RUe5t1OGx7cn11
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ćwiczenie 1

Ułóż produkty w kolejności od najmniej kalorycznego do najbardziej kalorycznego. „Kcal” to skrót od kilokalorii, jednostki mierzącej energię w pożywieniu dla dzieci.tooltipid30Ułóż produkty w kolejności od najmniej kalorycznego do najbardziej kalorycznego. „Kcal” to skrót od kilokalorii, jednostki mierzącej energię w pożywieniu dla dzieci.

RKTBqh4pqyno0
Elementy do uszeregowania: 1. Banan 95 kcal, 2. Brokuły 27 kcal, 3. Granat 83 kcal, 4. Jabłko 46 kcal, 5. Chleb 248 kcal
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RcKojuzVE3EjL
Elementy do uszeregowania: 1. Kukurydza 110 kcal, 2. Jajko 139 kcal, 3. Jagody 45 kcal, 4. Kiełbasa 320 kcal, 5. Kasza gryczana 336 kcal
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1czqExRDalWC
Elementy do uszeregowania: 1. Łosoś 201 kcal, 2. Mleko 51 kcal, 3. Sardynki w pomidorach 162 kcal, 4. Papryka czerwona 28 kcal, 5. Ogórek kiszony 11 kcal
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenia uzupełniającegreenwhite
tooltipid30
tooltipid31
tooltipid32
tooltipid32.1
tooltipid32.2
R3UvNSNuc8RqZ1
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ćwiczenie 2

Wśród wymienionych produktów zaznacz te, które są bogate w witaminę K.tooltipid34Wśród wymienionych produktów zaznacz te, które są bogate w witaminę K.

Rn1RgXOhfNWk9
Nagranie
Rq35Yc3No5G9a
Nagranie
RSGHAzwYBwpvB
Nagranie
R1D6rQLUsFeXV
Nagranie
R1RrRtWQC2YuD
Nagranie
R1cOOUehHH6gB
Nagranie
RfakekglF8Rm6
Nagranie
R6MPRDNjFvrcZ
Możliwe odpowiedzi: 1. masło, 2. pomidor, 3. jabłko, 4. cytryna, 5. wątróbka, 6. kurczak, 7. truskawki
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenia uzupełniającegreenwhite
tooltipid34
tooltipid35
tooltipid36
RwCD5kc0duGsr1
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ćwiczenie 3

Wybierz właściwe słowa tak, aby zdania były prawdziwe.tooltipid37Wybierz właściwe słowa tak, aby zdania były prawdziwe.

R13GPKrQJ2uLm
Różne produkty mają różne/takie same wartości kaloryczne. Warzywa i owoce są ubogie/bogate w witaminy. Spożywanie zbilansowanych posiłków jest bardzo ważne/nieistotne dla organizmu. Mięso jest źródłem cynku/żelaza. Witaminę C znajdziemy w pomidorach i truskawkach/maśle.
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
tooltipid37