Jaka jest historia odkrycia kwasu 2,3‑dihydroksybutanodiowego (kwasu winowego)? Jakie formy optyczne może przyjmować kwas 2,3‑dihydroksybutanodiowy (kwas winowy)? Zapoznaj się z osią czasu przedstawiającą zarys najważniejszych wydarzeń z historii kwasu 2,3‑dihydroksybutanodiowego (kwasu winowego) i stereochemii, a następnie wykonaj ćwiczenia 1 i 2.
Rrd9GDWL5xdx11
Polecenie 2
Grafika przedstawia trzy propozycje. Co na nich zauważasz? Policz liczbę lewych i prawych dłoni i zastanów się, która z tych trzech propozycji mogłaby przedstawiać mieszaninę racemiczną. Odkryj informacje umieszczone na grafice i dowiedz się więcej. Następnie wykonaj ćwiczenie nr 3.
Grafika przedstawia trzy propozycje. Zapoznaj się z opisem grafiki. Następnie wykonaj ćwiczenie nr 3.
1
R471nL3fHNKT1
RRRYy0HRv7tlp
R1S2qwrXN3I68
Ćwiczenie 1
Rvk6uzPpNsvwV
R17bPEBG7AhVm
RbHPcdno4TnQP
Ćwiczenie 2
Przyporządkuj daty do odpowiadających im wydarzeniom. 1675 Możliwe odpowiedzi: 1. Odkrycie formy mezo kwasu winowego przez Pasteur`a., 2. Przygotowanie winianu sodowo-potasowego przez aptekarza Pierre Seignette, 3. Gay Lussac w 1826 roku ustalił, że substancja otrzymana przez Kestner`a w 1920 r. ma taki sam skład jak kwas winowy, 4. Zastosowanie metody rendgenografii do określenia form kwasu winowego., 5. Louis Pasteur - pierwszy rozdział enancjomeryczny ludzkimi rękami., 6. Kwas gronowy - nieaktywny optycznie, 7. Pojęcie izomerii, 8. Izolacja kwasu winowego przez Carla Wilhelma Scheele, 9. Kwas winowy i paratartarowy (gronowy) określone izomerami 1769 Możliwe odpowiedzi: 1. Odkrycie formy mezo kwasu winowego przez Pasteur`a., 2. Przygotowanie winianu sodowo-potasowego przez aptekarza Pierre Seignette, 3. Gay Lussac w 1826 roku ustalił, że substancja otrzymana przez Kestner`a w 1920 r. ma taki sam skład jak kwas winowy, 4. Zastosowanie metody rendgenografii do określenia form kwasu winowego., 5. Louis Pasteur - pierwszy rozdział enancjomeryczny ludzkimi rękami., 6. Kwas gronowy - nieaktywny optycznie, 7. Pojęcie izomerii, 8. Izolacja kwasu winowego przez Carla Wilhelma Scheele, 9. Kwas winowy i paratartarowy (gronowy) określone izomerami 181 Możliwe odpowiedzi: 1. Odkrycie formy mezo kwasu winowego przez Pasteur`a., 2. Przygotowanie winianu sodowo-potasowego przez aptekarza Pierre Seignette, 3. Gay Lussac w 1826 roku ustalił, że substancja otrzymana przez Kestner`a w 1920 r. ma taki sam skład jak kwas winowy, 4. Zastosowanie metody rendgenografii do określenia form kwasu winowego., 5. Louis Pasteur - pierwszy rozdział enancjomeryczny ludzkimi rękami., 6. Kwas gronowy - nieaktywny optycznie, 7. Pojęcie izomerii, 8. Izolacja kwasu winowego przez Carla Wilhelma Scheele, 9. Kwas winowy i paratartarowy (gronowy) określone izomerami 1826 Możliwe odpowiedzi: 1. Odkrycie formy mezo kwasu winowego przez Pasteur`a., 2. Przygotowanie winianu sodowo-potasowego przez aptekarza Pierre Seignette, 3. Gay Lussac w 1826 roku ustalił, że substancja otrzymana przez Kestner`a w 1920 r. ma taki sam skład jak kwas winowy, 4. Zastosowanie metody rendgenografii do określenia form kwasu winowego., 5. Louis Pasteur - pierwszy