Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Chów zwierzątchów zwierzątChów zwierząt gospodarskich jest drugim, obok uprawy roślin, kierunkiem produkcji rolniczej. Jego rozwój uwarunkowany jest jednak możliwością pozyskania paszy dla zwierząt, dlatego w większości rozwija się w obszarach, gdzie występują jej nadwyżki lub naturalne formacje roślinne dostarczające pożywienia (np. trawiasta roślinność stepów, sawanny). Produkcja zwierzęca wymaga dużych nakładów na przygotowanie zabudowań inwentarskich, rozmnożenie zwierząt i dbanie o ich dobrą kondycję, dlatego na większą skalę rozwija się w krajach o wyższym poziomie rozwoju gospodarczego. Największe znaczenie na świecie ma chów bydłabydłobydła, trzody chlewnejtrzoda chlewnatrzody chlewnej, owiec, kóz, drobiu, koni, wielbłądów oraz osłów. Zaspokaja różne potrzeby ludności – dostarcza mięsa, mleka, jaj, włókien, skór i futer. Zwierzęta służą także do celów rekreacyjnych lub jako siła pociągowa. Dostarczają cennego nawozu naturalnego wykorzystywanego do użyźniania pól uprawnych. Chów zwierząt może być prowadzony w sposób intensywny lub ekstensywny.

R6YQOEIWbryQx
Wykres kolumnowy. Lista elementów:
  • 1. zestaw danych:
    • Zwierze: Bydło
    • : 1372; Podpis osi wartości: mln sztuk
  • 2. zestaw danych:
    • Zwierze: Trzoda
    • : 961; Podpis osi wartości: mln sztuk
  • 3. zestaw danych:
    • Zwierze: Owce
    • : 1079; Podpis osi wartości: mln sztuk
  • 4. zestaw danych:
    • Zwierze: Konie
    • : 60; Podpis osi wartości: mln sztuk
  • 5. zestaw danych:
    • Zwierze: Bawoły
    • : 195; Podpis osi wartości: mln sztuk
  • 6. zestaw danych:
    • Zwierze: Kozy
    • : 1007; Podpis osi wartości: mln sztuk
  • 7. zestaw danych:
    • Zwierze: Osły
    • : 44; Podpis osi wartości: mln sztuk
  • 8. zestaw danych:
    • Zwierze: Wielbłądy
    • : 28; Podpis osi wartości: mln sztuk
Pogłowie zwierząt hodowlanych na świecie.
Polecenie 1

Wymień różnice między intensywnym i ekstensywnym typem chowu zwierząt.

