Narzędzia
Technik technologii żywności w swojej pracy wykorzystuje różnorodne narzędzia i przyrządy pomiarowe.
Galeria przedstawia narzędzia wykorzystywane w pracy technika technologii żywności.
Pierwsze zdjęcie przedstawia stojak do rozrostu chleba. Chleb ułożony jest na drucianych półkach.
Drugie zdjęcie przedstawia mieszarkę. Jest to robot kuchenny średniego rozmiaru wyposażony w końcówkę mieszającą oraz owalny, metalowy pojemnik.
Trzecie zdjęcie przedstawia wyparkę próżniową. Jest to system szklanych naczyń o owalnym kształcie.
Czwarte zdjęcie przedstawia wilka do mięsa. Jest to metalowy przyrząd z nakładką z dziurkami, w którą wtłaczane jest mięso.
Piąte zdjęcie przedstawia wirówkę Gerbera. Jest to urządzenie składające się z okrągłych elementów z otworami na probówki.
Szóste zdjęcie przedstawia wirówkę Gerbera. Jest to urządzenie składające się z okrągłych elementów z otworami na probówki. Obok urządzenia znajduje się pracownik w stroju ochronnym i rękawiczkach, który trzyma w dłoni probówkę.
Siódme zdjęcie przedstawia kobietę w średnim wieku korzystającą z polarymetru. Jest to urządzenie wyposażone w soczewkę powiększającą umożliwiającą przeprowadzenie potrzebnych obserwacji.
Ósme zdjęcie przedstawia szklane naczynka laboratoryjne . Są to trzy kolby stożkowej z miarką na bokach.
Dziewiąte zdjęcie przedstawia zestaw do miareczkowania. Na stole znajdują się szklane naczynia laboratoryjne, takie jak probówki, zlewki, kolby stożkowe oraz stojaki umożliwiające ich przymocowanie probówek na odpowiedniej wysokości.
Dziesiąte zdjęcie przedstawia aeometr. Jest to podłużni, wąski, szklany przyrząd zakończony z jednej strony zakończony otworem. Druga końcówka przyrządu wykonana jest z gumy.