Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
E-materiały do kształcenia zawodowego

Wstępne przetwórstwo ryb

RYB.02. Organizacja prac rybackich w akwakulturze i rybackim użytkowaniu wód śródlądowych
– technik rybactwa śródlądowego

bg‑cyan

Interaktywne materiały sprawdzające

1
1. Wstępne przetwórstwo ryb
Wstępne przetwórstwo ryb1218100Gratulacje! Udało ci się bezbłędnie rozwiązać test dotyczący zagadnień z wstępnego przetwórstwa ryb.Sprawdź, które odpowiedzi są nieprawidłowe, i spróbuj jeszcze raz.
Test

Wstępne przetwórstwo ryb

Test sprawdza znajomość informacji z zakresu wstępnego przetwórstwa ryb. Zwróć uwagę, że niektóre pytania mogą mieć więcej niż jedną odpowiedź prawidłową.

Liczba pytań:
12
Limit czasu:
18 min
Twój ostatni wynik:
-
Wstępne przetwórstwo ryb1210100Gratulacje! Udało ci się bezbłędnie rozwiązać test dotyczący zagadnień z wstępnego przetwórstwa ryb.Sprawdź, które odpowiedzi są nieprawidłowe, i spróbuj jeszcze raz.
Test

Wstępne przetwórstwo ryb

Test sprawdza znajomość informacji z zakresu wstępnego przetwórstwa ryb. Zwróć uwagę, że niektóre pytania mogą mieć więcej niż jedną odpowiedź prawidłową.

Liczba pytań:
12
Limit czasu:
10 min
Twój ostatni wynik:
-
2. Pojęcia związane ze wstępną obróbką rybDYZwRfhgO
R1MJRelWaHGKl1
Przyporządkuj definicje do określeń związanych ze wstępną obróbką ryb. odłuszczanie Możliwe odpowiedzi: 1. otwarcie i usunięcie z jamy ciała wnętrzności, 2. usunięcie z filetów skóry, 3. oddzielenie głowy od reszty ciała, 4. usunięcie skóry ryb łusek, 5. usunięcie głowy, płetw, kręgosłupa, wnętrzności, błon jamy ciała, dodatkowo również żeber odgławianie Możliwe odpowiedzi: 1. otwarcie i usunięcie z jamy ciała wnętrzności, 2. usunięcie z filetów skóry, 3. oddzielenie głowy od reszty ciała, 4. usunięcie skóry ryb łusek, 5. usunięcie głowy, płetw, kręgosłupa, wnętrzności, błon jamy ciała, dodatkowo również żeber patroszenie Możliwe odpowiedzi: 1. otwarcie i usunięcie z jamy ciała wnętrzności, 2. usunięcie z filetów skóry, 3. oddzielenie głowy od reszty ciała, 4. usunięcie skóry ryb łusek, 5. usunięcie głowy, płetw, kręgosłupa, wnętrzności, błon jamy ciała, dodatkowo również żeber filetowanie Możliwe odpowiedzi: 1. otwarcie i usunięcie z jamy ciała wnętrzności, 2. usunięcie z filetów skóry, 3. oddzielenie głowy od reszty ciała, 4. usunięcie skóry ryb łusek, 5. usunięcie głowy, płetw, kręgosłupa, wnętrzności, błon jamy ciała, dodatkowo również żeber odskórzanie Możliwe odpowiedzi: 1. otwarcie i usunięcie z jamy ciała wnętrzności, 2. usunięcie z filetów skóry, 3. oddzielenie głowy od reszty ciała, 4. usunięcie skóry ryb łusek, 5. usunięcie głowy, płetw, kręgosłupa, wnętrzności, błon jamy ciała, dodatkowo również żeber
3. WędzenieDzCXiSU3c
R10lD5EqqwIo22
Wybierz odpowiednie słowa, tak aby poniższy tekst był prawidłowy. Wędzenie 1. zahamowania rozwoju, 2. rozwoju, 3. korzystnie, 4. iglastych, 5. liściastych, 6. iglastych, 7. niekorzystnie, 8. skraca, 9. liściastych, 10. wydłuża okres trwałości produktu, bo przyczynia się do 1. zahamowania rozwoju, 2. rozwoju, 3. korzystnie, 4. iglastych, 5. liściastych, 6. iglastych, 7. niekorzystnie, 8. skraca, 9. liściastych, 10. wydłuża mikroorganizmów, oraz nadaje mu charakterystyczny zapach i smak. Do wytwarzania dymu stosuje się drewno drzew 1. zahamowania rozwoju, 2. rozwoju, 3. korzystnie, 4. iglastych, 5. liściastych, 6. iglastych, 7. niekorzystnie, 8. skraca, 9. liściastych, 10. wydłuża. Nie stosuje się drewna drzew 1. zahamowania rozwoju, 2. rozwoju, 3. korzystnie, 4. iglastych, 5. liściastych, 6. iglastych, 7. niekorzystnie, 8. skraca, 9. liściastych, 10. wydłuża, ponieważ zawierają duże ilości żywic, które 1. zahamowania rozwoju, 2. rozwoju, 3. korzystnie, 4. iglastych, 5. liściastych, 6. iglastych, 7. niekorzystnie, 8. skraca, 9. liściastych, 10. wydłuża wpływają na smak mięsa.
4. Etapy sterylizacjiDzCXiSU3c
R1ARVYQ9Bl6J22
Uporządkuj w poprawnej kolejności etapy sterylizacji przeprowadzanej w autoklawie. Elementy do uszeregowania: 1. Usunięcie powietrza., 2. Usunięcie pary., 3. Wzrost ciśnienia., 4. Sterylizacja właściwa.
5. Patroszenie, odłuszczanie, filetowanieDYZwRfhgO
RYqNac5I7VkWf3
Łączenie par. Oceń, czy poniższe zdania są prawdziwe, czy fałszywe.. Przed przystąpieniem do patroszenia rybę powinno się najpierw odskórować.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Przy odłuszczaniu używa się cięcia prostego.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Mit jaskini jest alegorią powstania świata.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Idee są bytami zmiennymi.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz