Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
Polecenie 1

Na podstawie poniższej mapy wymień uwarunkowania wpływające na rozmieszczenie chowu bydła na świecie.

Na podstawie opisu mapy wymień uwarunkowania wpływające na rozmieszczenie chowu bydła na świecie.

RQPBGgedbOqPt
(Uzupełnij).
R1NUdVKgpufZO
R1XVJgYkGToif1
Schemat przedstawia mapę świata. Na kontynentach oznaczono przybliżone rozmieszczenie i wartość liczbową sztuk bydła. Wyróżniają się Stany Zjednoczone, północna i wschodnia część Ameryki Południowej, wschodnia Afryka, Europa Zachodnia, Indie, wschodnia część Chin. 1. Europa Zachodnia. Dominuje intensywny chów bydła w systemie oborowym lub oborowo-pastwiskowym o dużych nakładach kapitału; Mleczny kierunek chowu rozwinął się w obszarach dużej koncentracji ludności, ze względu na zapotrzebowanie na mleko i nabiał. Mięsny kierunek chowu rozwinął się na nizinnych lub górzystych obszarach, które porośnięte są naturalnymi pastwiskami z szybko odrastającą trawą w wilgotnym umiarkowanym morskim klimacie. Ze względu na walory odżywcze wołowina jest bardzo cenionym gatunkiem mięsa w kuchni wielu krajów. 2. Środkowa część Ameryki Północnej. Na Wielkich Równinach Prerii i Równinie Centralnej przeważa chów bydła na kierunku mięsnym. Sprzyja temu występowanie naturalnych pastwisk oraz duże zasoby paszy produkowanej z uprawianej tam kukurydzy. We wschodniej części kontynentu hoduje się głównie bydło mleczne w systemie oborowym. Jest to jeden z najgęściej zaludnionych obszarów o bardzo wysokim poziomie rozwoju gospodarczego. 3. Indie. Pogłowie bydła w tym kraju jest jednym z największych na świecie, ale wynika to głównie z uwarunkowań religijnych. W hinduizmie występuje kult świętej krowy, czyli zakaz zabijania tych zwierząt. Do ogólnej liczby pogłowia zaliczane są również bawoły, które utrzymywane są głównie jako siła pociągowa. Mięso wołowe i mleko nie odgrywa istotnej roli w wyżywieniu ludności. 4. Afryka Wschodnia. Bydło najczęściej hodowane jest w systemie koczowniczym na naturalnych pastwiskach (sawanny), co w warunkach klimatu podrównikowego, w którym występuje pora deszczowa, wiąże się z ciągłą wędrówką stad. Na duże pogłowie bydła wpływają obyczaje, w których chów tych zwierząt traktowany jest jako bardzo szlachetny (uprawa roślin uznawana jest za poniżającą), a od wielkości posiadanego stada zależy pozycja społeczna jego właścicieli. Ekstensywny chów bydła nie przynosi zbyt wielu korzyści dla społeczeństwa, jest dużym obciążeniem dla środowiska przyrodniczego i poważnym ograniczeniem rozwoju gospodarczego. 5. Wschodnia część Ameryki Południowej. Przeważa ekstensywny chów bydła na kierunku mięsnym, co uwarunkowane jest występowaniem rozległych pastwisk naturalnych (sawanny w Brazylii, stepy w Argentynie). Rozprzestrzenienie chowu związane jest z dużym zapotrzebowaniem w obszarach znacznej koncentracji ludności. 6. Wschodnia część Australii .Region odznacza się największym na świecie udziałem łąk i pastwisk w strukturze użytkowania ziemi. Bydło mięsne hodowane jest głównie w północno-wschodniej części Australii, gdzie w klimacie podrównikowym występują nieco wilgotniejsze sawanny. W południowo-wschodniej części dominuje chów na kierunku mlecznym, co wynika z większej koncentracji ludności oraz dobrej jakości pastwisk w wilgotnym, morskim klimacie.
Polecenie 2

Wymień uwarunkowania wpływające na rozmieszczenie chowu trzody chlewnej na świecie.

