Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
1
Ćwiczenie 1
RkKQwXrrIkbrx
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.
RvNh14w5WBrDt
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
1
Ćwiczenie 2
R19Jy1rIrDmOz
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.
RlQA8KiiWV9cS
Produkowanie dobrej jakości wytworów fermentacji alkoholowej jest sporym wyzwaniem. Wyobraź sobie, że jesteś producentem wina. Jakie zjawisko może spowodować, że wino nie będzie się nadawało do sprzedaży? Tu uzupełnij Jaką nazwę nosi ta reakcja chemiczna? Tu uzupełnij Jaka jest nazwa systematyczna produktu reakcji, której etanol ulega w opisanym (wspomnianym) wyżej procesie? Tu uzupełnij
21
Ćwiczenie 3

Bakterie kwasu octowego biorą udział w przekształceniu etanolu (alkoholu etylowego) w kwas octowy (etanowy). Napisz równanie reakcji, uwzględniające podstawowe substraty, i produkty tego procesu przeprowadzanego przez bakterie. Podaj nazwy systematyczne wszystkich związków organicznych tej reakcji.

RhtaR0UyTdLTx
Odpowiedź zapisz w zeszycie do lekcji chemii, zrób zdjęcie, a następnie umieść je w wyznaczonym polu.
R1G9rJog16OgM
(Uzupełnij).
2
Ćwiczenie 4
R1WmF13pxjU5K
Źródło: pixabay.com, domena publiczna.
Rdi0XKPsrb9J5
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Jeżeli w organizmie zapotrzebowanie na tlen jest wyższe niż jego ilość dostarczana przez krew do mięśni, powstający podczas przemian glukozy kwas pirogronowy przekształcany jest w procesach beztlenowych do kwasu mlekowego (kwasu 2–hydroksypropanowego).

R11T3sDhPG7zw
Na podstawie powyżej informacji, zaznacz prawidłowe zdanie. Możliwe odpowiedzi: 1. Fermentacja zachodzi w mięśniach, a glukoneogeneza w wątrobie., 2. Fermentacja zachodzi w wątrobie, a glukoneogeneza w mięśniach., 3. Fermentacja i glukoneogeneza zachodzą w wątrobie., 4. Fermentacja i glukoneogeneza zachodzą w mięśniach.
21
Ćwiczenie 5

Kwas mlekowy jest hydroksykwasem. Oblicz procentową zawartość masową tlenu w tym kwasie.

R12B3UTDmhyr6
Odpowiedź zapisz w zeszycie do lekcji chemii, zrób zdjęcie, a następnie umieść je w wyznaczonym polu.
R1eXzRU9pOQsv
(Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 6

Proces wytwarzania piwa typu pils wymaga przeprowadzenia nie jednej, a dwóch fermentacji. Pierwsza odbywa się w dużym fermentorze z rurką wylotową. Po odpowiednim czasie, wstępnie sfermentowane piwo przelewa się do butelek, dodaje odrobinę sacharozy lub glukozy, i zamyka kapslem. Drożdże piwowarskie nie należą do odmian odpornych na wysokie stężenie alkoholu. Wytrzymują jednak bardzo wysokie ciśnienia.

Na podstawie powyższego tekstu i własnej wiedzy o fermentacji alkoholowej, wyjaśnij, dlaczego komórki drożdży używane w piwowarstwie muszą być odporne na wysokie ciśnienie.

RszDRTyvr8VsC
Odpowiedź: (Uzupełnij).
3
Ćwiczenie 7

Produktem fermentacji alkoholowej jest m.in. etanol. Alkohol ten, pod wpływem mocnego utleniacza, tworzy kwas etanowy. Wybierz stwierdzenie oraz obserwacje, aby otrzymane zdanie było prawdziwe w odniesieniu do reakcji z udziałem etanolu.

R1A22x2XrjHuO
Jeżeli do tej reakcji użyto zakwaszonego roztworu dichromianu(VI) sodu, to: Możliwe odpowiedzi: 1. nastąpiła redukcja jonów dichromianowych(VI), 2. nastąpiło utlenienie jonów dichromianowych(VI)
RLtW993D2ZcrO
i zaobserwowano: Możliwe odpowiedzi: 1. zmianę barwy roztworu z żółtej na pomarańczową, 2. zmianę barwy roztworu z pomarańczowej na szarozieloną, 3. zmianę barwy roztworu z pomarańczowej na żółtą
31
Ćwiczenie 8

Bakterie mlekowe pełnią bardzo ważną rolę w fermentacji mlekowej, której często poddawana jest glukoza. Narysuj wzór   alfa-D–glukopiranozy.

R1A5DSkVBnid9
Odpowiedź zapisz w zeszycie do lekcji chemii, zrób zdjęcie, a następnie umieść je w wyznaczonym polu.
R5L6JxtDbU0ZT
(Uzupełnij).