E-materiały do kształcenia zawodowego
Wstępne przetwórstwo ryb
RYB.02. Organizacja prac rybackich w akwakulturze i rybackim użytkowaniu wód śródlądowych
– technik rybactwa śródlądowego
bg‑cyan
Interaktywne materiały sprawdzające
1. Wstępne przetwórstwo ryb
Test
Wstępne przetwórstwo ryb
Test sprawdza znajomość informacji z zakresu wstępnego przetwórstwa ryb. Zwróć uwagę, że niektóre pytania mogą mieć więcej niż jedną odpowiedź prawidłową.
Liczba pytań:
12
Limit czasu:
18 min
Pozostało prób:
1/1
Twój ostatni wynik:
-
Wstępne przetwórstwo ryb
Pytanie
1/12
Pozostało czasu
0:00
Twój ostatni wynik
-
Zdjęcie przedstawia zasadę działania pewnego rodzaju zamrażania. Podczas tego zamrażania produkty umieszczane są na półkach zamrażarki. Półki rozmieszczone są jedna nad drugą, równolegle do siebie.
Zdjęcie przedstawia zasadę działania pewnego rodzaju zamrażania. Podczas tego zamrażania produkty umieszczane są na półkach zamrażarki. Półki rozmieszczone są jedna nad drugą, równolegle do siebie. Źródło: fot. Mariusz Szymczak.
Test
Wstępne przetwórstwo ryb
Test sprawdza znajomość informacji z zakresu wstępnego przetwórstwa ryb. Zwróć uwagę, że niektóre pytania mogą mieć więcej niż jedną odpowiedź prawidłową.
Liczba pytań:
12
Limit czasu:
10 min
Pozostało prób:
1/1
Twój ostatni wynik:
-
Wstępne przetwórstwo ryb
Pytanie
1/12
Pozostało czasu
0:00
Twój ostatni wynik
-
2. Pojęcia związane ze wstępną obróbką ryb
Przyporządkuj definicje do określeń związanych ze wstępną obróbką ryb. odłuszczanie Możliwe odpowiedzi: 1. otwarcie i usunięcie z jamy ciała wnętrzności, 2. usunięcie z filetów skóry, 3. oddzielenie głowy od reszty ciała, 4. usunięcie skóry ryb łusek, 5. usunięcie głowy, płetw, kręgosłupa, wnętrzności, błon jamy ciała, dodatkowo również żeber odgławianie Możliwe odpowiedzi: 1. otwarcie i usunięcie z jamy ciała wnętrzności, 2. usunięcie z filetów skóry, 3. oddzielenie głowy od reszty ciała, 4. usunięcie skóry ryb łusek, 5. usunięcie głowy, płetw, kręgosłupa, wnętrzności, błon jamy ciała, dodatkowo również żeber patroszenie Możliwe odpowiedzi: 1. otwarcie i usunięcie z jamy ciała wnętrzności, 2. usunięcie z filetów skóry, 3. oddzielenie głowy od reszty ciała, 4. usunięcie skóry ryb łusek, 5. usunięcie głowy, płetw, kręgosłupa, wnętrzności, błon jamy ciała, dodatkowo również żeber filetowanie Możliwe odpowiedzi: 1. otwarcie i usunięcie z jamy ciała wnętrzności, 2. usunięcie z filetów skóry, 3. oddzielenie głowy od reszty ciała, 4. usunięcie skóry ryb łusek, 5. usunięcie głowy, płetw, kręgosłupa, wnętrzności, błon jamy ciała, dodatkowo również żeber odskórzanie Możliwe odpowiedzi: 1. otwarcie i usunięcie z jamy ciała wnętrzności, 2. usunięcie z filetów skóry, 3. oddzielenie głowy od reszty ciała, 4. usunięcie skóry ryb łusek, 5. usunięcie głowy, płetw, kręgosłupa, wnętrzności, błon jamy ciała, dodatkowo również żeber
Przyporządkuj definicje do określeń związanych ze wstępną obróbką ryb. odłuszczanie Możliwe odpowiedzi: 1. otwarcie i usunięcie z jamy ciała wnętrzności, 2. usunięcie z filetów skóry, 3. oddzielenie głowy od reszty ciała, 4. usunięcie skóry ryb łusek, 5. usunięcie głowy, płetw, kręgosłupa, wnętrzności, błon jamy ciała, dodatkowo również żeber odgławianie Możliwe odpowiedzi: 1. otwarcie i usunięcie z jamy ciała wnętrzności, 2. usunięcie z filetów skóry, 3. oddzielenie głowy od reszty ciała, 4. usunięcie skóry ryb łusek, 5. usunięcie głowy, płetw, kręgosłupa, wnętrzności, błon jamy ciała, dodatkowo również żeber patroszenie Możliwe odpowiedzi: 1. otwarcie i usunięcie z jamy ciała wnętrzności, 2. usunięcie z filetów skóry, 3. oddzielenie głowy od reszty ciała, 4. usunięcie skóry ryb łusek, 5. usunięcie głowy, płetw, kręgosłupa, wnętrzności, błon jamy ciała, dodatkowo również żeber filetowanie Możliwe odpowiedzi: 1. otwarcie i usunięcie z jamy ciała wnętrzności, 2. usunięcie z filetów skóry, 3. oddzielenie głowy od reszty ciała, 4. usunięcie skóry ryb łusek, 5. usunięcie głowy, płetw, kręgosłupa, wnętrzności, błon jamy ciała, dodatkowo również żeber odskórzanie Możliwe odpowiedzi: 1. otwarcie i usunięcie z jamy ciała wnętrzności, 2. usunięcie z filetów skóry, 3. oddzielenie głowy od reszty ciała, 4. usunięcie skóry ryb łusek, 5. usunięcie głowy, płetw, kręgosłupa, wnętrzności, błon jamy ciała, dodatkowo również żeber3. Wędzenie
Wybierz odpowiednie słowa, tak aby poniższy tekst był prawidłowy. Wędzenie 1. zahamowania rozwoju, 2. rozwoju, 3. korzystnie, 4. iglastych, 5. liściastych, 6. iglastych, 7. niekorzystnie, 8. skraca, 9. liściastych, 10. wydłuża okres trwałości produktu, bo przyczynia się do 1. zahamowania rozwoju, 2. rozwoju, 3. korzystnie, 4. iglastych, 5. liściastych, 6. iglastych, 7. niekorzystnie, 8. skraca, 9. liściastych, 10. wydłuża mikroorganizmów, oraz nadaje mu charakterystyczny zapach i smak. Do wytwarzania dymu stosuje się drewno drzew 1. zahamowania rozwoju, 2. rozwoju, 3. korzystnie, 4. iglastych, 5. liściastych, 6. iglastych, 7. niekorzystnie, 8. skraca, 9. liściastych, 10. wydłuża. Nie stosuje się drewna drzew 1. zahamowania rozwoju, 2. rozwoju, 3. korzystnie, 4. iglastych, 5. liściastych, 6. iglastych, 7. niekorzystnie, 8. skraca, 9. liściastych, 10. wydłuża, ponieważ zawierają duże ilości żywic, które 1. zahamowania rozwoju, 2. rozwoju, 3. korzystnie, 4. iglastych, 5. liściastych, 6. iglastych, 7. niekorzystnie, 8. skraca, 9. liściastych, 10. wydłuża wpływają na smak mięsa.
Wybierz odpowiednie słowa, tak aby poniższy tekst był prawidłowy. Wędzenie 1. zahamowania rozwoju, 2. rozwoju, 3. korzystnie, 4. iglastych, 5. liściastych, 6. iglastych, 7. niekorzystnie, 8. skraca, 9. liściastych, 10. wydłuża okres trwałości produktu, bo przyczynia się do 1. zahamowania rozwoju, 2. rozwoju, 3. korzystnie, 4. iglastych, 5. liściastych, 6. iglastych, 7. niekorzystnie, 8. skraca, 9. liściastych, 10. wydłuża mikroorganizmów, oraz nadaje mu charakterystyczny zapach i smak. Do wytwarzania dymu stosuje się drewno drzew 1. zahamowania rozwoju, 2. rozwoju, 3. korzystnie, 4. iglastych, 5. liściastych, 6. iglastych, 7. niekorzystnie, 8. skraca, 9. liściastych, 10. wydłuża. Nie stosuje się drewna drzew 1. zahamowania rozwoju, 2. rozwoju, 3. korzystnie, 4. iglastych, 5. liściastych, 6. iglastych, 7. niekorzystnie, 8. skraca, 9. liściastych, 10. wydłuża, ponieważ zawierają duże ilości żywic, które 1. zahamowania rozwoju, 2. rozwoju, 3. korzystnie, 4. iglastych, 5. liściastych, 6. iglastych, 7. niekorzystnie, 8. skraca, 9. liściastych, 10. wydłuża wpływają na smak mięsa.4. Etapy sterylizacji
Uporządkuj w poprawnej kolejności etapy sterylizacji przeprowadzanej w autoklawie. Elementy do uszeregowania: 1. Usunięcie powietrza., 2. Usunięcie pary., 3. Wzrost ciśnienia., 4. Sterylizacja właściwa.
Uporządkuj w poprawnej kolejności etapy sterylizacji przeprowadzanej w autoklawie. Elementy do uszeregowania: 1. Usunięcie powietrza., 2. Usunięcie pary., 3. Wzrost ciśnienia., 4. Sterylizacja właściwa.5. Patroszenie, odłuszczanie, filetowanie
Łączenie par. Oceń, czy poniższe zdania są prawdziwe, czy fałszywe.. Przed przystąpieniem do patroszenia rybę powinno się najpierw odskórować.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Przy odłuszczaniu używa się cięcia prostego.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Mit jaskini jest alegorią powstania świata.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Idee są bytami zmiennymi.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Łączenie par. Oceń, czy poniższe zdania są prawdziwe, czy fałszywe.. Przed przystąpieniem do patroszenia rybę powinno się najpierw odskórować.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Przy odłuszczaniu używa się cięcia prostego.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Mit jaskini jest alegorią powstania świata.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Idee są bytami zmiennymi.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz