E-materiały do kształcenia zawodowego

Obsługa kelnerska podczas przyjęć okolicznościowych

HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych - Technik usług kelnerskich 513102

Netografia i bibliografia

Netografia:

  • Źródło: Strona internetowa GASTROMANIA, Serwis informacyjny branży gastronomicznej (dawniej www.chefstore.pl), https://gastromania.pl/ [dostęp 24.01.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Restauracja pismo biznesu gastronomicznego, Serwis informacyjny branży gastronomicznej, https://www.e-restauracja.com/ [dostęp 24.01.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa PORADNIK RESTAURATORA, Serwis informacyjny branży gastronomicznej, https://poradnikrestauratora.pl/ [dostęp 24.01.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Gastrona.pl Portal Gastronomiczny, Serwis informacyjny branży gastronomicznej, http://www.gastrona.pl/ [dostęp 24.01.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Zawodowa Edukacja, treści i film prezentujące rodzaje serwisów stosowanych w obsłudze gości, Obsługa gości: rodzaje serwisów, http://zawodowaedu.pl/index.php/video/item/276-obsluga-gosci-rodzaje-serwisow [dostęp 24.01.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Gentleman’s Choice, materiał opisujący zasady, którymi kierujemy się przy rozmieszczaniu gości przy stole zgodnie z protokołem dyplomatycznym, Jak siadać, czyli precedencja przy stole, https://gentlemanschoice.pl/precedencja-przy-stole/ [dostęp 24.01.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa SlideToDoc, elementy zastawy stołowej i sztućców, *Rozdział 4 Wybrane zagadnienia obsługi konsumenta 4 1, https://gentlemanschoice.pl/precedencja-przy-stole/ [dostęp 24.01.2023 r.].

  • Źródło: Kanał Youtube.com, Dorota Kamińska, film prezentujący składanie serwetek w wachlarz, Serwetka wachlarz. Jak złożyć serwetkę w stojący wachlarz*, https://www.youtube.com/watch?v=NTLM6WGWB5s [dostęp 24.01.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa cloud6z.edupage.org/, PDF, Izabela Żero, Charakterystyka bielizny stołowej, https://tiny.pl/wlhsg [dostęp 24.01.2023 r.]. Plik pdf o rozmiarze 1,64 MB w języku polskim.

  • Źródło: Strona internetowa Savoir‑vivre. Życie składa się ze szczegółów, Przyjęcie bufetowe, http://www.savoir-vivre.com.pl/?przyjecie-bufetowe,1163 [dostęp 24.01.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Savoir‑vivre. Życie składa się ze szczegółów, Koktajl, http://www.savoir-vivre.com.pl/?koktajl,1154 [dostęp 24.01.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa GastroWiedza.pl, Prawidłowy układ pomieszczeń w zakładzie gastronomicznym, https://gastrowiedza.pl/baza-wiedzy/otwarcie-lokalu/prawidlowy-uklad-pomieszczen-w-zakladzie-gastronomicznym [dostęp 24.01.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa POSbistro blog, Czynności kelnera podczas obsługi gości w restauracji, https://posbistro.com/blog/pl/dylematy-kelnera-przyjac-gosci/ [dostęp 24.01.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Kopalnia soli „Wieliczka”, Przyjęcia zasiadane – charakterystyka i najważniejsze zasady. O czym musisz pamiętać?, https://www.kopalnia.pl/kopalnia-wiedzy/przyjecia-zasiadane-charakterystyka-i-najwazniejsze-zasady-o-czym-musisz-pamietac-9xy7 [dostęp 24.01.2023 r.].

  • Źródło: Blog Garneczki.pl wyposażenie domu, Katarzyna Rybicka, Rodzaje sztućców serwisowych - jak poprawnie ułożyć sztućce na stole?, https://www.garneczki.pl/blog/rodzaje-sztuccow-serwisowych-jak-ulozyc/ [dostęp 24.01.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Prezi, Monika Chmielewska, Bankiet zasiadany, https://prezi.com/hhyghpqbeqjm/bankiet-zasiadany/ [dostęp 24.01.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa KARTA MENU LEWANDOWSKI 1921, Karta menu okolicznościowa – jak stworzyć atrakcyjne menu?, https://k-arty.pl/karta-menu-okolicznosciowa-jak-stworzyc-atrakcyjne-menu/ [dostęp 24.01.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa HOTEL ORLE Centrum konferencyjne, Blog, Restauracja a la carte. Co to znaczy?, https://www.orle.com.pl/blog/restauracja-a-la-carte-znaczy/ [dostęp 24.01.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Porada.edu.pl, W jaki sposób należy dekorować stoły bankietowe?, https://porada.edu.pl/w-jaki-sposob-nalezy-dekorowac-stoly-bankietowe/ [dostęp 24.01.2023 r.].

