Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
Polecenie 1

Wymień obszary niedoboru i nadwyżek żywności na świecie.

Rf27V2wFUlRFw
(Uzupełnij).
RXvhninKuuo7D1
Mapa przedstawia odsetek ludności z poważnym brakiem bezpieczeństwa żywnościowego w 2017 roku. Tereny, na których ten odsetek wynosi ponad 35%, to Niger, Kamerun, Liberia, Sierra Leone, Namibia, Botswana, Tanzania, Mozambik. Mapa przedstawia udział dzieci z niedowagą w 2020 roku. Tereny na których odsetek wynosi od 30 do 50 % to: Niger, Indie. Tereny, na których odsetek wynosi od 20 do 30% to: Czad, Republika Środkowoafrykańska, Demokratyczna Republika Konga, Etiopia, Madagaskar, Pakistan, Nepal, Bangladesz. Mapa przedstawia odsetek ludności z poważnym brakiem bezpieczeństwa żywnościowego w 2017 roku. Najbardziej dotknięte państwa: Gambia, Sierra Leone, Liberia, Niger, Kamerun, Togo, Tanzania, Mozambik, Botswana, Namibia.
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 2

Na podstawie dostępnych źródeł wiedzy określ, czym jest bezpieczeństwo żywnościowe i podaj państwa o najbardziej zagrożonym bezpieczeństwie.

RZPM4ticC7bKV
(Uzupełnij).
Polecenie 3

Porównaj strukturę spożycia żywności w krajach o różnym poziomie rozwoju (na przykładzie państw należących do UE oraz państw najsłabiej rozwiniętych według klasyfikacji ONZ). Zapisz odpowiednie wnioski wynikające z tej analizy. Wyjaśnij przyczyny tego zróżnicowania.

RxHwRATu9jXWA
(Uzupełnij).
RBmqhYrhcGDlD1
Wykresy przedstawiają informacje na temat ilości spożytych produktów (w kg na jednego mieszkańca rocznie ) na świecie, w Unii Europejskiej oraz w krajach najsłabiej rozwiniętych. Ziarna i produkty zbożowe (kolejno świat, UE, kraje najsłabiej rozwinięte): 147, 127, 150. Ziemniaki i inne rośliny zbożowe: 63, 70, 87. Cukier i słodycze: 25, 40, 12. Warzywa i owoce: 218, 213, 87. Alkohol: 37, 96, 21. Mięso: 43, 81, 14. Jaja: 9, 12, 2. Mleko: 90, 236, 37. Ryby i owoce morza: 19, 22, 13. Spożycie ziaren i produktów zbożowych - kolejno: Kanada – 181,1, Dania 161,8, Australia 151,4 , Litwa 148,7, Węgry 138,4, Ukraina 138,3, USA 137,1, Bułgaria 125,3, Argentyna 121,8, Urugwaj 106,0. Spożycie ziemniaków i innych roślin skrobiowych - kolejno: kolejno: Ghana 919,3, Angola 702,7, Benin 693,6, Białoruś 627,3, Rwanda 595,8, Nigeria 594,1, Malawi 59,3, Sierra Leone 588,4, Kambodża 538,5, Dominikana 506,9. Spożycie cukru i słodyczy - kolejno: Suazi 647,7, Belize 341,3, Mauritius 322,6, Gujana 305,6, Fidżi 268,0, Słowacja 199,7, Brazylia 199,5, Australia 187,8, Gwatemala 178,4, Tajlandia 148,9. Spożycie owoców i warzyw - kolejno: Kostaryka 1298,1, Belize 1177,3, Dominikana 816,7, Grecja 694,1, Hiszpania 659,9, Turcja 574,3, Armenia 574,3, Chiny 526,3, Nowa Zelandia 515,4, Chile 510,7. Spożycie napojów alkoholowych - kolejno: Chiny 3730,5, Bułgaria 1814,9, Kambodża 865,7, Burkina Faso 474,2, Irlandia 212,5, Belgia 206,3, Czechy 185,2, Suazi 177,6, Hiszpania 174,0, Holandia 147,7. Spożycie mięsa - kolejno: Dania 336,1, Nowa Zelandia 299,9, Irlandia 199,8, Urugwaj 198,0, Australia 195,0, Holandia 160,3, Belgia 159,1, USA 134,9, Brazylia 129,4, Argentyna 126,6. Spożycie jaj - kolejno: Francja 173,9, Finlandia 77,4, Holandia 41,7, Etiopia 37,7, Egipt 30,0, Ukraina 25,2, Malezja 23,7, Białoruś 22,9, Meksyk 21,2, Chiny 20,7. Spożycie mleka - kolejno: Nowa Zelandia 4308,7, Irlandia 1209,9, Dania 905,4, Holandia 738,1, Urugwaj 711,6, Białoruś 703,9, Estonia 585,3, Litwa 572,6, Luksemburg 551,1, Szwajcaria 497,2. Spożycie ryb i owoców morza - kolejno: Norwegia 654,0, Belize 451,2, Saint Vinc. I Gren. 359,0, Malediwy 310,4, Peru 280,1, Vanuatu 226,0, Namibia 185,4, Chile 157,8, Dania 124,0, Nowa Zelandia 119,3.
Spożycie niektórych artykułów (w kg na jednego mieszkańca rocznie) w 2017 r. Opracowanie własne na podstawie danych FAO.
źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., licencja: CC BY‑SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by‑sa/3.0/