rozdział enancjomeryczny ludzkimi rękami., 6. Kwas gronowy - nieaktywny optycznie, 7. Pojęcie izomerii, 8. Izolacja kwasu winowego przez Carla Wilhelma Scheele, 9. Kwas winowy i paratartarowy (gronowy) określone izomerami 1830 Możliwe odpowiedzi: 1. Odkrycie formy mezo kwasu winowego przez Pasteur`a., 2. Przygotowanie winianu sodowo-potasowego przez aptekarza Pierre Seignette, 3. Gay Lussac w 1826 roku ustalił, że substancja otrzymana przez Kestner`a w 1920 r. ma taki sam skład jak kwas winowy, 4. Zastosowanie metody rendgenografii do określenia form kwasu winowego., 5. Louis Pasteur - pierwszy rozdział enancjomeryczny ludzkimi rękami., 6. Kwas gronowy - nieaktywny optycznie, 7. Pojęcie izomerii, 8. Izolacja kwasu winowego przez Carla Wilhelma Scheele, 9. Kwas winowy i paratartarowy (gronowy) określone izomerami 1838 Możliwe odpowiedzi: 1. Odkrycie formy mezo kwasu winowego przez Pasteur`a., 2. Przygotowanie winianu sodowo-potasowego przez aptekarza Pierre Seignette, 3. Gay Lussac w 1826 roku ustalił, że substancja otrzymana przez Kestner`a w 1920 r. ma taki sam skład jak kwas winowy, 4. Zastosowanie metody rendgenografii do określenia form kwasu winowego., 5. Louis Pasteur - pierwszy rozdział enancjomeryczny ludzkimi rękami., 6. Kwas gronowy - nieaktywny optycznie, 7. Pojęcie izomerii, 8. Izolacja kwasu winowego przez Carla Wilhelma Scheele, 9. Kwas winowy i paratartarowy (gronowy) określone izomerami 1847 Możliwe odpowiedzi: 1. Odkrycie formy mezo kwasu winowego przez Pasteur`a., 2. Przygotowanie winianu sodowo-potasowego przez aptekarza Pierre Seignette, 3. Gay Lussac w 1826 roku ustalił, że substancja otrzymana przez Kestner`a w 1920 r. ma taki sam skład jak kwas winowy, 4. Zastosowanie metody rendgenografii do określenia form kwasu winowego., 5. Louis Pasteur - pierwszy rozdział enancjomeryczny ludzkimi rękami., 6. Kwas gronowy - nieaktywny optycznie, 7. Pojęcie izomerii, 8. Izolacja kwasu winowego przez Carla Wilhelma Scheele, 9. Kwas winowy i paratartarowy (gronowy) określone izomerami 1853 Możliwe odpowiedzi: 1. Odkrycie formy mezo kwasu winowego przez Pasteur`a., 2. Przygotowanie winianu sodowo-potasowego przez aptekarza Pierre Seignette, 3. Gay Lussac w 1826 roku ustalił, że substancja otrzymana przez Kestner`a w 1920 r. ma taki sam skład jak kwas winowy, 4. Zastosowanie metody rendgenografii do określenia form kwasu winowego., 5. Louis Pasteur - pierwszy rozdział enancjomeryczny ludzkimi rękami., 6. Kwas gronowy - nieaktywny optycznie, 7. Pojęcie izomerii, 8. Izolacja kwasu winowego przez Carla Wilhelma Scheele, 9. Kwas winowy i paratartarowy (gronowy) określone izomerami 1951 Możliwe odpowiedzi: 1. Odkrycie formy mezo kwasu winowego przez Pasteur`a., 2. Przygotowanie winianu sodowo-potasowego przez aptekarza Pierre Seignette, 3. Gay Lussac w 1826 roku ustalił, że substancja otrzymana przez Kestner`a w 1920 r. ma taki sam skład jak kwas winowy, 4. Zastosowanie metody rendgenografii do określenia form kwasu winowego., 5. Louis Pasteur - pierwszy rozdział enancjomeryczny ludzkimi rękami., 6. Kwas gronowy - nieaktywny optycznie, 7. Pojęcie izomerii, 8. Izolacja kwasu winowego przez Carla Wilhelma Scheele, 9. Kwas winowy i paratartarowy (gronowy) określone izomerami
