Obsługa kelnerska podczas przyjęć okolicznościowych
HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych - Technik usług kelnerskich 513102
Netografia i bibliografia
Netografia:
Źródło: Strona internetowa GASTROMANIA, Serwis informacyjny branży gastronomicznej (dawniej www.chefstore.pl), https://gastromania.pl/ [dostęp 24.01.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa Restauracja pismo biznesu gastronomicznego, Serwis informacyjny branży gastronomicznej, https://www.e-restauracja.com/ [dostęp 24.01.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa PORADNIK RESTAURATORA, Serwis informacyjny branży gastronomicznej, https://poradnikrestauratora.pl/ [dostęp 24.01.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa Gastrona.pl Portal Gastronomiczny, Serwis informacyjny branży gastronomicznej, http://www.gastrona.pl/ [dostęp 24.01.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa Zawodowa Edukacja, treści i film prezentujące rodzaje serwisów stosowanych w obsłudze gości, Obsługa gości: rodzaje serwisów, http://zawodowaedu.pl/index.php/video/item/276-obsluga-gosci-rodzaje-serwisow [dostęp 24.01.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa Gentleman’s Choice, materiał opisujący zasady, którymi kierujemy się przy rozmieszczaniu gości przy stole zgodnie z protokołem dyplomatycznym, Jak siadać, czyli precedencja przy stole, https://gentlemanschoice.pl/precedencja-przy-stole/ [dostęp 24.01.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa SlideToDoc, elementy zastawy stołowej i sztućców, *Rozdział 4 Wybrane zagadnienia obsługi konsumenta 4 1, https://gentlemanschoice.pl/precedencja-przy-stole/ [dostęp 24.01.2023 r.].
Źródło: Kanał Youtube.com, Dorota Kamińska, film prezentujący składanie serwetek w wachlarz, Serwetka wachlarz. Jak złożyć serwetkę w stojący wachlarz*, https://www.youtube.com/watch?v=NTLM6WGWB5s [dostęp 24.01.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa cloud6z.edupage.org/, PDF, Izabela Żero, Charakterystyka bielizny stołowej, https://tiny.pl/wlhsg [dostęp 24.01.2023 r.]. Plik pdf o rozmiarze 1,64 MB w języku polskim.
Źródło: Strona internetowa Savoir‑vivre. Życie składa się ze szczegółów, Przyjęcie bufetowe, http://www.savoir-vivre.com.pl/?przyjecie-bufetowe,1163 [dostęp 24.01.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa Savoir‑vivre. Życie składa się ze szczegółów, Koktajl, http://www.savoir-vivre.com.pl/?koktajl,1154 [dostęp 24.01.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa GastroWiedza.pl, Prawidłowy układ pomieszczeń w zakładzie gastronomicznym, https://gastrowiedza.pl/baza-wiedzy/otwarcie-lokalu/prawidlowy-uklad-pomieszczen-w-zakladzie-gastronomicznym [dostęp 24.01.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa POSbistro blog, Czynności kelnera podczas obsługi gości w restauracji, https://posbistro.com/blog/pl/dylematy-kelnera-przyjac-gosci/ [dostęp 24.01.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa Kopalnia soli „Wieliczka”, Przyjęcia zasiadane – charakterystyka i najważniejsze zasady. O czym musisz pamiętać?, https://www.kopalnia.pl/kopalnia-wiedzy/przyjecia-zasiadane-charakterystyka-i-najwazniejsze-zasady-o-czym-musisz-pamietac-9xy7 [dostęp 24.01.2023 r.].
Źródło: Blog Garneczki.pl wyposażenie domu, Katarzyna Rybicka, Rodzaje sztućców serwisowych - jak poprawnie ułożyć sztućce na stole?, https://www.garneczki.pl/blog/rodzaje-sztuccow-serwisowych-jak-ulozyc/ [dostęp 24.01.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa Prezi, Monika Chmielewska, Bankiet zasiadany, https://prezi.com/hhyghpqbeqjm/bankiet-zasiadany/ [dostęp 24.01.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa KARTA MENU LEWANDOWSKI 1921, Karta menu okolicznościowa – jak stworzyć atrakcyjne menu?, https://k-arty.pl/karta-menu-okolicznosciowa-jak-stworzyc-atrakcyjne-menu/ [dostęp 24.01.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa HOTEL ORLE Centrum konferencyjne, Blog, Restauracja a la carte. Co to znaczy?, https://www.orle.com.pl/blog/restauracja-a-la-carte-znaczy/ [dostęp 24.01.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa Porada.edu.pl, W jaki sposób należy dekorować stoły bankietowe?, https://porada.edu.pl/w-jaki-sposob-nalezy-dekorowac-stoly-bankietowe/ [dostęp 24.01.2023 r.].
