Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
1
Ćwiczenie 1
Rm8WaOw8bV5AY
Spośród poniżej podanych zdań wybierz wszystkie prawdziwe sformułowania. Możliwe odpowiedzi: 1. Bakterie Lactobacillus przeprowadzają fermentację mlekową., 2. Drożdże wytwarzają nadtlenek węgla, który powoduje spulchnianie ciast., 3. Propionibacterium wytwarzają dwutlenek węgla, który powoduje powstawanie dziur w serze., 4. Obecny w kiszonkach kwas mlekowy podwyższa pH do wartości około 9,5.
1
Ćwiczenie 2
RmwnVWAmPE1Z4
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RPQpwUGRZD5cJ
Fermentacja alkoholowa jako proces 1. etanolu, 2. NADH, 3. etanal, 4. dwutlenku węgla, 5. pirogronian, 6. NAD, 7. biochemiczny pozwala organizmom działającym w warunkach beztlenowych na regenerację 1. etanolu, 2. NADH, 3. etanal, 4. dwutlenku węgla, 5. pirogronian, 6. NAD, 7. biochemiczny zużytego w procesie glikolizy. Produkt ostatniego etapu wspomnianej glikolizy – 1. etanolu, 2. NADH, 3. etanal, 4. dwutlenku węgla, 5. pirogronian, 6. NAD, 7. biochemiczny jest w dwóch etapach redukowany do etanolu (alkoholu etylowego) przy jednoczesnym utlenieniu 1. etanolu, 2. NADH, 3. etanal, 4. dwutlenku węgla, 5. pirogronian, 6. NAD, 7. biochemiczny powstałego w procesie glikolizy do NAD i wydzieleniu 1. etanolu, 2. NADH, 3. etanal, 4. dwutlenku węgla, 5. pirogronian, 6. NAD, 7. biochemiczny. W pierwszym etapie pirogronian jest przekształcany w 1. etanolu, 2. NADH, 3. etanal, 4. dwutlenku węgla, 5. pirogronian, 6. NAD, 7. biochemiczny (aldehyd octowy) oraz dwutlenek węgla za pomocą dekarboksylazy pirogronianowej. W drugim etapie etanal jest redukowany do 1. etanolu, 2. NADH, 3. etanal, 4. dwutlenku węgla, 5. pirogronian, 6. NAD, 7. biochemiczny (z jednoczesnym utlenieniem NADH do NAD) przez dehydrogenazę alkoholową (ADH).
1
Ćwiczenie 3
RdP1thSJhEYE3
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
2
Ćwiczenie 4
RZ2oMICyfLoii
Przyporządkuj odpowiednie definicje do podanych poniżej pojęć. Fermentacja alkoholowa Możliwe odpowiedzi: 1. Zachodzi za sprawą drożdży, które rozkładają cukier na alkohol i tlenek węgla IV. w jej wyniku grzyby uzyskują energię., 2. Polega na przemianie cukrów, mleczanów i innych związków na kwas propionowy, kwas octowy i dwutlenek węgla., 3. Proces beztlenowy, podczas którego w wyniku działania głównie bakterii mlekowych cukier jest rozkładany do kwasu mlekowego Fermentacja mlekowa Możliwe odpowiedzi: 1. Zachodzi za sprawą drożdży, które rozkładają cukier na alkohol i tlenek węgla IV. w jej wyniku grzyby uzyskują energię., 2. Polega na przemianie cukrów, mleczanów i innych związków na kwas propionowy, kwas octowy i dwutlenek węgla., 3. Proces beztlenowy, podczas którego w wyniku działania głównie bakterii mlekowych cukier jest rozkładany do kwasu mlekowego Fermentacja propionowa Możliwe odpowiedzi: 1. Zachodzi za sprawą drożdży, które rozkładają cukier na alkohol i tlenek węgla IV. w jej wyniku grzyby uzyskują energię., 2. Polega na przemianie cukrów, mleczanów i innych związków na kwas propionowy, kwas octowy i dwutlenek węgla., 3. Proces beztlenowy, podczas którego w wyniku działania głównie bakterii mlekowych cukier jest rozkładany do kwasu mlekowego
2
Ćwiczenie 5
R4uFHjh57YhRt
Uzupełnij tekst prawidłowymi stwierdzeniami. Jednym z tlenowychbeztlenowych procesów jest fermentacja masłowa. Jest to proces enzymatycznego rozkładu cukrówbiałek na kwas masłowy, dwutlenek węgla i wodórwodę. Do produktów fermentacji masłowej zaliczamy także kwas octowy, kwas bursztynowy i alkohol etylowy. Zachodzi ona w komórkach bakterii ClostridiumPropionibacterium i jest podstawą przemysłu produkcji kwasu masłowegosoli masłowych.
2
Ćwiczenie 6
R1O58gTP2Bwjf
Przyporządkuj odpowiednie sformułowania do podanych kategorii. Biotechnologia tradycyjna Możliwe odpowiedzi: 1. produkcja napojów alkoholowych, 2. produkcja pieczywa, 3. diagnostyka molekularna chorób zakaźnych, 4. produkcja biofarmaceutyków, 5. wytwarzanie biopaliw, 6. produkcja przetworów mlecznych Biotechnologia nowoczesna Możliwe odpowiedzi: 1. produkcja napojów alkoholowych, 2. produkcja pieczywa, 3. diagnostyka molekularna chorób zakaźnych, 4. produkcja biofarmaceutyków, 5. wytwarzanie biopaliw, 6. produkcja przetworów mlecznych
31
Ćwiczenie 7

