Grafika interaktywna
Polecenie 1
Czy zastanawiasz się czasami, dlaczego do pieczenia ciasta dodaje się proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej? Pomyśl, jakie reakcje zachodzą podczas pieczenia ciasta?
Grafika interaktywna pt. „Wodorosole w kuchni”.
Źródło: Bielański, A. "Podstawy chemii nieorganicznej", Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2013., domena publiczna.
Polecenie 2
Czy wiesz, jakie związki są odpowiedzialne za węglanową twardość wody? Czy ten rodzaj twardości wody jest trwały, czy przemijający?
Ilustracja interaktywna pt. „Twardość wody”.
Źródło: Francois de Dardel, Thomas V. Arden: Ion Exchangers. W: Ullmann’s Encyclopedia of Industrial Chemistry. Weinheim: Wiley-VCH, 2005, s. 27., domena publiczna.
Ćwiczenie 1
Soda oczyszczona jest również stosowana w leczeniu objawów niestrawności. Podaj odpowiednie równanie reakcji chemicznej, która zobrazuje neutralizację kwasu solnego w obecności wodorowęglanu sodu.
Odpowiedź zapisz w zeszycie do lekcji chemii, zrób zdjęcie, a następnie umieść je w wyznaczonym polu.
Ćwiczenie 2
Wybierz prawidłową odpowiedź. Jakie związki są odpowiedzialne za przemijającą twardość wody?
- Ca(HCO3)2 i Mg(HCO3)2
- Mg(HCO3)2 i CaCO3
- Ca(HCO3)2 i MgCO3
- CaCO3 i MgCO3
Ćwiczenie 3
Dlaczego nie jest wskazane jedzenie ciepłych wypieków, w których jako środka spulchniającego użyto wodorowęglanu amonu?
Odpowiedź: