Rozwiąż zadania.tooltipid21Rozwiąż zadania.

tooltipid21
1
R1bDk0eAKqRIv
Źródło: Eduexpert Sp.z.o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ćwiczenie 1

Wysłuchaj ciekawostek związanych z różnymi produktami spożywczymi.

Masło produkowane jest z mleka krowiego. To tłuszcz, więc jest źródłem witamin A, D, E, K oraz kwasów tłuszczowych, dostarczających organizmowi energii.

Wątróbka to tak zwane podroby zwierzęce, np. drobiowa, cielęca, wieprzowa. Jest źródłem białka wzmacniającego nasze kości i mięśnie, witaminy A oraz witamin z grupy B, a także żelaza – ważnego dla prawidłowego działania naszej krwi.

Pomidor powszechnie jest znany nam jako warzywo, ale z naukowego punktu widzenia jest owocem. Jest bogaty w witaminy C, E i K oraz witaminy z grupy B, a także potas i magnez – składniki bardzo ważne dla pracy naszych mięśni.

Mięso drobiowe to np. mięso z kurczaka lub indyka. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witamin A, D i E, a także żelaza.

Makaron to produkt zbożowy, czyli produkowany jest z ziaren zbóż. Jest bogaty w białka, witaminy z grupy B oraz cynk potrzebny naszym włosom i paznokciom, a także miedź ważną dla naszych kości i odporności organizmu.

Papryka może mieć różne kształty i kolory, ale najczęściej spotykana jest w kolorze czerwonym, zielonym lub żółtym. Zawiera duże ilości witamin A oraz C, a także kwas foliowy, czyli witaminę B9.

Brokuł jest odmianą kapusty. Zawiera witaminę B2 i witaminę C, a także luteinę chroniącą nasz wzrok.

Truskawki to ulubione owoce wielu osób. Można z nich robić pyszne dżemy lub koktajle. Są bogate w witaminę C.

Jabłka to najczęściej uprawiane owoce w Polsce. Są źródłem witamin C, E, K oraz witamin z grupy B, a także błonnika ważnego dla naszego układu pokarmowego.

Banany to owoce egzotyczne, ale dostępne w większości sklepów spożywczych w Polsce. Są bogate w witaminę B6, witaminę C oraz potas.

Rs0oEwO1zbG8K
Ćwiczenie 2
Zaznacz prawidłową odpowiedź.

Jest najpopularniejszym owocem w Polsce i źródłem błonnika pokarmowego:
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RVD4VwqAFn91L
Ćwiczenie 3
Zaznacz prawidłową odpowiedź.

Może być czerwona, żółta lub zielona i zawiera duże ilości witaminy A:
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RjLF648hoygYG
Ćwiczenie 4
Zaznacz prawidłową odpowiedź.

Pomidor jest bogaty w:
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RRGwHlonavIk9
Ćwiczenie 5
Zaznacz prawidłową odpowiedź.

Truskawki zawierają duże ilości:
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RfiIW9xzvIn8a
Ćwiczenie 6
Zaznacz prawidłową odpowiedź.

Są zielone i zawierają luteinę chroniącą wzrok:
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1cj48kBBDS0u
Ćwiczenie 7
Zaznacz prawidłową odpowiedź.

Powstaje z mleka i jest źródłem kwasów tłuszczowych:
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RylwbErm2KDhR
Ćwiczenie 8
Zaznacz prawidłową odpowiedź.

Wątróbka zawiera:
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1eRK7XYZwLsg
Ćwiczenie 9
Zaznacz prawidłową odpowiedź.

Jest owocem egzotycznym i źródłem witaminy C i potasu:
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1YKjv75nFMdn
Ćwiczenie 10
Połącz w pary nazwy produktów spożywczych z nazwami produktów rolnych, z których zostały wyprodukowane.
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RSjrD0CwfGdXU
Ćwiczenie 11
Ułóż we właściwej kolejności etapy powstawania chleba.
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RuObBtUsVhhrN
Ćwiczenie 12
Ułóż we właściwej kolejności etapy powstawania soku pomarańczowego.
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RS5DyWAFKZBVv
Ćwiczenie 13
Ułóż we właściwej kolejności etapy powstawania sosu pomidorowego.
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Trudne słowabluewhite
Polecenie 1

Wymień witaminy dostarczane organizmowi podczas jedzenia sałatki makaronowej z brokułami i pomidorami. Skorzystaj z poniższej grafiki przedstawiającej wartości odżywcze poszczególnych produktów.tooltipid22Wymień witaminy dostarczane organizmowi podczas jedzenia sałatki makaronowej z brokułami i pomidorami. Skorzystaj z poniższej grafiki przedstawiającej wartości odżywcze poszczególnych produktów.

R16lfJbEhSmSe
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 2

Podaj nazwę swojego ulubionego dania, które jest przygotowywane z co najmniej 2 warzyw. Wymień produkty, z których się ono składa.tooltipid23Podaj nazwę swojego ulubionego dania, które jest przygotowywane z co najmniej 2 warzyw. Wymień produkty, z których się ono składa.

tooltipid22
tooltipid22.1
tooltipid23
białko
białko

białkoR1X4459ifsnKtbiałko

składnik odżywczy, z którego zbudowane są komórki ciałaR1c4U1wLFcD22składnik odżywczy, z którego zbudowane są komórki ciała

błonnik
błonnik

błonnikR130VDtOKqSSmbłonnik

pozostałości pokarmów roślinnych, które nie zostają strawione przez nasz organizm. Reguluje pracę jelit, a także chroni przed rozwojem wielu groźnych choróbRDJY4mgOfCUbkpozostałości pokarmów roślinnych, które nie zostają strawione przez nasz organizm. Reguluje pracę jelit, a także chroni przed rozwojem wielu groźnych chorób

kwas foliowy
kwas foliowy

kwas foliowyRdCw1BexApAVnkwas foliowy

inaczej witamina B9R143AbiUAJqiAinaczej witamina B9

kwasy tłuszczowe
kwasy tłuszczowe

kwasy tłuszczoweRtvRLvoJxYEs7kwasy tłuszczowe

wchodzą w skład tłuszczów i dostarczają organizmowi energii oraz ją przechowująRbXMZ482rZCrywchodzą w skład tłuszczów i dostarczają organizmowi energii oraz ją przechowują

luteina
luteina

luteinaRzZEbrKd65NeCluteina

substancja dostarczana organizmowi w pożywieniu, odpowiadająca za prawidłowe widzenieRD5uxIxhIxzP9substancja dostarczana organizmowi w pożywieniu, odpowiadająca za prawidłowe widzenie

witaminy
witaminy

witaminyRwv8K1Fvn75SNwitaminy

związki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zawarte w różnych produktach spożywczychR893TVGOfcFtlzwiązki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zawarte w różnych produktach spożywczych