Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1Gzzp85VBNXE
Ilustracja przedstawia owoce egzotyczne: pomarańcze, grejpfruty i granaty z odciętymi wierzchołkami, dzięki czemu widać ich wnętrze. Granaty posiadają pojedyncze, czerwone pestki pokryte miąższem, a pomarańcze i grejpfruty trójkątne cząstki, odpowiednio w kolorze pomarańczowym i czerwonym.

Owoce – budowa, typy, znaczenie w biologii roślin

Owoc właściwy jest dojrzałą zalążnią, w której zamknięte są nasiona. Podobnie jak inne owoce wytwarzany jest wyłącznie przez rośliny okrytonasienne.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Funkcją owoców jest ochrona i rozsiewanie nasion. Owoce mięsiste często roznoszone są przez zwierzęta, dla których stanowią pokarm. Z kolei suche owoce mogą być rozprzestrzeniane przez wiatr i wodę. W zależności od sposobu powstawania owoców dzielimy je na pojedyncze, zbiorowe i złożone. Mogą one przyjmować różnorodną postać: np. owoc leszczyny to orzech, owoc daktylowca to pestkowiec, a pomidor jest… jagodą.

Twoje cele
  • Wyjaśnisz, czym jest owoc.

  • Przedstawisz główne typy owoców.

  • Omówisz budowę owocni w typowym owocu.

  • Wskażesz, jakie znaczenie biologiczne mają owoce.