Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Rozwój rolnictwa

Rozwój rolnictwa jest uzależniony od czynników przyrodniczych i pozaprzyrodniczych. Do określenia warunków przyrodniczych rozwoju rolnictwa Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa (IUNG) w Puławach stworzył syntetyczny wskaźnik jakości rolniczej przestrzeni produkcyjnejwskaźnik jakości rolniczej przestrzeni produkcyjnej (wjrpp)wskaźnik jakości rolniczej przestrzeni produkcyjnej. Do jego wyznaczenia wzięto pod uwagę: jakość gleb, warunki klimatyczne, wodne i ukształtowanie powierzchni. Najwyższymi wartościami tego wskaźnika odznaczają się: Żuławy Wiślane, Równina Pyrzycka, Ziemia Chełmińska, Kujawy, Wyżyna Leszczyńska, Równina Wrocławska, Opolszczyzna (w tym Płaskowyż Głubczycki), Wyżyna Miechowska, Wyżyna Sandomierska, Wyżyna Lubelska, Grzęda Sokalska i Podgórze Rzeszowskie. Z kolei najsłabszymi warunkami do rozwoju rolnictwa charakteryzują się: Podlasie, północne i środkowe Mazowsze, obszary górskie i przedgórskie, centrum kraju oraz Kaszuby.

RxC5Q4KN8y5yL
Warunki przyrodnicze rozwoju rolnictwa
Źródło: opracowanie własne na podstawie danych IUNG w Puławach oraz Rudnickiego (2016).
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/.

Powierzchnia zasiewów

Powierzchnia zasiewów w Polsce – według danych Powszechnego Spisu Rolnego 2010 (PSR 2010) - stanowiła 67% powierzchni gospodarstw rolnych (10,4 mln ha). W układzie województw największymi odsetkami odznaczały się: kujawsko‑pomorskie, wielkopolskie i opolskie. W pozostałych z nich większą rolę odgrywał chów zwierząt (za wyjątkiem trzody chlewnej, której największa obsadaobsadaobsada występuje w trzech wymienionych regionach – jest to głównie chów intensywny). Ponadto woj. małopolskie i podkarpackie charakteryzują się małą średnią powierzchnią gospodarstw rolnych, w związku z czym duży odsetek ich powierzchni stanowi zabudowa.

R1dTngO4jZvuW
Udział zasiewów w ogólnej powierzchni gospodarstw rolnych (%)
Źródło: opracowanie własne na podstawie danych PSR 2010 i Rudnickiego (2016).
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/.

Rośliny uprawne można najogólniej podzielić na cztery główne grupy:

Zboża stanowią największą grupę w strukturze zasiewów. Według danych Powszechnego Spisu Rolnego 2010 udział ten stanowił 73,3%. Wśród tej grupy największe znaczenie miały: pszenica oraz pszenżyto. Drugą grupą są rośliny alimentacyjne, czyli stanowiące pożywienie dla człowieka (5,9%). Nie uwzględniają one zbóż. Wśród nich wyróżnia się rośliny okopowe (w Polsce głównie ziemniaki), strączkowe (m.in. groch, fasolę i bób), warzywa oraz truskawki i inne uprawy. Trzecią grupę stanowią rośliny przemysłowe, czyli takie, które przeznacza się na potrzeby przemysłu rolno‑spożywczego (11,2%). W obrębie tej grupy największą powierzchnią zasiewów odznaczały się rośliny oleiste (w Polsce głównie rzepak i rzepik). Oprócz nich wyróżnia się także rośliny cukrodajne (w naszym kraju – buraki cukrowe), włókniste (między innymi len i konopie) oraz specjalne (wykorzystywane na przykład w przemyśle papierosowym, piwowarskim i zielarskim). Czwartą zaś grupą są rośliny pastewne – uprawiane w celu wytworzenia paszy dla zwierząt gospodarskich (4,8%). Występują także inne grupy roślin, mające mniejsze znaczenie.

