Sprawdź się
Bakterie kwasu octowego biorą udział w przekształceniu etanolu (alkoholu etylowego) w kwas octowy (etanowy). Napisz równanie reakcji, uwzględniające podstawowe substraty, i produkty tego procesu przeprowadzanego przez bakterie. Podaj nazwy systematyczne wszystkich związków organicznych tej reakcji.
Jeżeli w organizmie zapotrzebowanie na tlen jest wyższe niż jego ilość dostarczana przez krew do mięśni, powstający podczas przemian glukozy kwas pirogronowy przekształcany jest w procesach beztlenowych do kwasu mlekowego (kwasu 2–hydroksypropanowego).
Kwas mlekowy jest hydroksykwasem. Oblicz procentową zawartość masową tlenu w tym kwasie.
Proces wytwarzania piwa typu pils wymaga przeprowadzenia nie jednej, a dwóch fermentacji. Pierwsza odbywa się w dużym fermentorze z rurką wylotową. Po odpowiednim czasie, wstępnie sfermentowane piwo przelewa się do butelek, dodaje odrobinę sacharozy lub glukozy, i zamyka kapslem. Drożdże piwowarskie nie należą do odmian odpornych na wysokie stężenie alkoholu. Wytrzymują jednak bardzo wysokie ciśnienia.
Na podstawie powyższego tekstu i własnej wiedzy o fermentacji alkoholowej, wyjaśnij, dlaczego komórki drożdży używane w piwowarstwie muszą być odporne na wysokie ciśnienie.
Produktem fermentacji alkoholowej jest m.in. etanol. Alkohol ten, pod wpływem mocnego utleniacza, tworzy kwas etanowy. Wybierz stwierdzenie oraz obserwacje, aby otrzymane zdanie było prawdziwe w odniesieniu do reakcji z udziałem etanolu.
Bakterie mlekowe pełnią bardzo ważną rolę w fermentacji mlekowej, której często poddawana jest glukoza. Narysuj wzór alfa-D–glukopiranozy.