R18ZMpGGRRF0i
(Uzupełnij).
RTeFAtXoY1oMx
R1cdRFYztUFND
Wykres kolumnowy. Lista elementów:
  • 1. zestaw danych:
    • Kraj: Chiny
    • Mięso wieprzowe: 53.8; Podpis osi wartości: w mln ton
  • 2. zestaw danych:
    • Kraj: USA
    • Mięso wieprzowe: 10.5; Podpis osi wartości: w mln ton
  • 3. zestaw danych:
    • Kraj: Niemcy
    • Mięso wieprzowe: 5.5; Podpis osi wartości: w mln ton
  • 4. zestaw danych:
    • Kraj: Hiszpania
    • Mięso wieprzowe: 3.4; Podpis osi wartości: w mln ton
  • 5. zestaw danych:
    • Kraj: Brazylia
    • Mięso wieprzowe: 3.3; Podpis osi wartości: w mln ton
Najwięksi producenci mięsa wieprzowego na świecie wg rocznej produkcji.
R10FbL3y1aMBf
Wykres kolumnowy. Lista elementów:
  • 1. zestaw danych:
    • Kraj: USA
    • Mięso wołowe: 11.7; Podpis osi wartości: w mln ton
  • 2. zestaw danych:
    • Kraj: Brazylia
    • Mięso wołowe: 9.7; Podpis osi wartości: w mln ton
  • 3. zestaw danych:
    • Kraj: Chiny
    • Mięso wołowe: 6.4; Podpis osi wartości: w mln ton
  • 4. zestaw danych:
    • Kraj: Argentyna
    • Mięso wołowe: 2.8; Podpis osi wartości: w mln ton
  • 5. zestaw danych:
    • Kraj: Australia
    • Mięso wołowe: 2.3; Podpis osi wartości: w mln ton
Najwięksi producenci mięsa wołowego na świecie wg rocznej produkcji.
RfPI40kgIlmpc
Wykres kolumnowy. Lista elementów:
  • 1. zestaw danych:
    • Kraj: Chiny
    • Baranina: 2.1; Podpis osi wartości: w mln ton
  • 2. zestaw danych:
    • Kraj: Australia
    • Baranina: 0.7; Podpis osi wartości: w mln ton
  • 3. zestaw danych:
    • Kraj: Nowa Zelandia
    • Baranina: 0.5; Podpis osi wartości: w mln ton
  • 4. zestaw danych:
    • Kraj: Sudan
    • Baranina: 0.3; Podpis osi wartości: w mln ton
  • 5. zestaw danych:
    • Kraj: Turcja
    • Baranina: 0.3; Podpis osi wartości: w mln ton
Najwięksi producenci baraniny na świecie wg rocznej produkcji.
R1UXC3VIjmvjl
Wykres kolumnowy. Lista elementów:
  • 1. zestaw danych:
    • Kraj: USA
    • Mięso drobiowe: 20.1; Podpis osi wartości: w mln ton
  • 2. zestaw danych:
    • Kraj: Chiny
    • Mięso drobiowe: 18.9; Podpis osi wartości: w mln ton
  • 3. zestaw danych:
    • Kraj: Brazylia
    • Mięso drobiowe: 12.9; Podpis osi wartości: w mln ton
  • 4. zestaw danych:
    • Kraj: Rosja
    • Mięso drobiowe: 3.5; Podpis osi wartości: w mln ton
  • 5. zestaw danych:
    • Kraj: Meksyk
    • Mięso drobiowe: 2.8; Podpis osi wartości: w mln ton
Najwięksi producenci mięsa drobiowego na świecie wg rocznej produkcji.

Chów drobiu

Hodowla drobiu obejmująca kury, kaczki, gęsi, indyki i strusie dostarcza jaj, mięsa, pierza oraz nawozu. Rozwija się na farmach zlokalizowanych na gęsto zaludnionych obszarach w sąsiedztwie dużych miast, które stanowią szeroki rynek zbytu. Mała powierzchnia dobrze wyposażonych budynków oraz szybki przyrost wagi drobiu w krótkim czasie sprawiają, że hodowla jest stosunkowo tania i dynamicznie się rozwija. Najwięcej drobiu hoduje się w: Chinach, Stanach Zjednoczonych, Indiach, Japonii, Rosji, Meksyku oraz Brazylii.

RJw99OX1ZNr2P
Chów drobiu przeznaczony jest w dwóch kierunkach: na mięso i jaja
Źródło: domena publiczna.
bg‑cyan

Chów bydła

Najbardziej rozpowszechniony na świecie jest chów bydła. W chowie mieszanym pozyskuje się mleko i mięso tych zwierząt, a także: skór, kości na mączki kostne, nawozu. Często też zwierzęta wykorzystywane są jako siła pociągowa oraz dostarczają nawozu naturalnego. Współcześnie, dzięki wyhodowaniu nowych ras, coraz częściej obok zwierząt ogólnoużytkowych występuje chów bydła na kierunku typowo mlecznym lub mięsnym. O rozprzestrzenieniu chowu bydła decyduje występowanie naturalnych łąk i pastwisk o wysokiej jakości trawy oraz dostęp do wody. Uwarunkowana jest to także kulturowo. W hinduizmie obowiązuje zakaz zabijania krów, które uznawane są za święte. Stosunkowo niewielki jest udział tego chowu w strefie międzyzwrotnikowej. Gorący i wilgotny klimat ogranicza możliwości przechowywania i transportu mięsa i nabiału oraz sprzyja rozwojowi bakterii i pasożytów chorobotwórczych (np. mucha tse‑tse w Afryce). PogłowiepogłowiePogłowie bydła na świecie zwiększa się z powodu wzrostu zapotrzebowania na wysokiej jakości mięso oraz przetwory mleczne. Produkcja mleczna odbywa się głównie w klimacie umiarkowanym wilgotnym pozwalającym na intensywny wzrost roślin pastewnych i w pobliżu chłonnych rynków zbytu aby zapewnić szybki transport. Bydło znajdujące się w hodowli ekstensywnej wypasane jest na ogromnych powierzchniowo pastwiskach (obsada bydła często poniżej 30 szt./100 ha) i przeznaczane na mięso; występuje głównie w krajach: Brazylia, Argentyna, USA, Rosja, Kazachstan, Australia oraz Afryce środkowej i wschodniej. Hodowla średnio intensywna - bydło (obsada 30‑60 szt./100 ha) wypasane jest na pastwiskach naturalnych, a jego żywienie opiera się o wykorzystanie roślin z prowadzonych upraw pastewnych; najczęściej prowadzony ten typ hodowli występuje w: Europie środkowej i południowej, Skandynawii, Nowej Zelandii oraz Wenezueli. Hodowla intensywna bydła (obsada często ponad 160 szt./100 ha) jest zautomatyzowana oraz wykorzystuje pasze do żywienia bydła, które jest przeznaczone do produkcji mleka lub mięsa i mleka; występuje w krajach: Europy zachodniej, Australii oraz w części Chin.

