Strona główna
Liceum ogólnokształcące i technikum
Biologia
Metody biotechnologii tradycyjnej
Grafika interaktywna
Powrót
Wróć do informacji o e-podręczniku
Wydrukuj
Pobierz materiał do PDF
Zaloguj się, aby dodać do ulubionych
Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał
Zaloguj się, aby udostępnić materiał
Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
Oceń projekt
Przeczytaj
Sprawdź się
Grafika interaktywna
bg‑azure
Zastosowania biotechnologii tradycyjnej w przemyśle spożywczym
1
Przejdź do poprzedniej ilustracji
Przejdź do następnej ilustracji
R1Aut68e8IVRO
Grafika przedstawia beczkę wina. Obok niej znajdują się kiście jasnych oraz ciemnych winogron oraz dwa kieliszki – jedno wypełnione białym, a drugie czerwonym winem. Opis. Alkohol. Do produkcji napojów alkoholowych wykorzystuje się drożdże
Saccharomyces cerevisiae
, przeprowadzające fermentację alkoholową.
Grafika przedstawia beczkę wina. Obok niej znajdują się kiście jasnych oraz ciemnych winogron oraz dwa kieliszki – jedno wypełnione białym, a drugie czerwonym winem. Opis. Alkohol. Do produkcji napojów alkoholowych wykorzystuje się drożdże
Saccharomyces cerevisiae
, przeprowadzające fermentację alkoholową.
Zastosowania biotechnologii tradycyjnej do produkcji napojów alkoholowych.
Źródło:
Pixabay
, domena publiczna.
RmPg1d14oOjNa
Zdjęcie przedstawia dwie szklane butelki wypełnione mlekiem stojące na drewnianym stole. W jednej z nich znajduje się jasnozielona słomka do picia. Opis. Przetwory mleczne. Różnorodne przetwory mleczne, takie jak sery, kefiry czy jogurty, są wytwarzane z udziałem bakterii z rodzaju
Lactobacillus
i
Lactococcus
, przeprowadzających fermentację mlekową.
Zdjęcie przedstawia dwie szklane butelki wypełnione mlekiem stojące na drewnianym stole. W jednej z nich znajduje się jasnozielona słomka do picia. Opis. Przetwory mleczne. Różnorodne przetwory mleczne, takie jak sery, kefiry czy jogurty, są wytwarzane z udziałem bakterii z rodzaju
Lactobacillus
i
Lactococcus
, przeprowadzających fermentację mlekową.
Zastosowania biotechnologii tradycyjnej do produkcji przetworów mlecznych.
Źródło:
Pixabay
, domena publiczna.
Rwh9iQ6uiGYMy
Zdjęcie przedstawia stos pieczywa. Opis. Pieczywo. Drożdże
Saccharomyces cerevisiae
oraz bakterie z rodzaju
Lactobacillus
są używane do produkcji pieczywa.
Zdjęcie przedstawia stos pieczywa. Opis. Pieczywo. Drożdże
Saccharomyces cerevisiae
oraz bakterie z rodzaju
Lactobacillus
są używane do produkcji pieczywa.
Zastosowania biotechnologii tradycyjnej do produkcji pieczywa.
Źródło:
Pixabay
, domena publiczna.
RJPubCHRKC4e9
Zdjęcie przedstawia kawałek parmezanu pośród jego startych kawałków. Obok niego znajduje się metalowa tarka. Opis. Sery. Produkcja serów pleśniowych jest możliwa dzięki różnym gatunkom grzybów, np.
Penicillium camemberti
.
Zdjęcie przedstawia kawałek parmezanu pośród jego startych kawałków. Obok niego znajduje się metalowa tarka. Opis. Sery. Produkcja serów pleśniowych jest możliwa dzięki różnym gatunkom grzybów, np.
Penicillium camemberti
.
Zastosowania biotechnologii tradycyjnej do produkcji serów.
Źródło:
Pixabay
, domena publiczna.
R6RotaO2t06RW
Zdjęcie przedstawia różnokolorowe butelki wypełnione octem, oliwą, solą i pieprzem. Opis. Ocet. Ocet jest wytwarzany przy użyciu bakterii z rodzaju
Acetobacter
, które przeprowadzają fermentację octową.
Zdjęcie przedstawia różnokolorowe butelki wypełnione octem, oliwą, solą i pieprzem. Opis. Ocet. Ocet jest wytwarzany przy użyciu bakterii z rodzaju
Acetobacter
, które przeprowadzają fermentację octową.
Zastosowania biotechnologii tradycyjnej do produkcji octu.
Źródło:
Pixabay
, domena publiczna.
Polecenie
1
RaHePYl97Hg9j
Wyjaśnij, jak produkowane są sery, a jak alkohol. (Uzupełnij).
Polecenie
2
R1VxkWuicH76S
Grafika przedstawia schemat przebiegu fermentacji alkoholowej. Z glukozy pod wpływem 2ATP powstaje glukozo‐1,6‐difosforan. Następnie dochodzi do rozcięcia cząsteczki, w wyniku czego powstają 2 cząsteczki aldehydu 3-fosforoglicerynowego. Następnie dochodzi do odwodorowienia - dehydrogeneracji (2 NAD przechodzi w 2 NADH indeks dony dwa) oraz fosforylacji substratowej aldehydu (4 ADP przechodzi w 4 ATP), w wyniku czego powstają dwie cząsteczki kwasu pirogronowego. W ostatnim etapie fermentacji kwas pirogronowy przekształca się w alkohol etylowy z wydzieleniem dwutlenku węgla (NADH indeks dolny dwa przechodzi w NAD).
Grafika przedstawia schemat przebiegu fermentacji alkoholowej. Z glukozy pod wpływem 2ATP powstaje glukozo‐1,6‐difosforan. Następnie dochodzi do rozcięcia cząsteczki, w wyniku czego powstają 2 cząsteczki aldehydu 3-fosforoglicerynowego. Następnie dochodzi do odwodorowienia - dehydrogeneracji (2 NAD przechodzi w 2 NADH indeks dony dwa) oraz fosforylacji substratowej aldehydu (4 ADP przechodzi w 4 ATP), w wyniku czego powstają dwie cząsteczki kwasu pirogronowego. W ostatnim etapie fermentacji kwas pirogronowy przekształca się w alkohol etylowy z wydzieleniem dwutlenku węgla (NADH indeks dolny dwa przechodzi w NAD).
Fermentacja alkoholowa.
Źródło:
Englishsquare
.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1DOufdpa4r2o
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.