Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
Polecenie 1

Jakie znasz typy fermentacji? Jakie są ich główne produkty? Czy zachodzą one wyłącznie w warunkach beztlenowych? Zapoznaj się z mapą pojęć na temat rodzajów fermentacji spotykanych w życiu codziennym, a następnie przejdź do wykonania ćwiczeń sprawdzających.

R9Safu8tHslLi1
Mapa myśli. Lista elementów:
  • Nazwa kategorii: Fermentacja
    • Elementy należące do kategorii Fermentacja
    • Nazwa kategorii: alkoholowa
      • Elementy należące do kategorii alkoholowa
      • Nazwa kategorii: zachodzi przy obecności
        • Elementy należące do kategorii zachodzi przy obecności
        • Nazwa kategorii: drożdży
          • Elementy należące do kategorii drożdży
          • Nazwa kategorii: Saccaromyces cerevisiae
          • Nazwa kategorii: Saccharomyces uvarum
          • Nazwa kategorii: Kluyveromuces fragilis
          • Nazwa kategorii: Mucoraceae (tzw. drożdże mukorowe)
          • Koniec elementów należących do kategorii drożdży
        • Nazwa kategorii: bakterii
          • Elementy należące do kategorii bakterii
          • Nazwa kategorii: Zymomonas mobilis
          • Koniec elementów należących do kategorii bakterii
          Koniec elementów należących do kategorii zachodzi przy obecności
      • Nazwa kategorii: beztlenowa
      • Nazwa kategorii: wieloetapowa
      • Nazwa kategorii: substrat
        • Elementy należące do kategorii substrat
        • Nazwa kategorii: glukoza
        • Koniec elementów należących do kategorii substrat
      • Nazwa kategorii: produkty
        • Elementy należące do kategorii produkty
        • Nazwa kategorii: główne
          • Elementy należące do kategorii główne
          • Nazwa kategorii: alkohol etylowy
            • Elementy należące do kategorii alkohol etylowy
            • Nazwa kategorii: zastosowanie alkoholu etylowego
            • Nazwa kategorii: przemysł spożywczy
            • Nazwa kategorii: przemysł chemiczny
            • Nazwa kategorii: przemysł farmaceutyczny
            • Koniec elementów należących do kategorii alkohol etylowy
          • Nazwa kategorii: tlenek węgla(IV)
          • Koniec elementów należących do kategorii główne
        • Nazwa kategorii: uboczne
          • Elementy należące do kategorii uboczne
          • Nazwa kategorii: gliceryna
          • Nazwa kategorii: kwas bursztynowy
          • Nazwa kategorii: kwas octowy (etanowy)
          • Nazwa kategorii: wyższe alkohole i estry
          • Koniec elementów należących do kategorii uboczne
          Koniec elementów należących do kategorii produkty
        Koniec elementów należących do kategorii alkoholowa
    • Nazwa kategorii: octowa
      • Elementy należące do kategorii octowa
      • Nazwa kategorii: metody przemysłowe otrzymywania octu
        • Elementy należące do kategorii metody przemysłowe otrzymywania octu
        • Nazwa kategorii: metoda powierzchniowa
        • Nazwa kategorii: metoda ociekowa
        • Nazwa kategorii: metoda wgłębna
        • Koniec elementów należących do kategorii metody przemysłowe otrzymywania octu
      • Nazwa kategorii: zachodzi przy obecności bakterii octowych z rodziny Acetobacteraceae (AAB)
      • Nazwa kategorii: tlenowa (pseudofermentacja)
      • Nazwa kategorii: dwuetapowa
      • Nazwa kategorii: substraty
        • Elementy należące do kategorii substraty
        • Nazwa kategorii: alkohol etylowy
        • Nazwa kategorii: tlen
        • Koniec elementów należących do kategorii substraty
      • Nazwa kategorii: produkty
        • Elementy należące do kategorii produkty
        • Nazwa kategorii: kwas octowy
          • Elementy należące do kategorii kwas octowy
          • Nazwa kategorii: zastosowania kwasu octowego
            • Elementy należące do kategorii zastosowania kwasu octowego
            • Nazwa kategorii: przemysł spożywczy
            • Nazwa kategorii: przemysł farmaceutyczny
            • Nazwa kategorii: przemysł włokienniczy
            • Koniec elementów należących do kategorii zastosowania kwasu octowego
            Koniec elementów należących do kategorii kwas octowy
        • Nazwa kategorii: woda
        • Koniec elementów należących do kategorii produkty
        Koniec elementów należących do kategorii octowa
    • Nazwa kategorii: mlekowa
      • Elementy należące do kategorii mlekowa
      • Nazwa kategorii: beztlenowa
      • Nazwa kategorii: etapy fermentacji mlekowej
        • Elementy należące do kategorii etapy fermentacji mlekowej
        • Nazwa kategorii: produkty uboczne
          • Elementy należące do kategorii produkty uboczne
          • Nazwa kategorii: tlenek węgla(IV)
          • Nazwa kategorii: alkohol etylowy
          • Nazwa kategorii: kwas octowy
          • Koniec elementów należących do kategorii produkty uboczne
        • Nazwa kategorii: I etap
