Mapa pojęć
Jakie znasz typy fermentacji? Jakie są ich główne produkty? Czy zachodzą one wyłącznie w warunkach beztlenowych? Zapoznaj się z mapą pojęć na temat rodzajów fermentacji spotykanych w życiu codziennym, a następnie przejdź do wykonania ćwiczeń sprawdzających.
Na podstawie mapy pojęć, przyporządkuj wszystkie odpowiednie „organizmy” do typu fermentacji.
bakterie octowe z rodziny <span lang="la">Acetobacteraceae</span>, bakterie heterofermentatywne np. <span lang="la">Lactobacillus agilis</span>, bakterie np. <span lang="la">Zymomonas mobilis</span>, bakterie homofermentatywne np. <span lang="la">Enterococcus faecalis</span>, drożdże np. <span lang="la">Saccaromyces cerevisiae</span>
Fermentacja mlekowa | |
---|---|
Fermentacja octowa | |
Fermentacja alkoholowa |
Wiedząc, że fermentacja zachodzi zazwyczaj w warunkach beztlenowych, odpowiedz, czy nazwa „fermentacja octowa” jest poprawna.
Przyporządkuj główne produkty do odpowiednich fermentacji.
kwas octowy, woda, alkohol etylowy, tlenek węgla(IV), kwas mlekowy
fermentacja alkoholowa | |
fermentacja mlekowa | |
fermentacja octowa |