Rozrost i wypiek kęsów ciasta oraz dystrybucja wyrobów
SPC.03 Produkcja wyrobów piekarskich - Piekarz 751204 i Technik technologii żywności 314403
Netografia i bibliografia
Netografia
Źródło: Strona internetowa Cukiernictwo i piekarstwo, http://cukiernictwoipiekarstwo.pl [dostęp 31.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa Mistrz Branży, http://mistrzbranzy.pl [dostęp 31.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa Przegląd Piekarski i Cukierniczy, http://ppic.pl [dostęp 31.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa Piekarnie i cukiernie, http://www.piekarnie.pl [dostęp 31.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa Internetowy System Aktów Prawnych, Umowa o międzynarodowych przewozach szybko psujących się artykułów żywnościowych i o specjalnych środkach transportu przeznaczonych do tych przewozów (ATP), przyjęta w Genewie dnia 1 września 1970 r., https://isap.sejm.gov.pl/ [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa Bezpieczeństwo żywności w praktyce. Zmiany w prawie żywnościowym, Katarzyna Kot, Bezpieczny przepływ towarów w magazynie produktów i surowców żywnościowych, https://bezpieczenstwozywnosci.wip.pl/z-praktyki/bezpieczny-przeplyw-towarow-w-magazynie-produktow-i-surowcow-zywnosciowych-3660.html [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Plik PDF, Szymon Konkol, Wyposażenie zakładów piekarsko‑ciastkarskich, http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski/wyposazenie_techniczne_almanach_cukierniczo_piekarski.pdf Plik pdf o rozmiarze 348 KB w języku polskim. [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Ekspedycja pieczywa, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/18.html [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Proces wypieku, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/12.html, [dostęp 31.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Czynniki wpływające na jakość pieczywa, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/17.html [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Zapobieganie powstawaniu wad pieczywa, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/19.html [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Proces rozrostu, https://mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/11.html [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa www.pcez‑bytow.pl, Plik PDF, Obróbka ciasta, http://www.pcez-bytow.pl/download/plk/material7.pdf Plik pdf o rozmiarze 2,38 MB w języku polskim. [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa www.pcez‑bytow.pl, Plik PDF, Rozrost ciasta, http://www.pcez-bytow.pl/download/plk/material2-18.02.21.pdf Plik pdf o rozmiarze 4,63 MB w języku polskim [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa www.pcez‑bytow.pl, Plik PDF, Receptury piekarskie, http://www.pcez-bytow.pl/download/plk/material3-15.02.21.pdf Plik pdf o rozmiarze 1,88 MB w języku polskim [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa http://www.pcez-bytow.pl, Plik PDF, Konfekcjonowanie pieczywa. Urządzenia do konfekcjonowania pieczywa, http://www.pcez-bytow.pl/download/plk/przyg-pie-do-dys-20.11.20.pdf Plik pdf o rozmiarze 4,15 MB w języku polskim [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa http://www.pcez-bytow.pl, Plik PDF, Wymagania jakościowe dotyczące pieczywa, http://www.pcez-bytow.pl/download/plk/pieczywo-1.pdf Plik pdf o rozmiarze 4,29 MB w języku polskim [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa http://www.pcez-bytow.pl, Plik PDF, Magazynowanie gotowych wyrobów piekarskich i przygotowanie do ekspedycji, http://www.pcez-bytow.pl/download/plk/mag-wyr-got.pdf Plik pdf o rozmiarze 1,87 MB w języku polskim [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa https://www.gov.pl, Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) i Dobra Praktyka Higieniczna (GHP), https://www.gov.pl/ [dostęp 31.12.2022 r.].
Źródło: Blog BHPEX Blog bezpieczeństwa w pracy, Rafał Wielgus, System HACCP – wyjaśniamy podstawowe pojęcia i definicje, https://www.bhpex.pl/blog/bezpieczenstwo-zywnosci/system-haccp/ [dostęp 31.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa Wikipedia.pl, hasło Bezpieczeństwo i higiena pracy, https://pl.wikipedia.org/wiki/Bezpieczeństwo_i_higiena_pracy [dostęp 31.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa MULTIGASTRO. Kompleksowe wyposażenie gastronomii, Dzielarki, Zaokrąglarki, https://multigastro.pl/dzielarki-zaokraglarki [dostęp 31.12.2022 r.].
Źródło: Blog Urządzenia piekarnicze, Garowanie – wszystko, co chciałbyś wiedzieć o wyrastaniu ciasta na chleb i fermentacji, https://blog.urzadzeniapiekarnicze.pl/wszystko-co-chcialbys-wiedziec-o-wyrastaniu-ciasta-na-chleb-i-fermentacji/ [dostęp 31.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa HERT Wiemy jak., Maszyny do formowania chleba, https://www.hert.pl/piekarnictwo/formowanie-chleba.html [dostęp 31.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa Bagmasz, Wydłużarki do chleba, https://bagmasz.com/maszyny-piekarnicze/wydluzarki-do-chleba/ [dostęp 31.12.2022 r.].