          • Elementy należące do kategorii I etap
          • Nazwa kategorii: substraty
            • Elementy należące do kategorii substraty
            • Nazwa kategorii: laktoza
            • Nazwa kategorii: woda
            • Koniec elementów należących do kategorii substraty
          • Nazwa kategorii: produkty
            • Elementy należące do kategorii produkty
            • Nazwa kategorii: glukoza
            • Nazwa kategorii: galaktoza
            • Koniec elementów należących do kategorii produkty
            Koniec elementów należących do kategorii I etap
        • Nazwa kategorii: II etap
          • Elementy należące do kategorii II etap
          • Nazwa kategorii: substrat
            • Elementy należące do kategorii substrat
            • Nazwa kategorii: glukoza
            • Koniec elementów należących do kategorii substrat
          • Nazwa kategorii: produkt
            • Elementy należące do kategorii produkt
            • Nazwa kategorii: kwas mlekowy
              • Elementy należące do kategorii kwas mlekowy
              • Nazwa kategorii: które produkty zawdzięczają swój smak kwasowi mlekowemu?
                • Elementy należące do kategorii które produkty zawdzięczają swój smak kwasowi mlekowemu?
                • Nazwa kategorii: kefir
                • Nazwa kategorii: zasiadłe mleko
                • Nazwa kategorii: kiszone ogórki
                • Nazwa kategorii: kapusta kiszona
                • Nazwa kategorii: barszcz biały
                • Koniec elementów należących do kategorii które produkty zawdzięczają swój smak kwasowi mlekowemu?
                Koniec elementów należących do kategorii kwas mlekowy
              Koniec elementów należących do kategorii produkt
          • Nazwa kategorii: zachodzi przy obecności bakterii mlekowych: Bacillus acidi lactici (LAB)
            • Elementy należące do kategorii zachodzi przy obecności bakterii mlekowych: Bacillus acidi lactici (LAB)
            • Nazwa kategorii: homofermentatywne
              • Elementy należące do kategorii homofermentatywne
              • Nazwa kategorii: Enterococcus faecalis
              • Nazwa kategorii: Enterococcus mundtii
              • Koniec elementów należących do kategorii homofermentatywne
            • Nazwa kategorii: heterofermentatywne
              • Elementy należące do kategorii heterofermentatywne
              • Nazwa kategorii: Lactobacillus agilis
              • Nazwa kategorii: Lactobacillus algidus
              • Koniec elementów należących do kategorii heterofermentatywne
            • Nazwa kategorii: fakultatywnie heterofermentatywne
              • Elementy należące do kategorii fakultatywnie heterofermentatywne
              • Nazwa kategorii: Lactobacillus antri
              • Nazwa kategorii: Lactobacillus kefiri
              • Koniec elementów należących do kategorii fakultatywnie heterofermentatywne
              Koniec elementów należących do kategorii zachodzi przy obecności bakterii mlekowych: Bacillus acidi lactici (LAB)
            Koniec elementów należących do kategorii II etap
          Koniec elementów należących do kategorii etapy fermentacji mlekowej
        Koniec elementów należących do kategorii mlekowa
      Koniec elementów należących do kategorii Fermentacja
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RXdd1eBTRTZyu
Ćwiczenie 1
Na podstawie mapy pojęć, przyporządkuj wszystkie odpowiednie „organizmy” do typu fermentacji. Fermentacja mlekowa Możliwe odpowiedzi: 1. bakterie heterofermentatywne np. Lactobacillus agilis, 2. bakterie np. Zymomonas mobilis, 3. drożdże np. Saccaromyces cerevisiae, 4. bakterie octowe z rodziny Acetobacteraceae, 5. bakterie homofermentatywne np. Enterococcus faecalis Fermentacja octowa Możliwe odpowiedzi: 1. bakterie heterofermentatywne np. Lactobacillus agilis, 2. bakterie np. Zymomonas mobilis, 3. drożdże np. Saccaromyces cerevisiae, 4. bakterie octowe z rodziny Acetobacteraceae, 5. bakterie homofermentatywne np. Enterococcus faecalis Fermentacja alkoholowa Możliwe odpowiedzi: 1. bakterie heterofermentatywne np. Lactobacillus agilis, 2. bakterie np. Zymomonas mobilis, 3. drożdże np. Saccaromyces cerevisiae, 4. bakterie octowe z rodziny Acetobacteraceae, 5. bakterie homofermentatywne np. Enterococcus faecalis
1
Ćwiczenie 2

Wiedząc, że fermentacja zachodzi zazwyczaj w warunkach beztlenowych, odpowiedz, czy nazwa „fermentacja octowa” jest poprawna.

R1GOh0dsEM3E5
(Uzupełnij).
RJojExkNjkhZF
Ćwiczenie 3
Przyporządkuj główne produkty do odpowiednich fermentacji. fermentacja alkoholowa Możliwe odpowiedzi: 1. alkohol etylowy, tlenek węgla(IV), 2. kwas octowy, woda, 3. kwas mlekowy fermentacja mlekowa Możliwe odpowiedzi: 1. alkohol etylowy, tlenek węgla(IV), 2. kwas octowy, woda, 3. kwas mlekowy fermentacja octowa Możliwe odpowiedzi: 1. alkohol etylowy, tlenek węgla(IV), 2. kwas octowy, woda, 3. kwas mlekowy