Grafika interaktywna
Polecenie 1
Na podstawie poniższej mapy wymień uwarunkowania wpływające na rozmieszczenie chowu bydła na świecie.
Na podstawie opisu mapy wymień uwarunkowania wpływające na rozmieszczenie chowu bydła na świecie.

świętej krowy, czyli zakaz zabijania tych zwierząt. Do ogólnej liczby pogłowia zaliczane są również bawoły, które utrzymywane są głównie jako siła pociągowa. Mięso wołowe i mleko nie odgrywa istotnej roli w wyżywieniu ludności. 4. Afryka Wschodnia. Bydło najczęściej hodowane jest w systemie koczowniczym na naturalnych pastwiskach (sawanny), co w warunkach klimatu podrównikowego, w którym występuje pora deszczowa, wiąże się z ciągłą wędrówką stad. Na duże pogłowie bydła wpływają obyczaje, w których chów tych zwierząt traktowany jest jako bardzo szlachetny (uprawa roślin uznawana jest za poniżającą), a od wielkości posiadanego stada zależy pozycja społeczna jego właścicieli. Ekstensywny chów bydła nie przynosi zbyt wielu korzyści dla społeczeństwa, jest dużym obciążeniem dla środowiska przyrodniczego i poważnym ograniczeniem rozwoju gospodarczego. 5. Wschodnia część Ameryki Południowej. Przeważa ekstensywny chów bydła na kierunku mięsnym, co uwarunkowane jest występowaniem rozległych pastwisk naturalnych (sawanny w Brazylii, stepy w Argentynie). Rozprzestrzenienie chowu związane jest z dużym zapotrzebowaniem w obszarach znacznej koncentracji ludności. 6. Wschodnia część Australii .Region odznacza się największym na świecie udziałem łąk i pastwisk w strukturze użytkowania ziemi. Bydło mięsne hodowane jest głównie w północno-wschodniej części Australii, gdzie w klimacie podrównikowym występują nieco wilgotniejsze sawanny. W południowo-wschodniej części dominuje chów na kierunku mlecznym, co wynika z większej koncentracji ludności oraz dobrej jakości pastwisk w wilgotnym, morskim klimacie.
Polecenie 2
Wymień uwarunkowania wpływające na rozmieszczenie chowu trzody chlewnej na świecie.
Polecenie 3
Wymień uwarunkowania wpływające na rozmieszczenie chowu owiec i kóz na świecie.