Przyporządkuj daty do odpowiadających im wydarzeniom. 1675 Możliwe odpowiedzi: 1. Odkrycie formy mezo kwasu winowego przez Pasteur`a., 2. Przygotowanie winianu sodowo-potasowego przez aptekarza Pierre Seignette, 3. Gay Lussac w 1826 roku ustalił, że substancja otrzymana przez Kestner`a w 1920 r. ma taki sam skład jak kwas winowy, 4. Zastosowanie metody rendgenografii do określenia form kwasu winowego., 5. Louis Pasteur - pierwszy rozdział enancjomeryczny ludzkimi rękami., 6. Kwas gronowy - nieaktywny optycznie, 7. Pojęcie izomerii, 8. Izolacja kwasu winowego przez Carla Wilhelma Scheele, 9. Kwas winowy i paratartarowy (gronowy) określone izomerami 1769 Możliwe odpowiedzi: 1. Odkrycie formy mezo kwasu winowego przez Pasteur`a., 2. Przygotowanie winianu sodowo-potasowego przez aptekarza Pierre Seignette, 3. Gay Lussac w 1826 roku ustalił, że substancja otrzymana przez Kestner`a w 1920 r. ma taki sam skład jak kwas winowy, 4. Zastosowanie metody rendgenografii do określenia form kwasu winowego., 5. Louis Pasteur - pierwszy rozdział enancjomeryczny ludzkimi rękami., 6. Kwas gronowy - nieaktywny optycznie, 7. Pojęcie izomerii, 8. Izolacja kwasu winowego przez Carla Wilhelma Scheele, 9. Kwas winowy i paratartarowy (gronowy) określone izomerami 181 Możliwe odpowiedzi: 1. Odkrycie formy mezo kwasu winowego przez Pasteur`a., 2. Przygotowanie winianu sodowo-potasowego przez aptekarza Pierre Seignette, 3. Gay Lussac w 1826 roku ustalił, że substancja otrzymana przez Kestner`a w 1920 r. ma taki sam skład jak kwas winowy, 4. Zastosowanie metody rendgenografii do określenia form kwasu winowego., 5. Louis Pasteur - pierwszy rozdział enancjomeryczny ludzkimi rękami., 6. Kwas gronowy - nieaktywny optycznie, 7. Pojęcie izomerii, 8. Izolacja kwasu winowego przez Carla Wilhelma Scheele, 9. Kwas winowy i paratartarowy (gronowy) określone izomerami 1826 Możliwe odpowiedzi: 1. Odkrycie formy mezo kwasu winowego przez Pasteur`a., 2. Przygotowanie winianu sodowo-potasowego przez aptekarza Pierre Seignette, 3. Gay Lussac w 1826 roku ustalił, że substancja otrzymana przez Kestner`a w 1920 r. ma taki sam skład jak kwas winowy, 4. Zastosowanie metody rendgenografii do określenia form kwasu winowego., 5. Louis Pasteur - pierwszy rozdział enancjomeryczny ludzkimi rękami., 6. Kwas gronowy - nieaktywny optycznie, 7. Pojęcie izomerii, 8. Izolacja kwasu winowego przez Carla Wilhelma Scheele, 9. Kwas winowy i paratartarowy (gronowy) określone izomerami 1830 Możliwe odpowiedzi: 1. Odkrycie formy mezo kwasu winowego przez Pasteur`a., 2. Przygotowanie winianu sodowo-potasowego przez aptekarza Pierre Seignette, 3. Gay Lussac w 1826 roku ustalił, że substancja otrzymana przez Kestner`a w 1920 r. ma taki sam skład jak kwas winowy, 4. Zastosowanie metody rendgenografii do określenia form kwasu winowego., 5. Louis Pasteur - pierwszy rozdział enancjomeryczny ludzkimi rękami., 6. Kwas gronowy - nieaktywny optycznie, 7. Pojęcie izomerii, 8. Izolacja kwasu winowego przez Carla Wilhelma Scheele, 