R1LcjTcRlpcWx
Wykres pierścieniowy. Lista elementów:
  • pszenica; Wartość: 22,6; Udział procentowy: 22,38%
  • żyto; Wartość: 8,4; Udział procentowy: 8,32%
  • pszenżyto; Wartość: 12,1; Udział procentowy: 11,98%
  • jęczmień; Wartość: 9,1; Udział procentowy: 9,01%
  • owies; Wartość: 4,7; Udział procentowy: 4,65%
  • kukurydza; Wartość: 6; Udział procentowy: 5,94%
  • ziemniaki; Wartość: 2,7; Udział procentowy: 2,67%
  • strączkowe; Wartość: 2,4; Udział procentowy: 2,38%
  • warzywa; Wartość: 1,5; Udział procentowy: 1,49%
  • truskawki i inne; Wartość: 0,5; Udział procentowy: 0,5%
  • buraki; Wartość: 2; Udział procentowy: 1,98%
  • rzepak i rzepik; Wartość: 9,1; Udział procentowy: 9,01%
  • przemysłowe pozostałe; Wartość: 0,2; Udział procentowy: 0,2%
  • pastewne; Wartość: 10,2; Udział procentowy: 10,1%
  • pozostałe; Wartość: 9,5; Udział procentowy: 9,41%
Struktura zasiewów w Polsce w 2018 roku
Źródło: opracowanie własne na podstawie: Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2019, GUS, dostępny w internecie: https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyczny-rolnictwa-2019,6,13.html.
RiBtxnU9RaNYH
Zboża Grupa ta stanowi około ¾ powierzchni zasiewów. W Polsce w 2010 r. było to 73,3%, a w 2018 r. powierzchnia zasiewów wynosiła już 62,9%. Najwyższe odsetki powierzchni zbóż w ogólnej powierzchni zasiewów występują w powiatach wschodniej i środkowej części Polski (nawet powyżej 85%). Powierzchnia zbóż nieustannie się zwiększa ze względu na wzrost znaczenia tej grupy roślin jako paszy dla zwierząt oraz częstego zasiewania zbożami terenów dawnych PGR-ów. W naszym kraju występują także relatywnie dobre warunki glebowe do ich uprawy. Wyróżnia się zboża jare oraz ozime. Pierwsze z nich wysiewa się wczesną wiosną, natomiast drugie z nich sieje się jesienią. Po wykiełkowaniu i wzroście przechodzą one w stan wegetatywny, a następnie kwitną i dojrzewają w następnym roku kalendarzowym.

  • Pszenica
  • Najważniejszym zbożem w Polsce jest pszenica, stanowiąca nawet 22% powierzchni zasiewów. Jest rośliną bardzo wymagającą, dlatego też największe odsetki tego wskaźnika występują w powiatach o bardzo dobrych i dobrych warunkach przyrodniczych rozwoju rolnictwa. W układzie województw najwyższymi wartościami odznaczają się: dolnośląskie, opolskie i podkarpackie.

  • Żyto
  • Żyto jest zbożem mniej wymagającym i może być uprawiane na słabszych glebach. Cechuje się odpornością na niesprzyjający, chłodniejszy klimat i choroby, w związku z czym często występuje w górach. Powierzchnia jego zasiewów jest około dwukrotnie mniejsza niż w przypadku pszenicy – jego udział w powierzchni zasiewów wynosił w 2018 r. nieco ponad 8%. Najwyższymi wskaźnikami odznaczają się powiaty położone w obrębie słabszych warunków przyrodniczych (przeciwnie niż w przypadku pszenicy). Zboże to ma największe znaczenie w województwach: mazowieckim, łódzkim i lubuskim.

    Z tej samej ilości ziarna z pszenicy uzyskuje się więcej mąki niż z żyta. Ponadto mąka pszenna jest lepiej strawna i ma więcej białka. Pszenżyto jest krzyżówką pszenicy i żyta. W związku z tym charakteryzuje się mniejszymi wymaganiami glebowo-klimatycznymi niż pszenica i jednocześnie lepszymi wartościami odżywczymi od żyta. Największym jego producentem jest Polska. Warto jeszcze wspomnieć, że w naszym kraju została wyhodowana najbardziej rozpowszechniona na świecie odmiana tego zboża.

  • Jęczmień
  • Podobnymi wymaganiami do pszenicy odznacza się jęczmień. Powierzchnia jego zasiewów w Polsce wynosiła w 2018 r. 9% ogólnej powierzchni zasiewów. Ze względu na swoje wymagania częściej spotyka się go na obszarach o wysokich wartościach wskaźnika jakości rolniczej przestrzeni produkcyjnej. Spośród wszystkich województw, największe znaczenie ma on w województwie świętokrzyskim.

  • Owies
  • Na najsłabszych glebach uprawiany jest owies. Roślinie tej nie przeszkadza krótki okres wegetacyjny oraz obfite opady, stąd największymi odsetkami tego zboża w powierzchni zasiewów cechują się: obszary górskie, Mazowsze i Podlasie. Udział ten średnio w Polsce wynosił w 2018 r. ok. 4,7%.

