R1AE8I4rAt4Tz
Zdjęcie przedstawia krowy na pastwisku. W tle są drzewa i zachmurzone niebo.

Kierunki produkcji zwierzęcej

Źródło: Dorcas Sinclair, dostępny w internecie: www.wikipedia.com, licencja: CC BY-SA 2.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/.

Pierwsze formy rolnictwa pojawiły się prawdopodobnie ok. 8 tys. lat p.n.e. na Bliskim Wschodzie, skąd rozpowszechniły się na wszystkie strony świata, dostosowując się do lokalnych warunków przyrodniczych. Przy pomocy prymitywnego kopieniactwa rozpoczęto uprawę zbóż, głównie prosa, pszenicy i jęczmienia. Od około VI wieku p.n.e. postępowało udomowienie zwierząt, początkowo kóz, bydła i owiec, w późniejszym okresie również trzody chlewnej. Zwierzęta dostarczały produktów żywnościowych, włókien i skór oraz naturalnego nawozu. Wykorzystywano je również jako siłę pociągową. Najbardziej przydatnym do tego celu zwierzęciem był wół roboczy. Od XVI wieku stopniowo eliminowany był przez konie.

Twoje cele
  • Wymienisz kierunki chowu zwierząt.

  • Scharakteryzujesz uwarunkowania chowu zwierząt.

  • Uzasadnisz rozmieszczenie chowu zwierząt na świecie.

  • Porównasz ekstensywny i intensywny typ chowu zwierząt.