Przeczytaj
Rodzaje głodu
Głód to stan organizmu ludzkiego lub zwierzęcego spowodowany całkowitym lub częściowym pozbawieniem go pokarmu. To także popęd ukierunkowujący zachowanie się organizmu na pobieranie pokarmu, wywołany pobudzeniem (gł. wskutek niskiego poziomu glukozy we krwi) ośrodka głodu w przyśrodkowej części podwzgórza. (PWN)
Głód charakteryzuje się:
ogólnym niedoborem lub brakiem żywności (tzw. głód jawny);
brakiem niektórych składników pokarmowych, np. białek, tłuszczów, cukrów, witamin, soli mineralnych (głód utajony, niedożywienie); głód utajony może także występować w sytuacji, gdy spożywa się żywność wystarczająco kaloryczną, jednak nie dostarcza się organizmowi dostatecznej ilości białka, zwłaszcza zwierzęcego.
Niedobory poszczególnych składników pokarmowych mogą prowadzić do wielu różnorodnych chorób. Ich objawami są:
niedobór ilościowy i jakościowy (białko, witaminy, pierwiastki śladowe) w pożywieniu; niedobór tłuszczów – zahamowanie wzrostu, spadek przyrostu masy, zmiany skórne, wypadanie włosów; niedobór witaminy A – ślepota, zmiany skórne; niedobór witaminy B – zanik mięśni, paraliż – kwashiorkor;
niedobór witaminy B1 – oczopląs, zawroty głowy - choroba beri‑beri;
niedobór witaminy B2 – osłabienie wzroku, pękanie ust;
niedobór witaminy D – krzywicakrzywica, osteoporozaosteoporoza;
niedobór witaminy C oraz osłabienie odporności – szkorbutszkorbut;
niedobór witaminy E – rozdrażnienie, problemy z koncentracją, zaburzenia funkcjonowania mięśni szkieletowych, niedokrwistość, bezpłodność, choroby sercowo‑naczyniowe;
niedobór witaminy K – mniejsza krzepliwość krwi, ryzyko nowotworów wodnych;
niedobór żelaza – anemia;
niedobór magnezu – utrata witalności, złe samopoczucie, nerwica, depresja;
niedobór potasu – znużenie i bóle głowy; nerwowość, dolegliwości mięśniowe, trądzik, omdlenia;
niedobór wapnia - krzywica, osteoporoza;
niedobór witaminy PP - wybuchy złości, depresje.
Normy żywieniowe
Z medycznego punktu widzenia minimalna dzienna wartość kaloryczna spożywanych pokarmów (tzw. minimum żywieniowe) powinna wynosić co najmniej 2700 kcal i zawierać przynajmniej 70 g białka. Wartość ta może być jednak nieco wyższa lub niższa w zależności od:
płci,
wieku,
stanu zdrowia,
warunków klimatycznych, w których człowiek żyje,
pory roku,
rodzaju wykonywanej pracy.
Systemy żywieniowe
Analizując poziom wyżywienia w różnych częściach świata, można zauważyć istnienie czterech systemów żywieniowych.
Kto głoduje, a kto się się przejada?
Obecnie w wielu krajach słabo rozwiniętychkrajach słabo rozwiniętych występuje głód, mimo że w skali świata dzienna wartość dostarczanych posiłków przekracza 2880 kcal na mieszkańca. Największy odsetek głodujących, według FAOFAO, występuje w Zambii, Namibii, Republice Środkowoafrykańskiej i Korei Północnej (powyżej 35%). Z kolei państwa wysoko rozwinięte walczą z problemem nadwagi i otyłości. Największy odsetek dorosłej ludności otyłej występuje w USA, Arabii Saudyjskiej, Jordanii, Katarze i niektórych państwach Oceanii (powyżej 35%). Tak duże zróżnicowanie poziomu zaspokojenia potrzeb żywieniowych jest wynikiem nierównomiernego rozkładu produkcji żywności. Wpływają na to warunki rozwoju rolnictwa oraz poziom zamożności kraju umożliwiający lub uniemożliwiający handel międzynarodowy.
Ważna jest nie tylko ilość, ale również jakość spożywanych produktów. Zaobserwować można wyraźną dysproporcję w strukturze spożywanej żywności między krajami wysoko i słabo rozwiniętymi. W krajach słabo rozwiniętych gospodarczo zdecydowanie większy udział w spożyciu żywności mają produkty roślinne niż zwierzęce, zwłaszcza zbożowe. Mięso i jego przetwory stanowią mniej niż 10% diety mieszkańców (kraje afrykańskie, np. Nigeria). Natomiast ryby i owoce morza stanowią ważny odsetek w strukturze żywności mieszkańców słabo rozwiniętych krajów wyspiarskich lub leżących na wybrzeżach (np. Japonia). Produkty te stanowią dla nich podstawowe źródło białka zwierzęcego. Dodać należy, że białko zwierzęce jest bardziej przyswajalne przez organizm niż białko roślinne. W krajach wysoko rozwiniętych dieta mieszkańców jest dużo bardziej zróżnicowana i zdrowsza ze względu na wysoki poziom rolnictwa, rozwój gospodarki morskiej i przemysłu spożywczego, a także handel zagraniczny (np. Francja, Niemcy).
