1
Pokaż ćwiczenia:
R19cIimbYviri2
Ćwiczenie 1
Połącz w pary nazwy systematyczne kwasów karboksylowych z odpowiadającymi im wzorami półstrukturalnymi. kwas mrówkowy Możliwe odpowiedzi: 1. H-COOH, 2. CH3-CH2-CH2-COOH, 3. CH3-CH2-CH2-CH2-COOH , 4. HOOC-COOH, 5. CH3-COOH, 6. CH3-CH2-COOH  kwas propanowy Możliwe odpowiedzi: 1. H-COOH, 2. CH3-CH2-CH2-COOH, 3. CH3-CH2-CH2-CH2-COOH , 4. HOOC-COOH, 5. CH3-COOH, 6. CH3-CH2-COOH  kwas pentanowy Możliwe odpowiedzi: 1. H-COOH, 2. CH3-CH2-CH2-COOH, 3. CH3-CH2-CH2-CH2-COOH , 4. HOOC-COOH, 5. CH3-COOH, 6. CH3-CH2-COOH  kwas szczawiowy Możliwe odpowiedzi: 1. H-COOH, 2. CH3-CH2-CH2-COOH, 3. CH3-CH2-CH2-CH2-COOH , 4. HOOC-COOH, 5. CH3-COOH, 6. CH3-CH2-COOH  kwas butanowy Możliwe odpowiedzi: 1. H-COOH, 2. CH3-CH2-CH2-COOH, 3. CH3-CH2-CH2-CH2-COOH , 4. HOOC-COOH, 5. CH3-COOH, 6. CH3-CH2-COOH  kwas octowy Możliwe odpowiedzi: 1. H-COOH, 2. CH3-CH2-CH2-COOH, 3. CH3-CH2-CH2-CH2-COOH , 4. HOOC-COOH, 5. CH3-COOH, 6. CH3-CH2-COOH 
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R10zNSsbtfJFM1
Ćwiczenie 2
Uzupełnij poniższą tabelę wpisując nazwy systematyczne węglowodorów lub nasyconych kwasów monokarboksylowych, zawierających taką samą liczbę atomów węgla w cząsteczkach. Tworząc nazwy kwasów załóż, że atomy węgla w ich cząsteczkach połączone są w prosty (nierozgałęziony) łańcuch.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R14opMAT7MFDK2
Ćwiczenie 3
Łączenie par. Określ prawdziwość poniższych stwierdzeń, zaznaczając prawda lub fałsz.. Kwas mlekowy powstaje w mięśniach podczas znaczącego wysiłku fizycznego.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Kwas mlekowy jest pochodną etanu.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Kwas mlekowy znajduje zastosowanie w kosmetyce, przykładowo w środkach do higieny intymnej.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Kwas mlekowy jest kwasem karboksylowym, który zawiera w cząsteczce dodatkową grupę funkcyjną - grupę hydroksylową.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
21
Ćwiczenie 4

Stosując wzory półstrukturalne związków organicznych zapisz równanie reakcji fermentacji octowej. 

Rr2U0Ufn8pY4G
Równanie reakcji:.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RiVxBj6FBiJpp
Równanie reakcji: (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Ćwiczenie 5

Przeprowadzono badanie odczynu wodnego roztworu kwasu mrówkowego. Do trzech probówek, ponumerowanych 1, 2 i 3, zawierających wodny roztwór wspomnianego kwasu, dodano odpowiednio: do 1. - wodnego roztworu oranżu metylowego, do 2. – alkoholowego roztworu fenoloftaleiny oraz do 3. - wywaru z czerwonej kapusty.

R1F6mHQSFBvx7
Do podanych w tabeli wskaźników dopasuj obserwacje, jakie można było zanotować w przebiegu doświadczenia.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Rytmp7sLnI6v0
Wskaż wniosek wynikający z zanotowanych obserwacji. Możliwe odpowiedzi: 1. Wodny roztwór kwasu mrówkowego ma odczyn zasadowy., 2. Wodny roztwór kwasu mrówkowego ma odczyn kwasowy., 3. Wodny roztwór kwasu mrówkowego ma odczyn obojętny.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
21
Ćwiczenie 6

Kwasy karboksylowe ulegają reakcjom z metalami aktywnymi, wodorotlenkami zasadowymi oraz tlenkami niektórych metali. Stosując zapis cząsteczkowy oraz słowny (nazwy zwyczajowe), napisz równania reakcji chemicznych:

  1. kwasu mrówkowego i wodorotlenku sodu,

  2. kwasu octowego i tlenku miedziII.

RVTWr2PyOvb2T
Równanie reakcji chemicznej:.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1egjVj0QFnhw
Równania reakcji chemicznych: (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
21
Ćwiczenie 7

Oblicz skład procentowy kwasu mlekowego (w procentach masowych).

RWDIZHNbjBvZC
Obliczenia:.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RwIGc5VywEN08
Obliczenia: (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RgdiRI7cYkl6K1
Ćwiczenie 8
Spośród wymienionych poniżej właściwości, przyporządkuj do odpowiedniej grupy właściwości fizyczne i chemiczne kwasu octowego lub wskaż te, które nie dotyczą kwasu octowego. Właściwości fizyczne: Możliwe odpowiedzi: 1. Barwa żółta, 2. Rozpuszczalny w wodzie, 3. Wodny roztwór posiada odczyn kwasowy, 4. Reaguje z kwasem chlorowodorowym, 5. Gęstość: 1,05 gcm3, 6. Nierozpuszczalny w wodzie, 7. Bezwonny, 8. Reaguje z tlenkami niektórych metali, 9. Kwaśny smak, 10. Ciekły stan skupienia, 11. Reaguje z wodorotlenkami, 12. Gazowy stan skupienia, 13. Temperatura wrzenia: 118°C, 14. Bezbarwny, 15. Charakterystyczny ostry zapach, 16. Słodki smak Właściwości chemiczne: Możliwe odpowiedzi: 1. Barwa żółta, 2. Rozpuszczalny w wodzie, 3. Wodny roztwór posiada odczyn kwasowy, 4. Reaguje z kwasem chlorowodorowym, 5. Gęstość: 1,05 gcm3, 6. Nierozpuszczalny w wodzie, 7. Bezwonny, 8. Reaguje z tlenkami niektórych metali, 9. Kwaśny smak, 10. Ciekły stan skupienia, 11. Reaguje z wodorotlenkami, 12. Gazowy stan skupienia, 13. Temperatura wrzenia: 118°C, 14. Bezbarwny, 15. Charakterystyczny ostry zapach, 16. Słodki smak Właściwości, które nie dotyczą kwasu octowego: Możliwe odpowiedzi: 1. Barwa żółta, 2. Rozpuszczalny w wodzie, 3. Wodny roztwór posiada odczyn kwasowy, 4. Reaguje z kwasem chlorowodorowym, 5. Gęstość: 1,05 gcm3, 6. Nierozpuszczalny w wodzie, 7. Bezwonny, 8. Reaguje z tlenkami niektórych metali, 9. Kwaśny smak, 10. Ciekły stan skupienia, 11. Reaguje z wodorotlenkami, 12. Gazowy stan skupienia, 13. Temperatura wrzenia: 118°C, 14. Bezbarwny, 15. Charakterystyczny ostry zapach, 16. Słodki smak
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.