bg‑red

Mikroflora układu pokarmowego 1

R1dM7sPXaKzSi1
Grafika przedstawia układ pokarmowy człowieka. Na pierwszej ilustracji pokazane są części układu pokarmowego: w centralnej części brzucha znajduje się jelito cienkie, w postaci cienkich, pozwijanych przewodów, zaznaczone numerem 2. Jest ono otoczone jelitem grubym, wyglądającym jak grubszy, pofalowany przewód, oznaczony numerem 1. Nad jelitami znajduje się żołądek oraz wątroba w postaci owalnych, nieregularnych kształtów. Od żołądka w górę odchodzi prosty przewód. Po kliknięciu na cyfry rozwija się opis: 1. Jelito grube. Bakterie wchodzące w skład mikroflory układu pokarmowego znajdują się przede wszystkim w jelicie grubym. Liczba mikroorganizmów w jelicie grubym wynosi ok. 10 indeks górny 11 na 1 g treści jelitowej, 2. Jelito cienkie. Mimo że jelito cienkie jest najdłuższą częścią przewodu pokarmowego, znajduje się w nim mniej bakterii niż w jelicie grubym. Liczba mikroorganizmów w jelicie cienkim wynosi ok. 10 indeks górny 4 na 1 g treści jelitowej.Zwiększenie ilości bakterii w jelicie cienkim jest przyczyną wystąpienia zespołu SIBO (zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego). Zaburzenie to objawia się m.in. wzdęciami, zaparciami lub biegunkami, nieprawidłowymi stolcami. Wymaga leczenia, najczęściej antybiotykowego. Na drugiej ilustracji ukazana jest mikroflora jelitowa, oznaczona numerem 3 oraz 4. Bakterie są kolorowe, w postaci pałeczek, punktów i struktur przypominających dwie połączone koła. Po kliknięciu na cyfry rozwija się opis: 3. Znaczenie mikroflory jelitowej dla człowieka. Bakterie obecne głównie w jelicie grubym produkują witaminy B i K, które wspomagają trawienie składników pokarmowych i uczestniczą w procesach odpornościowych organizmu. Przyjmowanie antybiotyków podczas infekcji bakteryjnych skutkuje zniszczeniem nie tylko patogenów, lecz także bakterii o korzystnym wpływie na organizm. Dlatego podczas antybiotykoterapii należy pamiętać o przyjmowaniu probiotyków, np. jogurtów czy kefirów, które zawierają żywe kultury bakterii oddziałujące pozytywnie na zdrowie. 4. Przeszczep kału. Przeszczep kału to metoda leczenia chorób wynikających z zaburzeń mikroflory jelitowej. Polega na wprowadzeniu do jelit chorego masy kałowej pobranej od zdrowego dawcy, zawierającej pożyteczne mikroorganizmy. Wypierają one mikroorganizmy chorobotwórcze. Metoda ta jest stosowana przede wszystkim w zwalczaniu bakterii antybiotykoopornych, np. Clostridium difficile. Bakteria ta wywołuje rzekomobłoniaste zapalenie jelit. Na kolejnej ilustracji jest narysowane jelito cienkie w przybliżeniu – widać kosmki jelitowe w postaci długich wypustek odchodzących od ściany jelita. W środku każdego z nich znajdują się naczynia krwionośne. Na ilustracji tej umieszczony jest numer 5. Po kliknięciu na cyfrę rozwija się opis: 5. Mikrobiom jelita cienkiego: wybrani przedstawiciele – Lactobacillus, Streptococcus, Enterococcus, Escherichia coli, Candida albicans. Kolejna ilustracja pokazuje jelito grube. Jest w formie przewodu, który składa się z zaokrąglonych, połączonych segmentów. Na ilustracji znajduje się numer 6. Po kliknięciu na cyfrę rozwija się opis: 6. Mikrobiom jelita grubego: wybrani przedstawiciele: Tlenowe – Enterococcus, Staphylococcus epidermidis, Streptococcus, Corynebacterium, Candida. Beztlenowe - Bacteroides fragilis, Bilophila wadsworthia, Clostridium perfringens, Bifidobacterium.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
11
Polecenie 1
R9ZjyM9vSJiIs
Przeanalizuj grafikę interaktywną i określ zależność łączącą bakterie jelitowe i organizm człowieka. Odpowiedź uzasadnij. (Uzupełnij).
R1YaIKNWDJKhg
Przeanalizuj opis grafiki interaktywnej i określ zależność łączącą bakterie jelitowe i organizm człowieka. Odpowiedź uzasadnij. (Uzupełnij).
11
Polecenie 2
R1ViAwMv8SjAX
Wymień dwie korzyści, jakie czerpie organizm człowieka z obecności mikroflory jelitowej. (Uzupełnij).