Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
Polecenie 1

Przeanalizuj grafikę interaktywną. Napisz, gdzie występują najlepsze warunki rozwoju rolnictwa, a gdzie najgorsze, uwzględniając czynniki przyrodnicze.

Przeanalizuj opis grafiki interaktywnej. Napisz, gdzie występują najlepsze warunki rozwoju rolnictwa, a gdzie najgorsze, uwzględniając czynniki przyrodnicze.

REbxFNkYLeck5
(Uzupełnij).
RsEBGK8RagXdK1
Ilustracja interaktywna Na mapie hipsometrycznej Polski zatytułowanej UKSZTAŁTOWANIE TERENU zaznaczone są obszary zaznaczone numerami 1 do 3. 1. Polska to kraj, gdzie na większości obszaru występują korzystne warunki rozwoju rolnictwa. Większa część naszego kraju ma rzeźbę równinną, falistą lub pagórkowatą. Przeciwdziała to intensywnemu spływowi powierzchniowemu i ułatwia wsiąkanie wody. Poza tym ułatwia mechanizację rolnictwa i transport. 2. Obszarami, które ograniczają rozwój rolnictwa, są obszary górskie. Im wyższa wysokość nad poziomem morza, tym możliwość uprawy ziemi maleje. Pokrywa glebowa w górach jest znacznie cieńsza niż na względnie płaskich obszarach. Nachylenie stoków znacznie utrudnia zabiegi agrotechniczne i uprawę. Poza tym nachylenie sprzyja erozji, a grunty charakteryzujące się dużym nachyleniem są częściej wykorzystywane jako pastwiska. 3. Na obszarach pojeziernych rozwój rolnictwa także jest utrudniony ze względu na dużą liczbę jezior i duże deniwelacje terenu. Obszar pojezierzy cechuje się młodoglacjalną rzeźbą terenu z licznymi przewyższeniami. Gleby pojezierzy są słabo urodzajne, więc wykorzystuje się je jako pastwiska i łąki, na których wypasane są zwierzęta.
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RCSPq0qCevN9O1
Mapa Polski jest podzielona na obszary, które są bardzo korzystne, korzystne, średnio korzystne i mało korzystne dla rozwoju rolnictwa. Na tej mapie są również uwzględnione lasy. Z boku mapy znajdują się cyfry z napisami: 1. Warunki klimatyczne: Polska znajduje się w strefie klimatu umiarkowanego w klimacie ciepłym przejściowym. Klimat przejściowy to określnie wpływu dwóch mas – kontynentalnej na wschodzie i morskiej na zachodzie. Głównymi czynnikami kształtującymi klimat Polski są: – położenie w umiarkowanych szerokościach geograficznych,– bliskość Morza Bałtyckiego oraz innych zbiorników wodnych,– sąsiedztwo ogromnego kontynentu azjatyckiego,– ukształtowanie powierzchni Europy Środkowej (ułożenie równoleżnikowe łańcuchów górskich),– układy baryczne nad Europą (kształtowanie pogody). 2. Wielkość opadów: opady w Polsce związane są z ukształtowaniem powierzchni i odległością terenu od morza. Wilgotne masy powietrza niosące opady napływają na teren Polski od strony zachodniej, a najczęściej od północnego-zachodu. Na terenach niżu polskiego spada rocznie od 500 do 600 mm opadów. Zbyt mała suma opadów występuje na Kujawach, Żuławach i w Wielkopolsce – wpływa na to tak zwany cień opadowy Pojezierza Pomorskiego. Na niżu polskim spada poniżej 500 mm opadów rocznie. Obszar pojezierzy otrzymuje od 600 do 700 mm. Związane jest to z konwekcją powietrza polarno-morskiego na stokach wzniesień morenowych. W pasie wyżyn opady w skali roku osiągają wielkość 800 mm. Mała suma opadów charakteryzuje także Kotlinę Sandomierską, gdzie występuje cień opadowy Gór Świętokrzyskich. Najwyższe opady w Polsce występują w górach, gdzie opady przekraczają 1500 mm. Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o. licencja CC BY-SA 3.0, 3. Długość trwania okresu wegetacyjnego, czyli okresu, w którym rośliny mogą się rozwijać, zależy od warunków klimatycznych, określa się go na podstawie średniej temperatury dobowej, która przekracza 5°C. W Polsce okres ten trwa średnio 200 dni. Okres wegetacyjny jest najkrótszy w górach i na Suwalszczyźnie, a najdłuższy na Nizinie Śląskiej i w dolinie Odry (zachodnia część kraju), wynosi 220 dni. Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o. licencja CC BY-SA 3.0, 4. Temperatura powietrza - położenie Polski w pasie klimatu umiarkowanego definiuje średnią temperaturę powietrza. Średnia roczna temperatura w Polsce wynosi od ok. 6°C na Pojezierzu Litewskim do 9°C na Nizinie Śląskiej i Pojezierzu Lubuskim. Średnia roczna amplituda temperatura powietrza różnicuje się od ok. 19°C na zachodzie Polski do 23°C na wschodzie. Niższe amplitudy powietrza występują w górach z powodu chłodnego lata oraz nad morzem. Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o. licencja CC BY-SA 3.0, 5. Gleby - jakość gleb jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na rolnictwo. Od rodzaju i jakości gleby zależy rodzaj, wielkość i jakość uprawy. Występowanie danej gleby związane jest ze skałą macierzystą budującą podłoże. Najlepsze gleby występujące w Polsce: – czarnoziemy: Wyżyna Lubelska, Wyżyna Małopolska, – czarne ziemie: Kujawy, Nizina Śląska, – mady (gleby aluwialne): w dolinach rzek, Żuławy Wiślane, – rędziny: Wyżyna Lubelska, Wyżyna Małopolska. Najsłabsze gleby to gleby górskie. Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o. licencja CC BY-SA 3.0, 6. Stosunki wodne są bardzo ważnym czynnikiem rozwoju rolnictwa w Polsce. Susze czy nadmiar wody bardzo niekorzystnie wpływają na plony. Najmniej korzystnymi stosunkami wodnymi w Polsce cechuje się Nizina Wielkopolska. Z powodu niskich opadów obniża się poziom wód gruntowych Wielkopolski, co z kolei przyczynia się do stepowienia. Niekorzystne stosunki wodne cechują również Roztocze. Znajdujące się tam podłoże (lessy i piaski) nie absorbuje wystarczających zasobów wody, co prowadzi do pustek wodnych. Najlepszymi stosunkami wodnymi w Polsce charakteryzują się Żuławy Wiślane. Gęsta sieć wodna (koryta rzek, kanały, rowy melioracyjne) zapewnia pełną stabilizację stosunków wodnych. Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o. licencja CC BY-SA 3.0.
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., licencja: CC BY 3.0.