Zastanów się, ile kilogramów jedzenia zjadasz rocznie. Podziel je na poszczególne grupy, na przykład: ziarna i produkty zbożowe, mleko, jaja, mięso, ryby i owoce morza, cukier i słodycze, owoce i warzywa, ziemniaki i inne. Uporządkuj te grupy pod względem malejącego spożycia w ciągu roku (w kilogramach). Która z nich znajduje się na pierwszym miejscu w twoim rankingu, a która na ostatnim? Czy chcesz coś zmienić w swojej diecie? A może uważasz, że twoja dieta jest zdrowa i należy ją kontynuować? W niniejszym temacie porównasz strukturę spożycia żywności w państwach o różnym poziomie rozwoju gospodarczego.
Wskażesz na mapie obszary niedoboru i nadmiaru żywności oraz wyjaśnisz ich przyczyny.
Wymienisz obszary, w których występują odstępstwa od normy żywieniowej.
Określisz czynniki, od których zależy ilość spożywanych pokarmów.
Porównasz i wyjaśnisz strukturę spożycia żywności w państwach o różnym poziomie rozwoju.
Poznasz problem marnotrawienia żywności na świecie.