Mapa pojęć
Przeanalizuj mapy pojęć. Posługując się nimi, omów pozytywne i negatywne znaczenie bakterii dla funkcjonowania przyrody i gospodarki człowieka.
- Nazwa kategorii: Znaczenie bakterii w przyrodzie
- Nazwa kategorii: Zakwit wody
- Nazwa kategorii: Substancje toksyczne
- Nazwa kategorii: Zakaz spożycia wody
- Nazwa kategorii: Zakaz kąpieli Koniec elementów należących do kategorii Substancje toksyczne
- Nazwa kategorii: Związki ze zwierzętami
- Nazwa kategorii: Symbioza
- Nazwa kategorii: Bakterie jelitowe
- Nazwa kategorii: Termity
- Nazwa kategorii: Krowy (przeżuwacze) Koniec elementów należących do kategorii Bakterie jelitowe
- Nazwa kategorii: Pasożytnictwo
- Nazwa kategorii: Bakterie chorobotwórcze
- Nazwa kategorii: Nosacizna
- Nazwa kategorii: Gruźlica Koniec elementów należących do kategorii Bakterie chorobotwórcze
- Nazwa kategorii: Obieg
- Nazwa kategorii: Pierwiastków
- Nazwa kategorii: Bakterie glebowe
- Nazwa kategorii: Wiązanie N[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]2[/]
- Nazwa kategorii: Powstanie NH[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]4[/][baseline-shift: super; font-size: smaller;]-[/] Koniec elementów należących do kategorii Wiązanie N[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]2[/]
- Nazwa kategorii: Bakterie nitryfikacyjne
- Nazwa kategorii: Utlenianie NH[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]4[/][baseline-shift: super; font-size: smaller;]+[/]
- Nazwa kategorii: Powstanie NO[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]3[/][baseline-shift: super; font-size: smaller;]-[/] Koniec elementów należących do kategorii Utlenianie NH[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]4[/][baseline-shift: super; font-size: smaller;]+[/]
- Nazwa kategorii: Materii
- Nazwa kategorii: Bakterie redukujące
- Nazwa kategorii: H[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]2[/]O
- Nazwa kategorii: CO[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]2[/]
- Nazwa kategorii: NH[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]3[/] Koniec elementów należących do kategorii Bakterie redukujące
- Elementy należące do kategorii Znaczenie bakterii
w przyrodzie
- Elementy należące do kategorii Zakwit wody
- Elementy należące do kategorii Substancje toksyczne
- Elementy należące do kategorii Związki ze zwierzętami
- Elementy należące do kategorii Symbioza
- Elementy należące do kategorii Bakterie jelitowe
- Elementy należące do kategorii Pasożytnictwo
- Elementy należące do kategorii Bakterie chorobotwórcze
- Elementy należące do kategorii Obieg
- Elementy należące do kategorii Pierwiastków
- Elementy należące do kategorii Bakterie glebowe
- Elementy należące do kategorii Wiązanie N[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]2[/]
- Elementy należące do kategorii Bakterie nitryfikacyjne
- Elementy należące do kategorii Utlenianie NH[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]4[/][baseline-shift: super; font-size: smaller;]+[/]
- Elementy należące do kategorii Materii
- Elementy należące do kategorii Bakterie redukujące
- Nazwa kategorii: Znaczenie bakterii dla człowieka
- Nazwa kategorii: Pasożytnictwo
- Nazwa kategorii: Bakterie chorobotwórcze
- Nazwa kategorii: Kiła
- Nazwa kategorii: Salmonelloza Koniec elementów należących do kategorii Bakterie chorobotwórcze
- Nazwa kategorii: Przemysł spożywczy
- Nazwa kategorii: Fermentacja mlekowa
- Nazwa kategorii: Bakterie
- Nazwa kategorii: Kefir
- Nazwa kategorii: Jogurt
- Nazwa kategorii: Kiszone ogórki
- Nazwa kategorii: Kiszona kapusta Koniec elementów należących do kategorii Bakterie
- Nazwa kategorii: Farmakologia
- Nazwa kategorii: Antybiotyki
- Nazwa kategorii: [font-style: italic]Strepomyces sp.[/]
- Nazwa kategorii: Tetracyklina
- Nazwa kategorii: Erytromycyna
