Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
Polecenie 1

Wykorzystując dostępne źródła wskaż główne obszary występowania poniższych roślin uprawnych. Jakie dostrzegasz zależności między rozmieszczeniem upraw a warunkami przyrodniczymi rozwoju rolnictwa?

R19RBZkehbtse
(Uzupełnij).
R1DhAfcM2NTNg1
Schemat interaktywny dotyczy obszarów występowania roślin uprawnych w Polsce. Wyróżniono zboża (pszenica, żyto, pszenżyto, jęczmień, owies, kukurydza), uprawy alimentacyjne (ziemniaki, rośliny strączkowe, warzywa, truskawki i inne), przemysłowe (rzepak i rzepik, buraki cukrowe, włókniste, specjalne), rośliny pastewne. Opisano: 1. zboża. Na mapie Polski zaznaczono uprawę zbóż. Polska=73,3%. Województwa podlaskie, mazowieckie, lubelskie, śląskie - od 75,1 do 80%. Województwa: małopolskie i zachodniopomorskie od 65,1 do 70%. Pozostałe od 70,1 do 75%. Najwięcej powiatów z wynikiem powyżej 85% dotyczy województwa łódzkiego i lubuskiego., 2. pszenica. Na mapie Polski zaznaczono uprawę pszenicy. Polska=20,5%. W przedziale od 30,1 do 40% są województwa: dolnośląskie, opolskie i podkarpackie. W przedziale 20,1 do 30% województwa: śląskie, małopolskie, świętokrzyskie, lubelskie, zachodniopomorskie, pomorskie, kujawsko-pomorskie i warmińsko-mazurskie. Pozostałe mają wynik w przedziale od 10,1 do 20, z wyjątkiem województwa podlaskiego - poniżej 10. Uprawiana jako zboże żywieniowe i pasza dla trzody chlewnej. Mąka pszenna, w porównaniu do żytniej, jest lepiej strawna i zasobniejsza w białko., 3. żyto. Na mapie Polski zaznaczono uprawę żyta. Polska=10,2%. Na mapie z wynikiem od 15,1 do 20% dominują województwa: mazowieckie, łódzkie, lubuskie. Wynik od 10,1 do 15 mają województwa: zachodniopomorskie, wielkopolskie, śląskie, podlaskie. Województwa opolskie, małopolskie i podkarpackie poniżej lub równe 5. Pozostałe województwa mają wynik od 5,1 do 10. Wykorzystuje się je jako paszę dla zwierząt (ziarno lub zielonka). Jest surowcem do produkcji mąki i spirytusu., 4. pszenżyto. Na mapie Polski zaznaczono uprawę pszenżyta. Polska=12,8%. Na mapie wyróżniają się województwa mazowieckie, wielkopolskie i łódzkie z wynikiem od 15,1 do 20%. Województwa opolskie, małopolskie, podkarpackie i zachodniopomorskie są w przedziale od 5,1 do 10, województwo dolnośląskie poniżej lub równe 5. Pozostałe województwa mają wynik od 10,1 do 15%. Jest rośliną paszową, a także surowcem do produkcji mąki., 5. jęczmień. Na mapie Polski zaznaczono uprawę jęczmienia. Polska=9,3%. Na mapie wyróżnia się z przedziałem od 15,1 do 20 województwo świętokrzyskie. W przedziale od 10,1 do 15 są województwa: opolskie, śląskie, małopolskie, wielkopolskie i kujawsko-pomorskie. Poniżej lub równe 5 dotyczy mazowieckiego i podlaskiego. Pozostałe województwa mieszczą się w przedziale od 5,1 do 10%. Surowiec do produkcji kasz, piwa, a także pasza dla trzody chlewnej., 6. owies. Na mapie Polski zaznaczono uprawę owsa. Polska=5,5%. Na mapie wyróżniają się województwa: mazowieckie, podlaskie i podkarpackie z przedziałem od 8,1 do 12%. Poniżej lub równe 4 dotyczy województw dolnośląskiego, opolskiego, wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego. Pozostałe województwa mieszczą się w przedziale od 4,1 do 8%. Pasza dla koni, którego pogłowie się zmniejsza. Służy do produkcji płatków owsianych., 7. kukurydza. Na mapie Polski zaznaczono uprawę kukurydzy. Polska=3,3%. Dominują województwa dolnośląskie i opolskie - powyżej 8%. Województwa śląskie i podkarpackie od 4,1 do 6%, województwa lubuskie, wielkopolskie, kujawsko-pomorskie, mazowieckie, podlaskie, małopolskie od 2,1 do 4%. Poniżej lub równe 2 pozostałe województwa. Przeznacza się ją jako paszę dla zwierząt oraz na ziarno – do produkcji mąki i kaszy. Spożywa się ją bezpośrednio, po ugotowaniu i po uprażeniu., 8. alimentacyjne. Na mapie Polski zaznaczono uprawę zbóż alimentacyjnych. Polska=5,9%. Wyróżnia się województwo małopolskie - od 15,1 do 20%. Następnie z przedziałem od 10,1 do 20 są województwa: podkarpackie, świętokrzyskie i pomorskie. W przedziale od 5,1 do 10% mieszczą się województwa: śląskie, łódzkie, mazowieckie, lubelskie i pomorskie. Pozostałe województwa mają poniżej lub równe 5%., 9. ziemniaki. Na mapie Polski zaznaczono uprawę ziemniaków. Polska=3,7%. Na mapie