  • Źródło: Kanał Youtube.com, Centerplate Spokane, film prezentujący technikę przenoszenia talerzy chwytem dolnym, Centerplate Spokane: How to Carry 4 Plates, https://https://www.youtube.com/watch?v=gPixpAY3Rac [dostęp 24.01.2023 r.].

  • Źródło: Kanał Youtube.com, Mai Sophors, film prezentujący jeden z rodzajów chwytu szczypcowego sztućców wykorzystywany przy serwisie francuskim pełnym, Silver Service How to use Fork and Spoon as a Tong, https://www.youtube.com/watch?v=84nAHzgVkp4 [dostęp 24.01.2023 r.].

  • Źródło: Kanał Youtube.com, Dusit Education, film prezentujący technikę przenoszenia zastawy chwytem górnym, How to carry plates, https://www.youtube.com/watch?v=R2TDnErsHBs [dostęp 24.01.2023 r.].

  • Źródło: Kanał Youtube.com, Grzegorz Górnik, film prezentujący techniki noszenia talerzy, IV.Kurs Kelnerski Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika, https://www.youtube.com/watch?v=shiXC3J3Qm4 [dostęp 24.01.2023 r.].

  • Źródło: Kanał Youtube.com, FB Cesar Ritz, film prezentujący wykorzystanie serwisu angielskiego w obsłudze gości (flambirowanie), Banana Flambé, https://www.youtube.com/watch?v=AzZQRSGxPPM [dostęp 24.01.2023 r.].

  • Źródło: Kanał Youtube.com, PlayStayEat, film prezentujący technikę filetowania ryby na oczach gości, Deboning and serving Seabass at Ristorante Miky - Monterosso PlayStayEat.com, https://www.youtube.com/watch?v=hgknj9z0m6w [dostęp 24.01.2023 r.].

  • Źródło: Kanał Youtube.com, rwerlen, film prezentujący technikę serwisu specjalnego (serwisu angielskiego) przy tranżerowaniu drobiu na oczach gości, Découpe d'un Poulet en 5 parts, https://www.youtube.com/watch?v=97oubrzzWic&feature=youtu.be [dostęp 24.01.2023 r.].

  • Źródło: Kanał Youtube.com, Grzegorz Górnik, film prezentujący technikę noszenia tac kelnerskich, III.Kurs Kelnerski Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika, https://www.youtube.com/watch?v=wMtJn_cg1nM [dostęp 24.01.2023 r.].

  • Źródło: Kanał Youtube.com, 5‑minutowe Sztuczki, film prezentujący różne formy składania serwetek, 23 SPOSOBY SKŁADANIA DOSKONAŁEGO WAKACJI NAPKIN, https://www.youtube.com/watch?v=kNc1siPpEgg [dostęp 24.01.2023 r.].

Bibliografia:

  • Marzanna Zienkiewicz, Joanna Duda, Sebastian Krzywda, Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. Kwalifikacja HGT.12. Część 2. Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, WSiP, Warszawa 2020.

  • Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Usługi gastronomiczne. Podręcznik Technik żywienia i usług gastronomicznych, WSiP, Warszawa 2015.

  • Renata Szajna, Dorota Ławniczak, Obsługa kelnerska. Podręcznik do nauki zawodu kelner. Część 1, WSiP, Warszawa 2015.

  • Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Alina Ziaja, Organizowanie usług kelnerskich. Kwalifikacja T.10. Zeszyt ćwiczeń do nauki zawodu kelner Szkoły ponadgimnazjalne, WSiP, Warszawa 2015.

  • Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Alina Ziaja, Obsługa gości (konsumentów) część 2. Podręcznik do nauki zawodu kelner oraz zawodu technik organizacji usług gastronomicznych w technikum i szkole policealnej, REA, Warszawa 2009.

  • Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Alina Ziaja, Obsługa gości (konsumentów) część 2. Podręcznik do nauki zawodu kelner oraz zawodu technik organizacji usług gastronomicznych w technikum i szkole policealnej, REA, Warszawa 2012.