RgPoBSo5IM0BW
Ekstensywny chów bydła w Nigrze.
Źródło: Ryszard Vorbrich, dostępny w internecie: www.wikipedia.com, licencja: CC BY-SA 3.0 PL, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/deed.pl.
bg‑cyan

Chów trzody chlewnej

Chów trzody chlewnej prowadzony jest głównie w kierunku pozyskania mięsa i tłuszczu, ubocznie wykorzystuje się skórę czy szczecinę i kości na mączkę kostną. Jest ściśle związany z uprawą roślin, głównie zbóż i ziemniaków, które stanowią podstawową paszę. Zwierzęta cechują się dużą wydajnością, która wynika z szybkiego przetwarzania paszy roślinnej na mięso i znacznej plenności, dlatego ich chów jest tańszy niż bydła, a inwestycje szybko się zwracają. W krajach słabo rozwiniętych przeważa ekstensywny chów trzody chlewnej w niewielkich gospodarstwach rolnych na potrzeby własne. Często jako pasza wykorzystywane są odpadki. Natomiast w regionach o wyższym poziomie rozwoju chów prowadzony jest na dużą skalę w przemysłowych tuczarniach. Na rozmieszczenie chowu trzody chlewnej wpływa wielkość zapotrzebowania na wieprzowinę i tłuszcze zwierzęce, występowanie nadwyżek paszowych, natomiast ograniczają go wierzenia religijne (islam, judaizm i hinduizm), w których zakazuje się spożycia wieprzowiny. Hodowla intensywna trzody chlewnej pokrywa się z występowaniem klimatu umiarkowanego w i krajach takich jak: Europy zachodniej, USA i Argentyny. Ekstensywna hodowla trzody chlewnej związana jest z występowaniem klimatu tropikalnego w krajach: Azji Wschodniej, Ameryki środkowej, Brazylii wschodniej oraz Europy wschodniej.

RhjsCd3wp3SPt
Tradycyjny chów trzody chlewnej w Myanmarze. U odżywaniu zwierząt na dużą skalę wykorzystuje się odpadki powstające w gospodarstwach rolnych.
Źródło: DANIEL JULIE, dostępny w internecie: www.wikipedia.com, licencja: CC BY 2.0, https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/.
bg‑cyan

Chów owiec i kóz

Najważniejszymi produktami chowu owiec są wełna i mleko. Malejące zapotrzebowanie na wyroby wełniane powoduje zmniejszanie się pogłowia owiec hodowanychhodowla zwierząthodowanych w tym kierunku. Systematycznie wzrasta natomiast produkcja mięsa i mleka owczego, które wykorzystywane jest do wytwarzania serów. W ostatnich latach wprowadzono nowe, typowo mięsne rasy owiec. Zwierzęta te hoduje się niemal na całym świecie z wyłączeniem obszarów występowania  gorącego i wilgotnego klimatu. Może rozwijać się na pastwiskach o gorszej jakości traw, bardziej suchych i położonych na większych wysokościach niż te, na których prowadzony jest chów bydła.  Zdolność przystosowania się do różnych środowisk oraz wytrzymałość owiec powoduje, że w wielu krajach ich chów spychany jest na obszary o najmniej korzystnych warunkach naturalnych. Duże natężenie chowu owiec występuje w krajach muzułmańskich, w których religia zakazuje spożycia innych gatunków mięs.

