Grafika interaktywna
Jaki wpływ na nasze zdrowie mają berylowce? Czy wszystkie pierwiastki z tej grupy są bezpieczne dla zdrowia człowieka? Zapoznaj się z grafiką interaktywną przedstawiającą wpływ berylowców na organizm ludzki, a następnie wykonaj ćwiczenia i .
Jaki wpływ na nasze zdrowie mają berylowce? Czy wszystkie pierwiastki z tej grupy są bezpieczne dla zdrowia człowieka? Zapoznaj się z opisem grafiki interaktywnej przedstawiającej wpływ berylowców na organizm ludzki, a następnie wykonaj ćwiczenia i .
Najbardziej znanym efektem wdychania berylu jest beryloza, niebezpieczna i uporczywa choroba płuc, która może również uszkadzać inne narządy, takie jak serce. W około przypadków, wynikiem tej choroby jest śmierć. Wdychanie berylu w miejscu pracy jest jej główną przyczyną. Najbardziej podatni na tę chorobę są ludzie, którzy mają osłabiony układ odpornościowy.
Zdjęcie mikroskopowe komórek. Są wybarwione na kolor różowy, ale niektóre tworzą fioletowe pasma. Pomiędzy miejscami zagęszczenia komórek są wolne przestrzenie. Indeks dolny Mikroskopijne cechy przewlekłej choroby wywołanej berylem są bardzo podobne do cech sarkoidozy. Źródło: wikipedia.org; Autor: Yale Rosen; Licencja: CC BY-SA 2.0;
Beryl może również wywoływać reakcje alergiczne u osób nadwrażliwych na tę substancję chemiczną. Reakcje te mogą być bardzo ciężkie, czego efektem może być stan zapalny znany jako przewlekła choroba berylowa. Objawy to osłabienie, zmęczenie i problemy z oddychaniem. U niektórych osób, które cierpią na te schorzenie, rozwija się anoreksja, zasinienie dłoni i stóp, a czasami może prowadzić ona do śmierci.
Beryl może również zwiększać ryzyko rozwoju raka i uszkodzenia DNA., 2. Magnez Magnez (występujący w formie kationów ) to czwarty pod względem ilości minerałów w organizmie, który jest dostarczany między innymi z pożywieniem. Jony magnezu biorą udział w ponad reakcjach komórkowych, od tworzenia DNA po pomoc w kurczeniu się mięśni.
Zdjęcie przedstawia różne produkty i dania leżące na stole, między innymi babeczki, jogurt, pestki, ryba, jarmuż. Indeks dolny Produkty bogate w jony magnezu: babeczki z otrębami, pestki dyni, jęczmień, mąka gryczana, niskotłuszczowy jogurt waniliowy, steki halibutowe, fasola garbanzo, fasola lima, soja i szpinak. Źródło: pixabay.com; Licencja: domena publiczna;
Obecność jonów magnezu w ciele człowieka:
Niski poziom kationów magnezu wiąże się z wieloma negatywnymi skutkami zdrowotnymi, w tym z osłabieniem, depresją, wysokim ciśnieniem krwi i chorobami serca., 3. Wapń Wapń (występujący w postaci kationów ), minerał występujący w największej ilości w organizmie, znajduje się w niektórych pokarmach, a do innych jest dodawany, dostępny jest jako suplement diety i jest obecny w niektórych lekach (takich jak leki zobojętniające).
Jony wapnia:
Zdjęcie przedstawia głowę i szyję człowieka z zaznaczonymi gruczołami: skóra - kalcydiol, tarczyca - kalcytonina, przytarczyca - parathormon PTH.Indeks dolny Gruczoły uczestniczące w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia. Autor: LadyofHats; Źródło: wikipedia.org; Licencja: domena publiczna;
Obecność kationów wapnia w surowicy jest bardzo ściśle regulowana i nie zmienia się ona wraz ze zmianami w dawkowaniu. Organizm wykorzystuje tkankę kostną jako rezerwuar i źródło wapnia do utrzymania jego stałego stężenia we krwi, mięśniach i płynach międzykomórkowych., 4. Stront Istotną funkcję w morskim życiu wodnym odgrywa stront, głównie w przypadku twardych koralowców, które używają go do budowy swoich egzoszkieletów.
Związki strontu, które są nierozpuszczalne w wodzie, mogą stać się w niej rozpuszczalne w wyniku reakcji chemicznych. Związki rozpuszczalne w wodzie stanowią większe zagrożenie dla zdrowia ludzi, niż związki w niej nierozpuszczalne. Dlatego też rozpuszczalne w wodzie formy strontu mogą zanieczyszczać wodę pitną. Na szczęście stężenia w wodzie pitnej są zwykle dość niskie.