Źródło: Kanał Youtube.com, Centerplate Spokane, film prezentujący technikę przenoszenia talerzy chwytem dolnym, Centerplate Spokane: How to Carry 4 Plates, https://https://www.youtube.com/watch?v=gPixpAY3Rac [dostęp 24.01.2023 r.].
Źródło: Kanał Youtube.com, Mai Sophors, film prezentujący jeden z rodzajów chwytu szczypcowego sztućców wykorzystywany przy serwisie francuskim pełnym, Silver Service How to use Fork and Spoon as a Tong, https://www.youtube.com/watch?v=84nAHzgVkp4 [dostęp 24.01.2023 r.].
Źródło: Kanał Youtube.com, Dusit Education, film prezentujący technikę przenoszenia zastawy chwytem górnym, How to carry plates, https://www.youtube.com/watch?v=R2TDnErsHBs [dostęp 24.01.2023 r.].
Źródło: Kanał Youtube.com, Grzegorz Górnik, film prezentujący techniki noszenia talerzy, IV.Kurs Kelnerski Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika, https://www.youtube.com/watch?v=shiXC3J3Qm4 [dostęp 24.01.2023 r.].
Źródło: Kanał Youtube.com, FB Cesar Ritz, film prezentujący wykorzystanie serwisu angielskiego w obsłudze gości (flambirowanie), Banana Flambé, https://www.youtube.com/watch?v=AzZQRSGxPPM [dostęp 24.01.2023 r.].
Źródło: Kanał Youtube.com, PlayStayEat, film prezentujący technikę filetowania ryby na oczach gości, Deboning and serving Seabass at Ristorante Miky - Monterosso PlayStayEat.com, https://www.youtube.com/watch?v=hgknj9z0m6w [dostęp 24.01.2023 r.].
Źródło: Kanał Youtube.com, rwerlen, film prezentujący technikę serwisu specjalnego (serwisu angielskiego) przy tranżerowaniu drobiu na oczach gości, Découpe d'un Poulet en 5 parts, https://www.youtube.com/watch?v=97oubrzzWic&feature=youtu.be [dostęp 24.01.2023 r.].
Źródło: Kanał Youtube.com, Grzegorz Górnik, film prezentujący technikę noszenia tac kelnerskich, III.Kurs Kelnerski Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika, https://www.youtube.com/watch?v=wMtJn_cg1nM [dostęp 24.01.2023 r.].
Źródło: Kanał Youtube.com, 5‑minutowe Sztuczki, film prezentujący różne formy składania serwetek, 23 SPOSOBY SKŁADANIA DOSKONAŁEGO WAKACJI NAPKIN, https://www.youtube.com/watch?v=kNc1siPpEgg [dostęp 24.01.2023 r.].
Bibliografia:
Marzanna Zienkiewicz, Joanna Duda, Sebastian Krzywda, Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. Kwalifikacja HGT.12. Część 2. Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, WSiP, Warszawa 2020.
Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Usługi gastronomiczne. Podręcznik Technik żywienia i usług gastronomicznych, WSiP, Warszawa 2015.
Renata Szajna, Dorota Ławniczak, Obsługa kelnerska. Podręcznik do nauki zawodu kelner. Część 1, WSiP, Warszawa 2015.
Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Alina Ziaja, Organizowanie usług kelnerskich. Kwalifikacja T.10. Zeszyt ćwiczeń do nauki zawodu kelner Szkoły ponadgimnazjalne, WSiP, Warszawa 2015.
Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Alina Ziaja, Obsługa gości (konsumentów) część 2. Podręcznik do nauki zawodu kelner oraz zawodu technik organizacji usług gastronomicznych w technikum i szkole policealnej, REA, Warszawa 2009.
Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Alina Ziaja, Obsługa gości (konsumentów) część 2. Podręcznik do nauki zawodu kelner oraz zawodu technik organizacji usług gastronomicznych w technikum i szkole policealnej, REA, Warszawa 2012.