Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑azure

Zastosowania biotechnologii tradycyjnej w przemyśle spożywczym

1
Polecenie 1
RaHePYl97Hg9j
Wyjaśnij, jak produkowane są sery, a jak alkohol. (Uzupełnij).
Polecenie 2
R1VxkWuicH76S
Grafika przedstawia schemat przebiegu fermentacji alkoholowej. Z glukozy pod wpływem 2ATP powstaje glukozo‐1,6‐difosforan. Następnie dochodzi do rozcięcia cząsteczki, w wyniku czego powstają 2 cząsteczki aldehydu 3-fosforoglicerynowego. Następnie dochodzi do odwodorowienia - dehydrogeneracji (2 NAD przechodzi w 2 NADH indeks dony dwa) oraz fosforylacji substratowej aldehydu (4 ADP przechodzi w 4 ATP), w wyniku czego powstają dwie cząsteczki kwasu pirogronowego. W ostatnim etapie fermentacji kwas pirogronowy przekształca się w alkohol etylowy z wydzieleniem dwutlenku węgla (NADH indeks dolny dwa przechodzi w NAD).
Fermentacja alkoholowa.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1DOufdpa4r2o
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.