Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑pink

Owocowanie

RYYkZlWfTE9pU1
Grafika przedstawia różne owoce (liczi, śliwki, nektarynki, morele) oraz ich pestki. Są to kolejno: 1. Na ilustracji są owoce liczi. Owoce są one podłużne i kuliste. Z wyglądu przypominają owoce maliny lub truskawki. Brązowo-czerwona skórka jest cienka, stwardniała i łamliwa, pokryta stożkowatymi wyrostkami. Pestki są ciemnobrązowe owalne, wypukłe. Opis. Pestkowce to owoce, których zewnętrzna część owocni tworzy skórkę, część środkowa jest mięsista i soczysta, natomiast część wewnętrzna jest twarda i zdrewniała. Wewnętrzną część owocni tworzy endokarp, który wraz ze znajdującym się wewnątrz nasionem tworzy pestkę. 2. Na ilustracji są owoce śliwki. Jen owoc jest przepołowiony i widać pestkę. Jest ona dosyć płaska. Śliwka ma matową, ciemnofioletową, niemal granatową barwę skórki i zielone wnętrze. Owoc jest owalny. Opis. Ściana pestki jest silnie zdrewniała i twarda, co chroni nasiono przed urazami mechanicznymi oraz enzymami trawiennymi zwierząt zjadających pestkowce. 3. Na ilustracji jest przecięty na pół owoc nektarynki. Skórka jest żółtoczerwona, miąższ żółty, pestka ma liczne bruzdy. Opis. Ściana pestki zbudowana jest z komórek kamiennych (sklereidów), będących elementami tkanki wzmacniającej. Taka budowa sprawia, że pestka pęka przeważnie dopiero podczas kiełkowania. 4. Na ilustracji jest przepołowiony owoc moreli. Owoc jest kulisty i nieco spłaszczony o skórce pomarańczowej i pomarańczowym miąższem. Pestka jest owalna, płaska. Opis. Pestki moreli zawierają witaminę BIndeks dolny 17, która nadaje im gorzki smak i aromat. W medycynie niekonwencjonalnej pestki moreli są stosowane m.in. w leczeniu nowotworów.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.
1
Polecenie 1
R4Kie2Z5gxpeM
Przeanalizuj grafikę interaktywną i udowodnij zasadność wytwarzania przez roślinę mięsistej części owocu, która okrywa pestkę. (Uzupełnij).
Polecenie 2

Przypomnij sobie informacje na temat budowy owocu (znajdziesz je tutaj), a następnie uzupełnij tekst, tak aby przedstawiał prawdziwe informacje. W każdym zdaniu wybierz właściwe określenie.

RSNmucPTu2Kra
Uzupełnij tekst właściwymi określeniami. Zewnętrzna część owocni, tworząca skórkę to egzokarpendokarp, a wewnętrzna część jest nazywana egzokarpemendokarpem. U większości owoców pestkowych mezokarp jest jadalnyniejadalny. Endokarp jest zbudowany ze steroidówsklereidów, które zapewniają bardzo dużą odporność mechanicznąelastyczność. Owoce, takie jak orzech włoskibez posiadają jedną pestkę, natomiast inne, na przykład nieszpułkaawokado mogą mieć ich kilka.
1
Polecenie 3
R1aF6T5GQ7uJP
Niektóre rośliny wytwarzają owoce, które nie zawierają żywotnych nasion. Zjawisko to, powszechne u wielu roślin, jest nazywane partenokarpią i występuje m.in. u truskawek, malin czy tytoniu. Zastanów się nad przyczyną występowania roślin partenokarpicznych w przyrodzie oraz na podstawie własnej wiedzy wyjaśnij, w jaki sposób to zjawisko może być wykorzystywane przez człowieka. (Uzupełnij).