Mapa pojęć
Jakie znasz typy fermentacji? Jakie są ich główne produkty? Czy zachodzą one wyłącznie w warunkach beztlenowych? Zapoznaj się z mapą pojęć na temat rodzajów fermentacji spotykanych w życiu codziennym, a następnie przejdź do wykonania ćwiczeń sprawdzających.
- Nazwa kategorii: Fermentacja
- Nazwa kategorii: alkoholowa
- Nazwa kategorii: zachodzi przy obecności
- Nazwa kategorii: drożdży
- Nazwa kategorii: Saccaromyces cerevisiae
- Nazwa kategorii: Saccharomyces uvarum
- Nazwa kategorii: Kluyveromuces fragilis
- Nazwa kategorii: Mucoraceae (tzw. drożdże mukorowe) Koniec elementów należących do kategorii drożdży
- Nazwa kategorii: bakterii
- Nazwa kategorii: Zymomonas mobilis Koniec elementów należących do kategorii bakterii
- Nazwa kategorii: beztlenowa
- Nazwa kategorii: wieloetapowa
- Nazwa kategorii: substrat
- Nazwa kategorii: glukoza Koniec elementów należących do kategorii substrat
- Nazwa kategorii: produkty
- Nazwa kategorii: główne
- Nazwa kategorii: alkohol etylowy
- Nazwa kategorii: zastosowanie alkoholu etylowego
- Nazwa kategorii: przemysł spożywczy
- Nazwa kategorii: przemysł chemiczny
- Nazwa kategorii: przemysł farmaceutyczny Koniec elementów należących do kategorii alkohol etylowy
- Nazwa kategorii: tlenek węgla(IV) Koniec elementów należących do kategorii główne
- Nazwa kategorii: uboczne
- Nazwa kategorii: gliceryna
- Nazwa kategorii: kwas bursztynowy
- Nazwa kategorii: kwas octowy (etanowy)
- Nazwa kategorii: wyższe alkohole i estry Koniec elementów należących do kategorii uboczne
- Nazwa kategorii: octowa
- Nazwa kategorii: metody przemysłowe otrzymywania octu
- Nazwa kategorii: metoda powierzchniowa
- Nazwa kategorii: metoda ociekowa
- Nazwa kategorii: metoda wgłębna Koniec elementów należących do kategorii metody przemysłowe otrzymywania octu
- Nazwa kategorii: zachodzi przy obecności bakterii octowych z rodziny Acetobacteraceae (AAB)
- Nazwa kategorii: tlenowa (pseudofermentacja)
- Nazwa kategorii: dwuetapowa
- Nazwa kategorii: substraty
- Nazwa kategorii: alkohol etylowy
- Nazwa kategorii: tlen Koniec elementów należących do kategorii substraty
- Nazwa kategorii: produkty
- Nazwa kategorii: kwas octowy
- Nazwa kategorii: zastosowania kwasu octowego
- Nazwa kategorii: przemysł spożywczy
- Nazwa kategorii: przemysł farmaceutyczny
- Nazwa kategorii: przemysł włokienniczy Koniec elementów należących do kategorii zastosowania kwasu octowego
- Nazwa kategorii: woda Koniec elementów należących do kategorii produkty
- Nazwa kategorii: mlekowa
- Nazwa kategorii: beztlenowa
- Nazwa kategorii: etapy fermentacji mlekowej
- Nazwa kategorii: produkty uboczne
- Nazwa kategorii: tlenek węgla(IV)
- Nazwa kategorii: alkohol etylowy
- Nazwa kategorii: kwas octowy Koniec elementów należących do kategorii produkty uboczne
- Nazwa kategorii: I etap
- Nazwa kategorii: substraty
- Nazwa kategorii: laktoza
- Nazwa kategorii: woda Koniec elementów należących do kategorii substraty
- Nazwa kategorii: produkty
- Nazwa kategorii: glukoza
- Nazwa kategorii: galaktoza Koniec elementów należących do kategorii produkty
- Nazwa kategorii: II etap
- Nazwa kategorii: substrat
- Nazwa kategorii: glukoza Koniec elementów należących do kategorii substrat
- Nazwa kategorii: produkt
- Nazwa kategorii: kwas mlekowy
- Nazwa kategorii: które produkty zawdzięczają swój smak kwasowi mlekowemu?
- Nazwa kategorii: kefir
- Nazwa kategorii: zasiadłe mleko
- Nazwa kategorii: kiszone ogórki
- Nazwa kategorii: kapusta kiszona
- Nazwa kategorii: barszcz biały Koniec elementów należących do kategorii które produkty zawdzięczają swój smak kwasowi mlekowemu?
