Zastosowania biotechnologii tradycyjnej w hodowli zwierząt i rolnictwie
RHKWQka31VgOP1
bg‑azure
Zastosowania biotechnologii tradycyjnej w przemyśle spożywczym
R1W1C2hAWvond1
bg‑azure
Zastosowania biotechnologii tradycyjnej w przemyśle energetycznym
RdTCSpZJQiUfg1
1
Polecenie 1
R1WQbplus7TSp
Przeczytaj ponownie tekst dotyczący rolnictwa i wskaż, jakie korzyści płyną z uprawy roślin o wskazanych w tekście cechach.
Hodowanie roślin o pożądanych cechach, tj. produkujących najwięcej owoców o dużych rozmiarach, odpornych na trudne warunki środowiska i patogeny, szybko dojrzewających, umożliwia wyżywienie głodujących ludzi oraz rozwój rolniczy terenów suchych bądź pustynnych.
1
Polecenie 2
Rdz43C5ZAKqFv
Zwróć uwagę na metody, zastosowanie oraz wykorzystywane organizmy w obu rodzajach biotechnologii.
W biotechnologii tradycyjnej wykorzystuje się różne typy fermentacji (alkoholową, mlekową, metanową), natomiast w biotechnologii nowoczesnej używa się m.in. elektroforezy, sond molekularnych i sekwencjonowania.
Biotechnologia tradycyjna znalazła zastosowanie w przemysłach spożywczym i energetycznym, natomiast biotechnologia nowoczesna w medycynie, farmacji, przemysłach chemicznym i spożywczym oraz w ochronie środowiska.
W biotechnologii tradycyjnej stosuje się organizmy występujące naturalnie oraz produkowane przez nie substancje, natomiast w biotechnologii nowoczesnej – organizmy oraz komórki zmodyfikowane genetycznie.