Ilustracja interaktywna. Na fotografii znajdują się tulipany. Kwiaty wyrastają z długich, cienkich łodyg. Ich płatki są owalne, mają kolor żółty w czerwone, nieregularne wzory. Tle widoczne są podłużne, wąskie liście roślin. Opis punktów znajdujących się na ilustracji interaktywnej: 1. Wirus pstrości tulipana (tulip breaking virus, TBV) to wirus należący do rodziny Potyviridae, rodzaju Potyvirus. Wirus ten atakuje rośliny z rodziny liliowatych (Liliaceae), m.in. tulipany (Tulipa) i lilie (Lilium). Choroba pstrości tulipana znana jest od siedemnastego wieku. Pod koniec lat dwudziestych dwudziestego wieku odkryto, że objawy wywołane są czynnikiem zakaźnym. Wirus został wyizolowany dopiero w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku. 2. Wirus przenoszony jest przez mszyce. Choroba objawia się zaburzeniami w syntezie barwników antocyjanowych, które powodują smugowate odbarwienia i postrzępiony kształt płatków okwiatu oraz słabą, smugowatą chlorozę na liściach. Zakażone wirusem rośliny stają się słabsze i wolniej rosną. W kolejnych latach uprawy nowe cebule są mniejsze, a okwiat blednie. Z czasem cebule obumierają. Na zdjęciu znajduje się tulipan w pąku. Jest osadzony na długiej łodydze, od podnóża wyrastają długie, wąskie liście. Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna. 3. W Holandii, na początku szesnastego wieku, cebulki tulipanów zakażonych wirusem pstrości osiągały rekordowe ceny ze względu na niezwykłe wybarwienie okwiatu tych roślin. Najcenniejsze cebulki kosztowały nawet 10 tysięcy guldenów za sztukę – za tę kwotę można było wówczas wybudować dom z wielkim ogrodem w centrum Amsterdamu. Na ilustracji przedstawiony jest kwiat tulipana. Jego płatki mają kolor czerwony z białymi, nieregularnymi wzorami. Wyrasta z cienkiej, zielonej łodygi, u jej podstawy znajdują się wąskie liście. Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna. Ilustracja z 1640 roku przedstawiająca odmianę tulipana Semper Augustus dotkniętą pstrością.
Ilustracja interaktywna. Na fotografii znajdują się tulipany. Kwiaty wyrastają z długich, cienkich łodyg. Ich płatki są owalne, mają kolor żółty w czerwone, nieregularne wzory. Tle widoczne są podłużne, wąskie liście roślin. Opis punktów znajdujących się na ilustracji interaktywnej: 1. Wirus pstrości tulipana (tulip breaking virus, TBV) to wirus należący do rodziny Potyviridae, rodzaju Potyvirus. Wirus ten atakuje rośliny z rodziny liliowatych (Liliaceae), m.in. tulipany (Tulipa) i lilie (Lilium). Choroba pstrości tulipana znana jest od siedemnastego wieku. Pod koniec lat dwudziestych dwudziestego wieku odkryto, że objawy wywołane są czynnikiem zakaźnym. Wirus został wyizolowany dopiero w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku. 2. Wirus przenoszony jest przez mszyce. Choroba objawia się zaburzeniami w syntezie barwników antocyjanowych, które powodują smugowate odbarwienia i postrzępiony kształt płatków okwiatu oraz słabą, smugowatą chlorozę na liściach. Zakażone wirusem rośliny stają się słabsze i wolniej rosną. W kolejnych latach uprawy nowe cebule są mniejsze, a okwiat blednie. Z czasem cebule obumierają. Na zdjęciu znajduje się tulipan w pąku. Jest osadzony na długiej łodydze, od podnóża wyrastają długie, wąskie liście. Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna. 3. W Holandii, na początku szesnastego wieku, cebulki tulipanów zakażonych wirusem pstrości osiągały rekordowe ceny ze względu na niezwykłe wybarwienie okwiatu tych roślin. Najcenniejsze cebulki kosztowały nawet 10 tysięcy guldenów za sztukę – za tę kwotę można było wówczas wybudować dom z wielkim ogrodem w centrum Amsterdamu. Na ilustracji przedstawiony jest kwiat tulipana. Jego płatki mają kolor czerwony z białymi, nieregularnymi wzorami. Wyrasta z cienkiej, zielonej łodygi, u jej podstawy znajdują się wąskie liście. Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna. Ilustracja z 1640 roku przedstawiająca odmianę tulipana Semper Augustus dotkniętą pstrością.
Zapoznaj się z grafiką interaktywną, a następnie odpowiedz na zadanie. Pewien mężczyzna hodował w swoim ogrodzie tulipany, lilie oraz piwonie. Ogrodnik zauważył, że część tulipanów oraz lilii wykazywała cechy infekcji wirusem pstrości tulipana. Wiedząc, że piwonie należą do rodziny piwoniowatych (Paeoniaceae), wyjaśnij dlaczego wirus nie zaatakował roślin tego gatunku. (Uzupełnij).
R1WO0W5jL1gR4
Zapoznaj się z opisem grafiki interaktywnej, a następnie odpowiedz na zadanie. Pewien mężczyzna hodował w swoim ogrodzie tulipany, lilie oraz piwonie. Ogrodnik zauważył, że część tulipanów oraz lilii wykazywała cechy infekcji wirusem pstrości tulipana. Wiedząc, że piwonie należą do rodziny piwoniowatych (Paeoniaceae), wyjaśnij dlaczego wirus nie zaatakował roślin tego gatunku. (Uzupełnij).
Zwróć uwagę, że tulipany i lilie należą do rodziny liliowatych (Liliaceae).
Wirus pstrości tulipana infekuje rośliny z rodziny liliowatych (Liliaceae), do których należą lilie i tulipany. Piwonie należą do innej rodziny roślin – piwoniowatych (Paeoniaceae), dlatego nie są podatne na infekcję tym wirusem.
1
Polecenie 2
RMmj7SUV9kqPW
W XVII w. w Holandii, gdzie hodowano nowe odmiany i handlowano cebulkami tulipanów, po raz pierwszy pojawiły się tulipany o niespotykanych wcześniej kolorach i postrzępionych brzegach płatków. Ze względu na te cechy, cebule takich roślin osiągały bardzo wysokie ceny. Na podstawie informacji przedstawionych na grafice interaktywnej wyjaśnij, dlaczego inwestycja w zakażone wirusem pstrości tulipany (o czym wówczas nie wiedziano) skutkowała najczęściej bankructwem. (Uzupełnij).
Zwróć uwagę, że rośliny zakażone wirusem pstrości tulipana z każdym kolejnym rokiem wydają słabsze cebule.
Inwestycja w piękne tulipany zakażone wirusem pstrości najczęściej skutkowała bankructwem, ponieważ z każdym kolejnym rokiem rośliny wydawały słabsze cebule, a cenione wybarwienie okwiatu zanikało. Z czasem cebule obumierały, co skutkowało utratą plonów.