Ludzie mogą być narażeni na niewielki poziom (radioaktywnego) strontu poprzez wdychanie powietrza lub pyłów, spożywanie żywności, picie wody zawierającej jego śladowe ilości lub kontakt z glebą zawierającą stront.
Produkty spożywcze, które zawierają wysokie stężenia strontu to zboża, warzywa liściaste i produkty mleczne.
Zdjęcie przedstawia dojrzałe kłosy zbóż w słońcu. Indeks dolny Pole pszenicy. Źródło: pixabay.com; Licencja: domena publiczna;
Jedynym związkiem strontu uważanym za niebezpieczny dla zdrowia ludzkiego, nawet w niewielkich ilościach, jest chromian() strontu, który powoduje raka płuc, ale ryzyko narażenia zostało znacznie zmniejszone dzięki procedurom bezpieczeństwa.
Dla dzieci przekroczenie wychwytu strontu może stanowić zagrożenie dla zdrowia, ponieważ może powodować problemy ze wzrostem kości (efekt występuje, gdy pobór strontu jest w zakresie tysięcy ppm). Sole strontu nie powodują wysypek skórnych ani innych problemów skórnych.
Radioaktywny stront (izotop , o czasie połowicznego rozpadu ok. dni) stanowi znacznie większe zagrożenie dla naszego zdrowia niż stabilny stront. Wysokie stężenie radioaktywnego strontu może powodować anemię i niedobory tlenu, a nawet może prowadzić do choroby nowotworowej, w wyniku uszkodzenia materiału genetycznego w komórkach., 5. Bar Ilość baru wykrywana w żywności i wodzie zwykle nie jest wystarczająco duża, aby stanowić zagrożenie dla zdrowia. Osoby z największym ryzykiem narażenia na bar z dodatkowymi skutkami zdrowotnymi to osoby pracujące w przemyśle chemicznym związków baru. Większość zagrożeń dla zdrowia, którym mogą oni podlegać, jest spowodowanych wdychaniem powietrza zawierającego siarczan() baru lub węglan baru.
Ilustracja przedstawia prostopadłościan. Wypełniony jest pojedynczymi zielonymi kulkami oraz cząsteczkami, w których jedna żółta kulka łączy się z czterema czerwonymi kulkami. Indeks dolny Siarczan() baru - struktura molekularna kryształu. Autor: Benjah-bmm27; Źródło: wikipedia.org; Licencja: domena publiczna;
Wiele składowisk odpadów niebezpiecznych zawiera określone ilości baru. Osoby mieszkające w ich pobliżu mogą być narażone na ich szkodliwe poziomy, które mogą być spowodowane wdychaniem pyłu, jedzeniem gleby, roślin lub picie wody zanieczyszczonej barem. Może również wystąpić kontakt ze skórą.
Skutki zdrowotne baru zależą od rozpuszczalności związków w wodzie. Związki baru, które się w niej rozpuszczają, mogą być szkodliwe dla zdrowia ludzkiego. Wychwyt bardzo dużych ilości baru, który jest rozpuszczalny w wodzie, może powodować paraliż, a w niektórych przypadkach nawet śmierć.
Małe ilości rozpuszczalnego w wodzie baru mogą powodować trudności w oddychaniu, podwyższone ciśnienie krwi, zmiany rytmu serca, podrażnienie żołądka, osłabienie mięśni, zmiany w odruchach nerwowych, obrzęk mózgu i wątroby, uszkodzenie nerek i serca., 6. Rad Rad jest naturalnie obecny w środowisku w bardzo małych ilościach. Z tego powodu zawsze jesteśmy narażeni na ten pierwiastek chemiczny i niewielkie ilości jego promieniowania, które uwalnia on do środowiska.
Poziom radu w środowisku znacznie wzrósł w wyniku działalności człowieka. Ludzie uwalniają rad do środowiska, spalając węgiel i inne paliwa. Poziom radu w wodzie pitnej może być wysoki, gdy jest on wydobywany z głębokich studni, które znajdują się w pobliżu miejsc składowania odpadów radioaktywnych.
Ekspozycja na wyższe poziomy radu może powodować skutki zdrowotne, takie jak złamania zębów, anemia i zaćma. Kiedy narażenie trwa przez długi czas, rad może nawet prowadzić do choroby nowotworowej, a ekspozycja może ostatecznie doprowadzić do śmierci. Efekty te mogą rozwijać się latami i zwykle są spowodowane przez promieniowanie gamma radu, którego fale mogą przemieszczać się w powietrzu na dość duże odległości. Dlatego kontakt z radem nie jest konieczny, aby rad powodował negatywne skutki zdrowotne.