Produkty otrzymywane w procesie fermentacji mlekowej mają cenne właściwości zdrowotne. Substancje powstające podczas fermentacji mlekowej nie tylko nadają im smak, ale i utrwalają produkty spożywcze. Zapobiegają rozwojowi drobnoustrojów. Powstający w wyniku fermentacji kwas mlekowy powoduje obniżenie pH, co hamuje rozwój bakterii gnilnych. Fermentacja mlekowa to doskonała metoda konserwowania produktów spożywczych. Proces zmierza do uzyskania kwasu mlekowego, który jest dobrym środkiem utrwalającym żywność. Kwaszenie owoców i warzyw z wykorzystaniem fermentacji mlekowej to jeden z najstarszych procesów biotechnologicznych.

Indeks górny Źródło: Fermentacja mlekowa – na czym polega i gdzie się ją wykorzystuje?, Monika Grudzińska https://portal.abczdrowie.pl/fermentacja-mlekowa Indeks górny koniec

RY2OEYVPJp4wn
Wyjaśnij, w jaki sposób fermentacja mlekowa wpływa na przedłużenie świeżości produktów? (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 8

W wyniku hydrolizy celulozy zawartej w trocinach drzewnych powstaje glukoza. Tą właśnie metodą w niektórych państwach, jak np. w Szwecji, Finlandii, Kanadzie czy Brazylii, z odpadów drewna produkuje się glukozę, a z niej etanol (fermentacja alkoholowa). Obecnie technologia produkcji bioetanolu celulozowego jest stale unowocześniana. Każdy surowiec, jak np. drewno, słoma, rdzenie kolby kukurydzy, śmieci organiczne, składa się z około 60% celulozy, którą można rozłożyć do glukozy wykorzystywanej do fermentacji i produkcji etanolu. Bioetanol celulozowy znajduje zastosowanie w motoryzacji jako paliwo samodzielne E100 (100% EtOH) lub jako komponent w paliwie (E5 - 5% obj. etanolu w benzynie oraz odpowiednio E10, E22, E85 i E95). Czysty etanol oraz paliwa E95 i E85 mogą być wykorzystywane w specjalnych lub przystosowanych silnikach spalinowych.

Indeks górny Źródło: Fermentacja alkoholowa, Karolina Bombolewska http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/Fermentacja-alkoholowa/ Indeks górny koniec

R4yxZgYmhzTAs
Określ, jakie zastosowanie znalazła biotechnologia tradycyjna w przemyśle motoryzacyjnym. (Uzupełnij).