  • Kukurydza
  • Z roku na rok coraz większego znaczenia nabiera w Polsce uprawa kukurydzy na ziarno. Jest ona możliwa dzięki pozyskaniu odmian przystosowanych do siania w strefie umiarkowanej. Wymaga ona bowiem żyznych gleb oraz długiego okresu wegetacyjnego. Dlatego też największym jej udziałem w strukturze zasiewów odznacza się województwo dolnośląskie i opolskie, a także inne obszary naszego kraju charakteryzujące się dobrymi uwarunkowaniami przyrodniczymi do rozwoju rolnictwa. Natomiast średnia powierzchnia jej zasiewów w naszym kraju wynosiła w 2018 r. 5,9% ogólnej powierzchni zasiewów., Rośliny alimentacyjne Rośliny alimentacyjne są to rośliny jadalne spożywane przez człowieka (za wyjątkiem zbóż). Udział ich w powierzchni ogólnej zasiewów wynosił w 2010 r. 5,9% a w 2018 r. już około 7,1%. Ich uprawa koncentruje się głównie na południu i południowym wschodzie kraju. Duże znaczenie mają także w centralnej części Mazowsza. W obrębie tej grupy wyróżnić można: rośliny okopowe, rośliny strączkowe, warzywa oraz uprawy owoców (niebędących sadami – głównie truskawki).

  • Rośliny okopowe
  • Zasadniczą rośliną okopową w naszym kraju są ziemniaki. Uprawia się je na glebach lekkich, średnich oraz dobrych. Udział tej rośliny w powierzchni zasiewów wynosił w Polsce w 2018 r. około 4%. Największymi odsetkami charakteryzują się powiaty położone w województwie małopolskim, podkarpackim i świętokrzyskim, a także częściowo w łódzkim i mazowieckim – w rejonie Warszawy. Ziemniaki wymagają dużych nakładów pracy, zatem ich uprawa związana jest z dużymi zasobami kapitału ludzkiego w sektorze rolniczym.

  • Rośliny strączkowe
  • Rośliny strączkowe stanowią szczególnie ważną grupę roślin uprawnych – cechują się bowiem wysoką wartością biologiczną – ich nasiona i zielonki (części zielone) wyróżniają się bardzo dużym udziałem białka, mają także zdolność wiązania wolnego azotu z atmosfery. Pomimo takich walorów nie stanowią znaczącego elementu w strukturze produkcji polowej – w 2010 r. obejmowały zaledwie 0,4% powierzchni zasiewów. Największe znaczenie mają w województwie lubelskim (Grzęda Sokalska) oraz świętokrzyskim (Wyżyna Sandomierska). Do roślin tych zalicza się m.in.: groch, fasolę i bób.

  • Rośliny warzywne
    Głównymi warzywami uprawianymi w Polsce są: kapusta, cebula, marchew, buraki ćwikłowe, ogórki, pomidory i kalafiory. Produkcja warzywnicza skoncentrowana jest głównie w rejonie dużych miast (głównie Warszawy, Krakowa i Gdańska). Udział ich w powierzchni zasiewów wynosił w 2010 roku 1-2%. Najbardziej na tym tle wyróżnia się woj. małopolskie (Wyżyna Miechowska).

  • Truskawki, poziomki i inne rośliny uprawne
  • Ostatnią kategorią roślin alimentacyjnych są truskawki, poziomki i inne rośliny uprawne. Ich udział w powierzchni zasiewów wynosił w Polsce w 2010 roku niecałe 0,5%, a w 2018 troszkę powyżej 0,5% Skoncentrowane są one głównie w woj. mazowieckim (rejon Sochaczewa, Płońska i Grójca) oraz woj. świętokrzyskim. Są to również jedne ze znaczących regionów sadowniczych w naszym kraju., Rośliny przemysłowe Rośliny przemysłowe dostarczają surowców do przemysłu rolno-spożywczego. W tej grupie wyróżnia się rośliny: oleiste, cukrodajne, włókniste oraz specjalne. W 2010 roku rośliny przemysłowe zajmowały 1211 tyś. ha a w 2018 roku 1149 tyś. ha powierzchni zasiewów. Dominują w części zachodniej i północnej kraju, a szczególnie dużymi odsetkami odznaczają się woj. dolnośląskie i opolskie. Ich uprawa związana jest ze stosowaniem odpowiednich zabiegów agrotechnicznych. Ponadto wymagają dobrych warunków klimatyczno-glebowych. W latach 90. powierzchnia zasiewów roślin przemysłowych zmniejszyła się – ze względu na trudną sytuację gospodarczą w Polsce. W wyniku transformacji ustrojowej upadły zakłady przemysłowe, które przetwarzały te surowce. Od 2010 roku w Polsce powierzchnia upraw roślin przemysłowych utrzymuje się na podobnym poziomie. Powierzchnia zasiewów tych roślin w ostatnim dziesięcioleciu najniżej plasowała się na poziomie 1080 tyś ha w 2016 roku, w 2018 powierzchnia zasiewu tych roślin wynosiła 1149 tyś ha.