Czy beryl ma szkodliwy wpływ na środowisko? Czy można go znaleźć w glebie, w wodzie, a może w roślinach? Zapoznaj się z grafiką interaktywną przedstawiającą informacje na temat wpływu tego pierwiastka na środowisko naturalne, a następnie wykonaj ćwiczenie .
Czy beryl ma szkodliwy wpływ na środowisko? Czy można go znaleźć w glebie, w wodzie, a może w roślinach? Zapoznaj się z opisem grafiki interaktywnej przedstawiającej informacje na temat wpływu tego pierwiastka na środowisko naturalne, a następnie wykonaj ćwiczenie .
Które z berylowców nie wykazują toksycznych właściwości w kierunku żywego organizmu.
- beryl
- wapń
- stront
- magnez
- rad
- bar
Przyporządkuj odpowiednie funkcje do wybranego pierwiastka.
usprawnia pracę serca;, bierze udział w regulacji hormonalnej;, jest niezbędny dla zachowania homeostazy, pomaga regulować skurcze mięśni;, może obniżyć ciśnienie krwi;, jest składową naczyń krwionośnych;, jest budulcem kości i zębów;, utrzymuje zdrowe funkcje mózgu;
| Magnez | |
|---|---|
| Wapń |
Beryl przedostaje się do dróg wodnych w wyniku ścierania się 1. nietoksycznych, 2. zmniejszają, 3. ponadprzeciętne, 4. toksycznych, 5. skał, 6. organizmów zwierząt gospodarskich, 7. zwiększają, 8. jabłka, 9. przemysłowych ścieków, 10. powietrza, 11. przeciętne, 12. groszek ogrodowy, 13. roślin, 14. działalności człowieka i gleby. Większość produktów berylu pochodzenia ludzkiego, które dostają się do dróg wodnych, pochodzi ze zrzutów 1. nietoksycznych, 2. zmniejszają, 3. ponadprzeciętne, 4. toksycznych, 5. skał, 6. organizmów zwierząt gospodarskich, 7. zwiększają, 8. jabłka, 9. przemysłowych ścieków, 10. powietrza, 11. przeciętne, 12. groszek ogrodowy, 13. roślin, 14. działalności człowieka i pyłu berylowego z powietrza, z działalności przemysłowej osadzającej się na wodzie.
Niektóre owoce i warzywa, takie jak 1. nietoksycznych, 2. zmniejszają, 3. ponadprzeciętne, 4. toksycznych, 5. skał, 6. organizmów zwierząt gospodarskich, 7. zwiększają, 8. jabłka, 9. przemysłowych ścieków, 10. powietrza, 11. przeciętne, 12. groszek ogrodowy, 13. roślin, 14. działalności człowieka, fasola i gruszki, mogą zawierać 1. nietoksycznych, 2. zmniejszają, 3. ponadprzeciętne, 4. toksycznych, 5. skał, 6. organizmów zwierząt gospodarskich, 7. zwiększają, 8. jabłka, 9. przemysłowych ścieków, 10. powietrza, 11. przeciętne, 12. groszek ogrodowy, 13. roślin, 14. działalności człowieka poziomy berylu. Większość berylu, który dostaje się do 1. nietoksycznych, 2. zmniejszają, 3. ponadprzeciętne, 4. toksycznych, 5. skał, 6. organizmów zwierząt gospodarskich, 7. zwiększają, 8. jabłka, 9. przemysłowych ścieków, 10. powietrza, 11. przeciętne, 12. groszek ogrodowy, 13. roślin, 14. działalności człowieka z pożywieniem, jest szybko wydalana z moczem i kałem.
Uzupełnij poniższy tekst poprawnymi sformułowaniami.
jabłka, zmniejszają, organizmów zwierząt gospodarskich, roślin, powietrza, skał, toksycznych, nietoksycznych, zwiększają, groszek ogrodowy, ponadprzeciętne, przemysłowych ścieków, działalności człowieka, przeciętne
Niestety beryl jest jednym z najbardziej ...................................................................... pierwiastków układu okresowego, a dostaje się do powietrza, wody i gleby w wyniku naturalnych procesów i ....................................................................... Emisje ze spalania węgla i ropy ...................................................................... poziom berylu w powietrzu.
Beryl przedostaje się do dróg wodnych w wyniku ścierania się ...................................................................... i gleby. Większość produktów berylu pochodzenia ludzkiego, które dostają się do dróg wodnych, pochodzi ze zrzutów ...................................................................... i pyłu berylowego z powietrza, z działalności przemysłowej osadzającej się na wodzie.
Niektóre owoce i warzywa, takie jak ......................................................................, fasola i gruszki, mogą zawierać ...................................................................... poziomy berylu. Większość berylu, który dostaje się do ...................................................................... z pożywieniem, jest szybko wydalana z moczem i kałem.