Sprawdź się
Produkty otrzymywane w procesie fermentacji mlekowej mają cenne właściwości zdrowotne. Substancje powstające podczas fermentacji mlekowej nie tylko nadają im smak, ale i utrwalają produkty spożywcze. Zapobiegają rozwojowi drobnoustrojów. Powstający w wyniku fermentacji kwas mlekowy powoduje obniżenie pH, co hamuje rozwój bakterii gnilnych. Fermentacja mlekowa to doskonała metoda konserwowania produktów spożywczych. Proces zmierza do uzyskania kwasu mlekowego, który jest dobrym środkiem utrwalającym żywność. Kwaszenie owoców i warzyw z wykorzystaniem fermentacji mlekowej to jeden z najstarszych procesów biotechnologicznych.
Indeks górny Źródło: Fermentacja mlekowa – na czym polega i gdzie się ją wykorzystuje?, Monika Grudzińska https://portal.abczdrowie.pl/fermentacja-mlekowa Indeks górny koniecŹródło: Fermentacja mlekowa – na czym polega i gdzie się ją wykorzystuje?, Monika Grudzińska https://portal.abczdrowie.pl/fermentacja-mlekowa
W wyniku hydrolizy celulozy zawartej w trocinach drzewnych powstaje glukoza. Tą właśnie metodą w niektórych państwach, jak np. w Szwecji, Finlandii, Kanadzie czy Brazylii, z odpadów drewna produkuje się glukozę, a z niej etanol (fermentacja alkoholowa). Obecnie technologia produkcji bioetanolu celulozowego jest stale unowocześniana. Każdy surowiec, jak np. drewno, słoma, rdzenie kolby kukurydzy, śmieci organiczne, składa się z około 60% celulozy, którą można rozłożyć do glukozy wykorzystywanej do fermentacji i produkcji etanolu. Bioetanol celulozowy znajduje zastosowanie w motoryzacji jako paliwo samodzielne E100 (100% EtOH) lub jako komponent w paliwie (E5 - 5% obj. etanolu w benzynie oraz odpowiednio E10, E22, E85 i E95). Czysty etanol oraz paliwa E95 i E85 mogą być wykorzystywane w specjalnych lub przystosowanych silnikach spalinowych.
Indeks górny Źródło: Fermentacja alkoholowa, Karolina Bombolewska http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/Fermentacja-alkoholowa/ Indeks górny koniecŹródło: Fermentacja alkoholowa, Karolina Bombolewska http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/Fermentacja-alkoholowa/