  • Rośliny oleiste
  • Głównymi roślinami oleistymi w naszym kraju są rzepak i rzepik. Uprawiane są one na glebach żyznych i zasobnych w wilgoć. Ponadto do ich zbioru potrzebne są specjalne maszyny, na które mogą sobie pozwolić gospodarstwa o dużej powierzchni. Dlatego też uprawy te koncentrują się na zachodzi i na północy kraju. Średnio w kraju udział ich w powierzchni ogółem wynosił w 2018 roku ok. 9%. Pozostałe rośliny oleiste (słonecznik, gorczyca i mak) mają marginalne znaczenie.

  • Rośliny cukrodajne
  • Główną rośliną cukrodajną w Polsce jest burak cukrowy. Jego uprawa stanowiła w 2018 roku 2% powierzchni Polski. Z uwagi na duże wymagania glebowe i klimatyczne, potrzebę intensywnego nasłonecznienia w okresie dojrzewania, dużą pracochłonność, chemizację i stosowanie zabiegów agrotechnicznych, roślina ta uprawiana jest przede wszystkim: na Kujawach, Lubelszczyźnie, Żuławach Wiślanych, w Wielkopolsce, na Równinie Pyrzyckiej i Dolnym Śląsku. Ze względu na reformę rynku cukrowego w Unii Europejskiej w ostatnich czasach powierzchnia zasiewów systematycznie maleje.

  • Rośliny włókniste
  • Do roślin włóknistych zalicza się przede wszystkim len i konopie. Ich uprawa w Polsce ma jednak marginalne znaczenie i większe odsetki tych roślin w powierzchni zasiewów występują w niektórych powiatach województwa lubelskiego, lubuskiego i dolnośląskiego.

  • Rośliny specjalne
  • Ostatnią kategorią roślin przemysłowych są tzw. rośliny specjalne. Zalicza się do nich m.in. tytoń, chmiel, przyprawy i zioła. W Polsce ich udział w powierzchni zasiewów wynosił w 2010 roku niemal 0,2%. Szczególnie dużym odsetkiem odznacza się Lubelszczyzna., Rośliny pastewne Ostatnią analizowaną grupę stanowią rośliny pastewne, które są pożywieniem dla zwierząt. GUS wyróżnia wśród nich m.in.: kukurydzę na paszę, rośliny okopowe pastewne, motylkowe pastewne i jednoroczne pastewne. Jest to kategoria umowna, ponieważ nie uwzględnia zbóż i ziemniaków stanowiących ważny komponent w wyżywieniu inwentarza. Największe znaczenie wśród nich mają koniczyna i lucerna – ze względu na dużą zawartość białka oraz wpływa na polepszenie jakości gleby. Odsetek zasiewów roślin pastewnych w powierzchni ogólnej zasiewów w Polsce wynosił w 2018 roku ponad 10%. Największe znaczenie mają one w woj. podlaskim oraz powiatach woj. mazowieckiego i warmińsko-mazurskiego, które z nim sąsiadują - są to obszary o dużej obsadzie bydła.

    Słownik

    obsada
    obsada

    liczba zwierząt na jednostce powierzchni

    PGR (państwowe gospodarstwo rolne)
    PGR (państwowe gospodarstwo rolne)

    duże gospodarstwo rolne, którego właścicielem było państw; wiele takich form własności ziemskiej istniało w okresie Polskiej Republiki Ludowej (PRL)

    rośliny alimentacyjne
    rośliny alimentacyjne

    rośliny przeznaczone do spożycia przez ludzi

    rośliny pastewne
    rośliny pastewne

    rośliny uprawiane w celu wyżywienia zwierząt

    rośliny przemysłowe
    rośliny przemysłowe

    rośliny będące surowcem w przemyśle rolno‑spożywczym

    wskaźnik jakości rolniczej przestrzeni produkcyjnej (wjrpp)
    wskaźnik jakości rolniczej przestrzeni produkcyjnej (wjrpp)

    wskaźnik określający warunki przyrodnicze dla rozwoju rolnictwa; bierze pod uwagę jakość gleb, warunki klimatyczne, wodne oraz rzeźbę terenu