Problem głodu na świecie
Z opublikowanego raportu na temat stanu bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia na świecie („State of Food Security and Nutrition in the World”) wynika, że w 2019 r. niemal 690 mln ludzi na świecie cierpiało głód. Raport, który jest aktualnie najbardziej wiarygodnym źródłem wiedzy, został stworzony przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), Światową Organizację Zdrowia (WHO), Międzynarodowy Fundusz Rozwoju Rolnictwa (IFAD), Fundusz Narodów Zjednoczonych na rzecz Dzieci (UNICEF) i Światowy Program Żywnościowy (WFP). Z dokumentu jasno wynika, że po długich latach, w których liczba osób głodujących stopniowo malała, od 2014 roku trend się odwrócił i liczba osób głodujących na świecie stale rośnie. Najwięcej osób borykających się z problemem głodu mieszka w Azji (381 mln) oraz Afryce (250 mln). Duży problem jest również w Ameryce Łacińskiej i na Karaibach (48 mln).
Przyczyny głodu na świecie:
polityczne: konflikty zbrojne, autorytarne formy sprawowania władzy w krajach, kryzysy migracyjne, uchodźstwo, zawłaszczanie ziem, niedostateczna pomoc międzynarodowa,
środowiskowe: ograniczone zasoby naturalne, zmiany klimatyczne, katastrofy naturalne,
społeczne: dyskryminacja w dostępie do ziem pomiędzy mężczyznami i kobietami, ograniczanie praw członków różnych społeczności,
ekonomiczne: skrajne ubóstwo niektórych państw, manipulowanie cenami żywności, umowy handlowe faworyzujące kraje wysoko rozwinięte.
Słownik
państwa wyodrębnione przez ONZ na podstawie najniższych wartości wskaźnika HDI (wskaźnik rozwoju społecznego); na poniższej mapie oznaczono je na niebiesko; natomiast kolorem zielonym oznaczono państwa, które nie są już zaliczane do tej grupy
występuje gł. u dzieci w 1. roku życia (może rozpocząć się w wieku 2–3 mies.); najczęstszą przyczyną krzywicy jest niedobór wit. D (krzywica niedoborowa), rzadziej krzywica występuje w wyniku oporności tkanek docelowych na wit. D lub jako przejaw zaburzeń funkcji nerek; objawy: pocenie główki, upośledzenie łaknienia, zaburzenia zachowania (rozdrażnienie, bezsenność), obniżenie napięcia mięśniowego (rozlany „żabi” brzuch), zaparcia oraz charakterystyczne nieprawidłowości ze strony układu kostnego, m.in.: miękkość kości czaszki prowadząca do zniekształcenia główki (spłaszczenie potylicy, wydatne guzy czołowe), a w dalszym okresie – zgrubienie nasad kości długich (bransolety krzywicze) i przymostkowych zakończeń żeber (różaniec krzywiczy); krzywicy często towarzyszy opóźnienie rozwoju psychoruchowego i skłonność do zakażeń; rozwojowi krzywicy sprzyjają: nieprawidłowe żywienie (gł. przekarmianie mlekiem krowim, zwłaszcza niemodyfikowanym), niewłaściwa pielęgnacja (np. brak przebywania dziecka na powietrzu), nawracające zakażenia; zapobieganie: naturalne karmienie lub – w razie braku pokarmu matki – właściwe prowadzenie karmienia sztucznego, staranna pielęgnacja (spacery), profilaktyczne dawki wit. D3; leczenie niedoborowej krzywicy: usunięcie czynników sprzyjających, podawanie wit. D3 (encyklopedia.pwn.pl)
przewlekła metaboliczna choroba kości z postępującym ubytkiem masy kostnej i uszkodzeniem mikroarchitektury, prowadzącym do zmniejszenia jej wytrzymałości mech. stwarzającym ryzyko złamań (encyklopedia.pwn.pl)
ob. występuje rzadko, spotykany jest sporadycznie u dzieci karmionych tylko gotowanym mlekiem lub u osób dorosłych odżywiających się pokarmami pozbawionymi świeżych jarzyn i owoców (osoby starsze, alkoholicy); występuje zwykle po 70 dniach odżywiania się dietą pozbawioną wit. C; objawia się ogólnym osłabieniem, sennością, brakiem łaknienia, bólami stawowymi, depresją, występują wybroczyny krwawe na skórze, krwawienie dziąseł, zęby tkwią luźno w zapalnie zmienionych zębodołach, upośledzone jest gojenie ran; leczenie polega na podawaniu wit. C (encyklopedia.pwn.pl)
organizacja wyspecjalizowana ONZ zajmująca się walką z biedą i głodem oraz podnoszeniem dobrobytu poprzez redystrybucję żywności i rozwój obszarów wiejskich; organizacja wspiera także kraje rozwijające się w podnoszeniu wydajności i modernizacji rolnictwa