R1AX6WjUMqkgm
Wypas owiec często prowadzony jest na wyżej położonych pastwiskach górskich. Zwierzęta te łatwo przystosowują się do nawet skrajnie trudnych warunków naturalnych.
Źródło: Jaime Vásquez Sapunar, dostępny w internecie: www.wikipedia.com, licencja: CC BY-SA 2.5, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/.

Kozy są jednymi z najwcześniej udomowionych zwierząt gospodarskich, jednak zasięg ich chowu na świecie jest stosunkowo niewielki. Liczbę tych zwierząt szacuje się na ok. 1034 mln, a największa koncentracja zaznacza się w Azji Południowej, Afryce i Ameryce Łacińskiej. Kozy są najczęściej hodowane równocześnie na mleko, mięso i skóry, a niektóre odmiany również na wełnę. Znaczenie ma tu przede wszystkim moher, delikatna wełna pozyskiwana z kóz angorskich i kaszmir pozyskiwany z kóz hodowanych w Indiach i zachodnich Chinach. Kozy nie mają dużych wymagań żywieniowych. Mogą korzystać z pastwisk o niskiej jakości, spożywają również młode pędy drzew i krzewów. Ze względu na straty, jakie może przynosić to w leśnictwie, w wielu regionach swobodny wypas jest zakazany. Natomiast kozy o wysokiej produktywności np. mleka, których wydajność często wielokrotnie przewyższa wydajność mleczną kóz utrzymywanych w gospodarstwach tradycyjnych, wymaga dużej wiedzy z zakresu ich utrzymania, żywienia i fizjologii. Ze względu na bardzo korzystne wartości odżywcze koziego mleka w krajach wysoko rozwiniętych rozwija się intensywny chów tych zwierząt.

RuV8RXfmATTmh
Kozy są zwierzętami roślinożernymi. Odżywiają się trawą, roślinami zielnymi oraz młodymi pędami drzew i krzewów. Mogą wspinać się na drzewa w poszukiwaniu nowych odrostów.
Źródło: Jozef Kotulič , dostępny w internecie: www.wikipedia.com, licencja: CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/.
Polecenie 2

Wyjaśnij tendencje w wielkości pogłowia zwierząt hodowlanych oraz podaj jej przyczyny i wyjaśnij okresy wzmożonej produkcji.

zwierzę hodowlane (w tys. sztuk)

1980

1990

2000

2010

2017

bydło

1217018

1296635

1314387

1415683

1491687

trzoda chlewna

797777

849391

898725

974420

967385

owce

1098674

1205576

1060329

1076358

1202430

kozy

464323

589009

751629

910827

1034406

Indeks dolny Na podstawie danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa. Indeks dolny koniec

Słownik

bydło
bydło

ogólna nazwa zwierząt gospodarskich, pochodzących z podrodziny bawołów, hodowanych w celu uzyskania mięsa, mleka, skór i tłuszczu; może być wykorzystywane jako siła pociągowa

chów zwierząt
chów zwierząt

zapewnienie zwierzętom odpowiednich warunków bytowych, tak by możliwy był ich prawidłowych rozwój; obejmuje karmienie, pielęgnację oraz czynności związane z utrzymaniem zwierząt; efektem są korzyści z pozyskanych dóbr

hodowla zwierząt
hodowla zwierząt

zapewnienie możliwości rozmnażania się zwierząt i rozwoju od zarodka do dorosłego osobnika

pogłowie
pogłowie

liczba sztuk zwierząt występująca na danym obszarze

towarowość rolnictwa
towarowość rolnictwa

stosunek sprzedanych płodów rolnych do wytworzonych w rolnictwie

trzoda chlewna
trzoda chlewna

zwierzę hodowlane pochodzące od dzika, którego udomowienie nastąpiło ok. VII/VI wieku p.n.e.; dostarcza mięsa, tłuszczu i skóry i szczeciny