RD8lN08S7AL0u
(Uzupełnij).
RLwqg4a8jvbAn1
Schemat przedstawia mapę świata. Na kontynentach oznaczono przybliżone rozmieszczenie i wartość liczbową sztuk trzody. Wyróżniają się Stany Zjednoczone, wschodnie obszary Ameryki Południowej, Europa, Indie, wschodnia i południowo-wschodnia część Azji. 1. Wschodnia część USA. Bliskość rynków zbytu związana z dużą koncentracją ludności. Nadwyżki paszowe związane z dużą produkcją zbóż, zwłaszcza kukurydzy. 2. Europa Środkowa. Przeważa intensywny chów trzody chlewnej oparty na treściwych paszach produkowanych ze zbóż, uprawianych na nizinnych terenach o stosunkowo dobrych glebach. Bliskość chłonnych rynków zbytu w obszarach dużej gęstości zaludnienia. Tradycje kulinarne, w których wieprzowina jest cenionym gatunkiem mięsa. 3. Azja Wschodnia. Duże zaludnienie powoduje ogromne zapotrzebowanie na żywność, co w przypadku dużej wydajności chowu trzody chlewnej jest bardzo korzystne. Zwierzęta odznaczają się szybkim przyrostem masy i znaczną plennością.Duża liczba rozdrobnionych gospodarstw rolnych, w którym świnia jest podstawowym zwierzęciem domowym, hodowanym często na potrzeby własne. Wykorzystywanie odpadków z gospodarstw rolnych do karmienia zwierząt. 4. Wschodnie wybrzeża Brazylii . Dominuje chów ekstensywny z wykorzystaniem naturalnych zasobów paszowych przy niewielkim ich wzbogaceniu paszami wytwarzanymi z kukurydzy Zapotrzebowanie na wieprzowinę wynikające z dużej koncentracji ludności.
Polecenie 3

Wymień uwarunkowania wpływające na rozmieszczenie chowu owiec i kóz na świecie.

R1AKF1cbYrHMg
(Uzupełnij).
R1a4d86s4Cq8T1
Schemat przedstawia mapę świata. Na kontynentach oznaczono przybliżoną wartość liczbową sztuk kóz i owiec. 1. Wyspy Brytyjskie. Owce hodowane są na rozległych pastwiskach pokrywających nizinne tereny wysp w umiarkowanym morskim klimacie; Duże zapotrzebowanie na wyroby wełniane. Wyhodowanie w XIX wieku mięsnych ras owiec nasiliło zapotrzebowanie na baraninę. W tym kraju występują 32 miliony sztuk owiec. 2. Chiny. Chów owiec i kóz koncentruje się przede wszystkim na słabo zaludnionych zachodnich częściach kraju. Duża wysokość bezwzględna i suchy klimat ograniczają hodowlę innych zwierząt. Duża liczba ludności Chin powoduje ogromne zapotrzebowanie na żywność. W tym kraju występuje 185 milionów sztuk kóz i 187 milionów sztuk owiec. 3. Środkowa i zachodnia część Azji: Występowanie suchych pastwisk oraz terenów górzystych umożliwia chów owiec i kóz, które są zwierzętami łatwo przystosowującymi się do różnych warunków środowiska i mało wymagającymi w żywieniu. Kozina i baranina są podstawowymi gatunkami mięsa w wyżywieniu ludności z powodu ograniczeń w spożyciu wieprzowiny i wołowiny, wprowadzonych przez islam. W Iranie występuje 24 miliony sztuk kóz i 49 milionów sztuk owiec. W Pakistanie występuje 63 miliony sztuk kóz i 28 milionów sztuk owiec. W Bangladeszu występuje 55 milionów sztuk kóz. W Indiach występuje 160 milionów sztuk kóz i 75 milionów sztuk owiec. 4. Afryka Środkowa. Ekstensywny chów owiec i kóz rozwinął się na gorszych pastwiskach występujących w obszarach o niewielkich zasobach wodnych. Ze względu na niewielkie wymagania żywieniowe owiec i kóz oraz niskie nakłady kapitału na chów tych zwierząt rozwinął się on w regionach o niskim poziomie rozwoju gospodarczego. W Kenii występuje 29 milionów sztuk kóz. W Etiopii występuje 24 miliony sztuk kóz i 25 milionów sztuk owiec. W Sudanie występuje 44 miliony sztuk kóz i 53 milionów sztuk owiec. W Nigerii występuje 58 miliony sztuk kóz i 39 milionów sztuk owiec. W Mali występuje 18 milionów sztuk kóz. 5. Australia i Nowa Zelandia. Zapotrzebowanie na wełnę z powodu intensywnego rozwoju przemysłu wełniarskiego. Występowanie dużej powierzchni naturalnych pastwisk, jednak często zbyt suchych dla chowu bydła. W Australii występuje 75 miliony sztuk owiec. W Nowej Zelandii występuje 31 milionów sztuk owiec.