- Nazwa kategorii: Strepotymycyna Koniec elementów należących do kategorii [font-style: italic]Strepomyces sp.[/]
- Nazwa kategorii: Produkcja hormonów
- Nazwa kategorii: [font-style: italic]Escherichia coli[/]
- Nazwa kategorii: Cukrzyca
- Nazwa kategorii: Karłowatość przysadkowa Koniec elementów należących do kategorii [font-style: italic]Escherichia coli[/]
- Nazwa kategorii: Medycyna estetyczna
- Nazwa kategorii: Botoks
- Nazwa kategorii: [font-style: italic]Clostridium botulinum[/]
- Nazwa kategorii: Redukcja zmarszczek Koniec elementów należących do kategorii [font-style: italic]Clostridium botulinum[/]
- Nazwa kategorii: Rolnictwo
- Nazwa kategorii: Zwalczanie szkodników
- Nazwa kategorii: [font-style: italic]Bacillus thuringensis[/] Koniec elementów należących do kategorii Zwalczanie szkodników
- Nazwa kategorii: Ochrona środowiska
- Nazwa kategorii: Oczyszczanie ścieków
- Nazwa kategorii: Bakterie redukujące
- Nazwa kategorii: H[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]2[/]O
- Nazwa kategorii: CO[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]2[/] Koniec elementów należących do kategorii Bakterie redukujące
- Nazwa kategorii: Mutualizm
- Nazwa kategorii: Bakterie jelitowe
- Nazwa kategorii: Wit. K
- Nazwa kategorii: Wit. B
- Nazwa kategorii: Trawienie pokarmu Koniec elementów należących do kategorii Bakterie jelitowe
- Elementy należące do kategorii Znaczenie bakterii
dla człowieka
- Elementy należące do kategorii Pasożytnictwo
- Elementy należące do kategorii Bakterie chorobotwórcze
- Elementy należące do kategorii Przemysł spożywczy
- Elementy należące do kategorii Fermentacja mlekowa
- Elementy należące do kategorii Bakterie
- Elementy należące do kategorii Farmakologia
- Elementy należące do kategorii Antybiotyki
- Elementy należące do kategorii [font-style: italic]Strepomyces sp.[/]
- Elementy należące do kategorii Produkcja hormonów
- Elementy należące do kategorii [font-style: italic]Escherichia coli[/]
- Elementy należące do kategorii Medycyna estetyczna
- Elementy należące do kategorii Botoks
- Elementy należące do kategorii [font-style: italic]Clostridium botulinum[/]
- Elementy należące do kategorii Rolnictwo
- Elementy należące do kategorii Zwalczanie szkodników
- Elementy należące do kategorii Ochrona środowiska
- Elementy należące do kategorii Oczyszczanie ścieków
- Elementy należące do kategorii Bakterie redukujące
- Elementy należące do kategorii Mutualizm
- Elementy należące do kategorii Bakterie jelitowe
Na mapie pojęć gram‑dodatnia laseczka Clostridium botulinum została przypisana do medycyny estetycznej, ponieważ produkowana przez nią botulina (znana również jako jad kiełbasiany) jest powszechnie stosowanym środkiem wygładzającym zmarszczki. Tymczasem obliczono, że doustne przyjęcie zaledwie 1 mug tej substancji na każdy kilogram masy ciała prowadzi do śmierci. Oznacza to, że Clostridium botulinum jest jednym z najbardziej śmiercionośnych organizmów na świecie: zaledwie pół kilograma jadu kiełbasianego mogłoby zlikwidować całą ludzkość!
Bakterie chorobotwórcze wywołują choroby, wydzielając toksyny, które można podzielić na egzotoksyny oraz endotoksyny. Egzotoksyny są silnymi toksynami białkowymi wytwarzanymi między innymi przez Vibrio cholerae, Clostridium botulinum czy Staphylococcus aureus. Z kolei endotoksyny to liposacharydowe składniki zewnętrznej błony komórkowej bakterii Gram‑ujemnych. Są one produkowane przez bakterie takie jak Salmonella typhi, Neisseria gonorrhoeae oraz Haemophilus influenzae. W dostępnych źródłach wiedzy naukowej odszukaj nazwy chorób wywoływanych przez wymienione gatunki bakterii i stwórz własną mapę pojęć, za pomocą której uporządkujesz swoją wiedzę na temat znaczenia bakterii patogennych.
-
Toksyny bakterii
-
Egzotoksyny
-
Endotoksyny
-