wyróżniają się województwa małopolskie i podkarpackie z wynikiem od 15,1 do 20%. Następnie są województwa łódzkie i świetokrzyskie - od 10,1 do 15%. Pozostałe mają wynik poniżej lub równe 5. Jedna z podstawowych roślin alimentacyjnych w Polsce. Służy do wyżywienia zwierząt. Przeznacza się je do produkcji mąki i w przemyśle spirytusowym., 10. rośliny strączkowe. Na mapie Polski zaznaczono uprawę roślin strączkowych. Polska=0,4. Na mapie wyróżniają się województwa lubelskie i świętokrzyskie - od 1,1 do 2%. Województwo małopolskie od 0,6 do 1%. Pozostałe województwa mają poniżej lub równe 0,5%. Przeznacza się ją na cele żywieniowe. Zawierają dużo białka., 11. warzywa. Na mapie Polski zaznaczono uprawę warzyw. Polska=1,4. Na mapie wyróżniają się województwa: kujawsko-pomorskie, łódzkie i świętokrzyskie z wynikiem 5,1 do 10%, ale dominuje województwo małopolskie powyżej 10%. Wynik od 2,1 do 5% dotyczy mazowieckiego, wielkopolskiego i lubelskiego. Pozostałe województwa mają poniżej lub równe 1%. Zawierają cenne składniki pokarmowe w diecie człowieka., 12. truskawki i inne. Na mapie Polski zaznaczono uprawę truskawek i innych. Polska=0,4. Na mapie wyróżnia się województwo mazowieckie od 1,1 do 1,5%. Województwa świętokrzyskie i lubuskie są w przedziale od 0,6 do 1%. Pozostałe województwa mają poniżej lub równe 0,5%. Zawierają cenne składniki pokarmowe w diecie człowieka., 13. przemysłowe. Na mapie Polski zaznaczono uprawę roślin przemysłowych. Polska=11,2%. Na mapie dominują województwa: dolnośląskie i opolskie z wynikiem powyżej 20%. Województwa kujawsko-pomorskie, zachodniopomorskie mieszczą się w przedziale od 15,1 do 20%. Województwa: pomorskie, warmińsko-mazurskie, lubuskie, wielkopolskie są w przedziale od 10,1 do 15%, a śląskie, podkarpackie i lubelskie od 5,1 do 10%. Pozostałe województwa mają poniżej lub równe 5%., 14. rzepak i rzepik. Na mapie Polski zaznaczono uprawę rzepaku i rzepiku. Polska=9,1. Na mapie wyróżniają się województwa: zachodniopomorskie, pomorskie, warmińsko-mazurskie, lubuskie, dolnośląskie, opolskie, kujawsko-pomorskie - od 15,1 do 20%. Województwa wielkopolskie, śląskie i podkarpackie mają od 5,1 do 10%. Pozostałe województwa to wynik poniżej lub równe 0,5%. Wykorzystywany na cele konsumpcyjne oraz jako domieszka do biopaliw., 15. buraki cukrowe. Na mapie Polski zaznaczono uprawę buraków cukrowych. Polska=2,0. Na mapie wyróżnia się województwo kujawsko-pomorskie z wynikiem 4,1 do 6%. Województwa wielkopolskie, dolnośląskie, opolskie i lubelskie mieszczą się w przedziale od 2,1 do 4%. Pozostałe województwa mają poniżej lub równe 0,5%. Korzenie wykorzystuje się do produkcji cukru, a liście i produkty uboczne – do karmienia zwierząt., 16. włókniste. Na mapie Polski zaznaczono uprawę roślin włóknistych. Polska=0,01%. Na mapie wyróżniają się województwa: lubuskie, dolnośląskie i lubelskie z przedziałem od 0,011 do 0,050%. Pozostałe województwa mają poniżej lub równe 0,5%. Wśród nich przeważają len i konopie., 17. specjalne. Na mapie Polski zaznaczono uprawę roślin specjalnych. Polska=0,3%. Na mapie wyróżnia się województwo lubelskie mieszczące się w przedziale od 0,1 do 2%. Województwa świętokrzyskie i małopolskie mają wynik od 0,6 do 1%. Pozostałe województwa mają poniżej lub równe 0,5%. Stosowane między innymi w przemyśle alkoholowym, papierosowym, zielarskim i innych., 18. pastewne. Na mapie Polski zaznaczono uprawę roślin pastewnych. Polska=4,8%. Na mapie wyróżnia się województwo podlaskie mieszczące się w przedziale powyżej 12%. Województwa: mazowieckie i wielkopolskie mają wynik od 9,1 do 12%%. Województwa dolnośląskie, opolskie, małopolskie i podkarpackie mają poniżej lub równe 0,5%. Pozostałe województwa od 6,1 do 9%. Uprawiane głównie na paszę dla zwierząt.
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/.
Polecenie 2

Najświeższe dane dotyczące powierzchni zasiewów na poziomie powiatów pochodzą z 2010 roku, kiedy odbył się Powszechny Spis Rolny. Co roku jednak GUS udostępnia szacunkowe dane dla województw. Wejdź na stronę BDL GUS i sprawdź najnowsze dane obrazujące powierzchnię zasiewów różnych roślin w układzie województw. Porównaj je z przedstawionymi w niniejszym temacie i opisz zmiany zachodzące w powierzchni zasiewów.

R1GlLPjfbTh23
(Uzupełnij).