9. Kwas winowy i paratartarowy (gronowy) określone izomerami 1838 Możliwe odpowiedzi: 1. Odkrycie formy mezo kwasu winowego przez Pasteur`a., 2. Przygotowanie winianu sodowo-potasowego przez aptekarza Pierre Seignette, 3. Gay Lussac w 1826 roku ustalił, że substancja otrzymana przez Kestner`a w 1920 r. ma taki sam skład jak kwas winowy, 4. Zastosowanie metody rendgenografii do określenia form kwasu winowego., 5. Louis Pasteur - pierwszy rozdział enancjomeryczny ludzkimi rękami., 6. Kwas gronowy - nieaktywny optycznie, 7. Pojęcie izomerii, 8. Izolacja kwasu winowego przez Carla Wilhelma Scheele, 9. Kwas winowy i paratartarowy (gronowy) określone izomerami 1847 Możliwe odpowiedzi: 1. Odkrycie formy mezo kwasu winowego przez Pasteur`a., 2. Przygotowanie winianu sodowo-potasowego przez aptekarza Pierre Seignette, 3. Gay Lussac w 1826 roku ustalił, że substancja otrzymana przez Kestner`a w 1920 r. ma taki sam skład jak kwas winowy, 4. Zastosowanie metody rendgenografii do określenia form kwasu winowego., 5. Louis Pasteur - pierwszy rozdział enancjomeryczny ludzkimi rękami., 6. Kwas gronowy - nieaktywny optycznie, 7. Pojęcie izomerii, 8. Izolacja kwasu winowego przez Carla Wilhelma Scheele, 9. Kwas winowy i paratartarowy (gronowy) określone izomerami 1853 Możliwe odpowiedzi: 1. Odkrycie formy mezo kwasu winowego przez Pasteur`a., 2. Przygotowanie winianu sodowo-potasowego przez aptekarza Pierre Seignette, 3. Gay Lussac w 1826 roku ustalił, że substancja otrzymana przez Kestner`a w 1920 r. ma taki sam skład jak kwas winowy, 4. Zastosowanie metody rendgenografii do określenia form kwasu winowego., 5. Louis Pasteur - pierwszy rozdział enancjomeryczny ludzkimi rękami., 6. Kwas gronowy - nieaktywny optycznie, 7. Pojęcie izomerii, 8. Izolacja kwasu winowego przez Carla Wilhelma Scheele, 9. Kwas winowy i paratartarowy (gronowy) określone izomerami 1951 Możliwe odpowiedzi: 1. Odkrycie formy mezo kwasu winowego przez Pasteur`a., 2. Przygotowanie winianu sodowo-potasowego przez aptekarza Pierre Seignette, 3. Gay Lussac w 1826 roku ustalił, że substancja otrzymana przez Kestner`a w 1920 r. ma taki sam skład jak kwas winowy, 4. Zastosowanie metody rendgenografii do określenia form kwasu winowego., 5. Louis Pasteur - pierwszy rozdział enancjomeryczny ludzkimi rękami., 6. Kwas gronowy - nieaktywny optycznie, 7. Pojęcie izomerii, 8. Izolacja kwasu winowego przez Carla Wilhelma Scheele, 9. Kwas winowy i paratartarowy (gronowy) określone izomerami
Przyporządkuj daty do odpowiadających im wydarzeniom.
Kwas winowy i paratartarowy (gronowy) zostały określone izomerami., Pasteur odkrył formy <em>mezo</em> kwasu winowego., Kwas gronowy został zdefiniowany jako nieaktywny optycznie., Gay Lussac ustalił, że substancja otrzymana wcześniej przez Kestner`a w 1920 r. ma taki sam skład chemiczny jak kwas winowy., Pierre Seignette (aptekarz) przygotował winian sodowo-potasowego., Metoda rendgenografii została zastosowana do określenia form kwasu winowego., Pojęcie izomerii., Louis Pasteur dokonał pierwszego rozdziału enancjomerycznego ludzkimi rękami., Carl Wilhelm Scheele wyizolował kwas winowy.