- Nazwa kategorii: zachodzi przy obecności bakterii mlekowych: Bacillus acidi lactici (LAB)
- Nazwa kategorii: homofermentatywne
- Nazwa kategorii: Enterococcus faecalis
- Nazwa kategorii: Enterococcus mundtii Koniec elementów należących do kategorii homofermentatywne
- Nazwa kategorii: heterofermentatywne
- Nazwa kategorii: Lactobacillus agilis
- Nazwa kategorii: Lactobacillus algidus Koniec elementów należących do kategorii heterofermentatywne
- Nazwa kategorii: fakultatywnie heterofermentatywne
- Nazwa kategorii: Lactobacillus antri
- Nazwa kategorii: Lactobacillus kefiri Koniec elementów należących do kategorii fakultatywnie heterofermentatywne
- Elementy należące do kategorii Fermentacja
- Elementy należące do kategorii alkoholowa
- Elementy należące do kategorii zachodzi przy obecności
- Elementy należące do kategorii drożdży
- Elementy należące do kategorii bakterii
- Elementy należące do kategorii substrat
- Elementy należące do kategorii produkty
- Elementy należące do kategorii główne
- Elementy należące do kategorii alkohol etylowy
- Elementy należące do kategorii uboczne
- Elementy należące do kategorii octowa
- Elementy należące do kategorii metody przemysłowe otrzymywania octu
- Elementy należące do kategorii substraty
- Elementy należące do kategorii produkty
- Elementy należące do kategorii kwas octowy
- Elementy należące do kategorii zastosowania kwasu octowego
- Elementy należące do kategorii mlekowa
- Elementy należące do kategorii etapy fermentacji mlekowej
- Elementy należące do kategorii produkty uboczne
- Elementy należące do kategorii I etap
- Elementy należące do kategorii substraty
- Elementy należące do kategorii produkty
- Elementy należące do kategorii II etap
- Elementy należące do kategorii substrat
- Elementy należące do kategorii produkt
- Elementy należące do kategorii kwas mlekowy
- Elementy należące do kategorii które produkty zawdzięczają swój smak kwasowi mlekowemu?
- Elementy należące do kategorii zachodzi przy obecności bakterii mlekowych: Bacillus acidi lactici (LAB)
- Elementy należące do kategorii homofermentatywne
- Elementy należące do kategorii heterofermentatywne
- Elementy należące do kategorii fakultatywnie heterofermentatywne
-
Fermentacja
-
alkoholowa
-
zachodzi przy obecności
-
drożdży
-
Saccaromyces cerevisiae
-
Saccharomyces uvarum
-
Kluyveromuces fragilis
-
Mucoraceae (tzw. drożdże mukorowe)
-
-
bakterii
-
Zymomonas mobilis
-
-
-
beztlenowa
-
wieloetapowa
-
substrat
-
glukoza
-
-
produkty
-
główne
-
alkohol etylowy
-
zastosowanie alkoholu etylowego
-
przemysł spożywczy
-
przemysł chemiczny
-
przemysł farmaceutyczny
-
-
tlenek węgla(IV)
-
-
uboczne
-
gliceryna
-
kwas bursztynowy
-
kwas octowy (etanowy)
-
wyższe alkohole i estry
-
-
-
-
octowa
-
metody przemysłowe otrzymywania octu
-
metoda powierzchniowa
-
metoda ociekowa
-
metoda wgłębna
-
-
zachodzi przy obecności bakterii octowych z rodziny Acetobacteraceae (AAB)
-
tlenowa (pseudofermentacja)
-
dwuetapowa
-
substraty
-
alkohol etylowy
-
tlen
-
-
produkty
-
kwas octowy
-
zastosowania kwasu octowego
-
przemysł spożywczy
-
przemysł farmaceutyczny
-
przemysł włokienniczy
-
-
-
woda
-
-
-
mlekowa
-
beztlenowa
-
etapy fermentacji mlekowej
-
produkty uboczne
-
tlenek węgla(IV)
-
alkohol etylowy
-
kwas octowy
-
-
I etap
-
substraty
-
laktoza
-
woda
-
-
produkty
-
glukoza
-
galaktoza
-
-
-
II etap
-
substrat
-
glukoza
-
-
produkt
-
kwas mlekowy
-
które produkty zawdzięczają swój smak kwasowi mlekowemu?
-
kefir
-
zasiadłe mleko
-
kiszone ogórki
-
kapusta kiszona
-
barszcz biały
-
-
-
-
zachodzi przy obecności bakterii mlekowych: Bacillus acidi lactici (LAB)
-
homofermentatywne
-
Enterococcus faecalis
-
Enterococcus mundtii
-
-
heterofermentatywne
-
Lactobacillus agilis
-
Lactobacillus algidus
-
-
fakultatywnie heterofermentatywne
-
Lactobacillus antri
-
Lactobacillus kefiri
-
-
-
-
-
-
Na podstawie mapy pojęć, przyporządkuj wszystkie odpowiednie „organizmy” do typu fermentacji.
bakterie octowe z rodziny <span lang="la">Acetobacteraceae</span>, bakterie heterofermentatywne np. <span lang="la">Lactobacillus agilis</span>, bakterie np. <span lang="la">Zymomonas mobilis</span>, bakterie homofermentatywne np. <span lang="la">Enterococcus faecalis</span>, drożdże np. <span lang="la">Saccaromyces cerevisiae</span>
| Fermentacja mlekowa | |
|---|---|
| Fermentacja octowa | |
| Fermentacja alkoholowa |
Wiedząc, że fermentacja zachodzi zazwyczaj w warunkach beztlenowych, odpowiedz, czy nazwa „fermentacja octowa” jest poprawna.
Przyporządkuj główne produkty do odpowiednich fermentacji.
kwas octowy, woda, alkohol etylowy, tlenek węgla(IV), kwas mlekowy
| fermentacja alkoholowa | |
| fermentacja mlekowa | |
| fermentacja octowa |