Źródło: Kanał YouTube, Firma Hert, Linia do produkcji chleba Crustica w polskiej piekarni.mov, https://www.youtube.com/watch?v=XeMP5UCNJgA [dostęp 31.12.2022 r.].
Źródło: Kanał internetowy Youtube, Natalia Strzępek, Automatyczny rozładunek chleba. System załadunkowo‑rozładunkowy do pieca SARGO, #BakeRes.pl, https://www.youtube.com/watch?v=E7vaz8OZ5zk [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Kanał internetowy Youtube, E‑kolo.pl Portal Miejski, Jak powstaje chleb? Wizyta z kamerą w piekarni, https://www.youtube.com/watch?v=kPhS_7ZgvoA [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa gov.pl, Wymagania dotyczące oznakowania pieczywa, https://www.gov.pl/ [dostęp 31.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa MechMasz Szczeciński, Komory garownicze i agregaty klimatotwórcze. Garownia do ciasta przygotowana według potrzeb, https://mech-masz.com.pl/oferta/komory-garownicze-i-agregaty/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=Komory%20Garownicze&gclid=EAIaIQobChMIxKvWpOag_AIVBuh3Ch0Ldg1OEAAYASAAEgKD3fD_BwE [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa Mistrz branży, Piekarnia od środka - pomieszczenia techniczne, produkcyjne i socjalne (cz. IV), http://mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/Piekarnia-odsrodka-pomieszczenia-techniczne-produkcyjne-i-socjalne-cz-IV-1984.html [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa Mistrz branży, Chleb „na rurce” czy w „cyklotermiku”?, http://mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/Chleb-na-rurce-czy-w-cyklotermiku-2453.html [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa http://www.pcez-bytow.pl, Plik PDF, Rodzaje pieców do wypieku pieczywa, http://www.pcez-bytow.pl/download/plk/wypiek4-22.02.21.pdf Plik pdf o rozmiarze 4,38 MB w języku polskim [dostęp 28.12.2022 r.]
Źródło: Strona internetowa bboned, Analiza fizycznych i chemicznych wskaźników jakości pieczywa. Badanie wskaźników organoleptycznych jakości pieczywa. Ocena organoleptyczna pieczywa pszennego, https://boned.ru/pl/pasta-pasta-dumplings/analiz-fiziko-himicheskih-pokazatelei-kachestva-hleba.html [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Blog Pieczywa i Wypieki, Metody prowadzenia ciasta pszennego, http://smacznepieczywo.blogspot.com/p/metody-prowadzeniaciasta-pszennego.html [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa Polmarkus, Wózki piekarnicze, https://sklep.polmarkus.com.pl/wozki-piekarnicze [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa GETH Piece, maszyny i urządzenia piekarnicze, MIWE ATMO JET, technologia zaparowani, https://geth.pl/lisearticle/miwe_atmo_jet_technologia_zaparowania/86.html [dostęp 28.12.2022 r.].
Bibliografia
Książki:
Zygmunt Ambroziak, Produkcja piekarsko‑ciastkarska, cz. 2, WSiP, Warszawa 2012.
Ewa Giemza, Wytwarzanie ciasta oraz kształtowanie wyrobów piekarskich. Podręcznik do nauki zawodu piekarz technik technologii żywności. Szkoła ponadgimnazjalna, tom 3.2, WSiP, Warszawa 2016.
Krystyna Jarosz, Magazynowanie surowców piekarskich. Podręcznik do nauki zawodu piekarz, technik technologii żywienia. Szkoła ponadgimnazjalna, tom 3.1, WSiP, Warszawa 2016.
Krystyna Jarosz, Przygotowanie kęsów ciasta do wypieku i wypiek ciasta. Podręcznik do nauki zawodu Piekarz Technik technologii żywności, tom 3.3, WSiP, Warszawa 2016.
Szymon Konkol, Almanach. Technologia żywności. Produkcja piekarsko‑ciastkarska. Surowce i materiały, tom 6, Warszawa 2012.
Szymon Konkol, Almanach. Technologia żywności. Produkcja piekarsko‑ciastkarska. Wyposażenie zakładów piekarsko‑ciastkarskich, tom 3, Warszawa 2012.
Szymon Konkol, Almanach cukierniczo‑piekarski. Produkcja piekarska, tom 5, Warszawa 2012.
Joanna Kośka, Formowanie i prowadzenie rozrostu ciasta 741[02].Z3.04. Poradnik dla ucznia, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007.
Sylwia Łaba, Elżbieta Goryńska‑Goldmann, Poradnik dobrych praktyk ograniczania strat i marnotrawstwa żywności w produkcji piekarsko‑cukierniczej, Instytut Ochrony Środowiska i Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa 2020.
Piekarstwo i ciastkarstwo, red. Zygmunt Ambroziaka, Wydawnictwo Naukowo‑Techniczne, Warszawa 1998.
Aleksandra Raczkowska, Tomasz Rydzkowski, Analiza technik dzielenia i formowania kęsów ciasta chlebowego, Inżynieria i aparatura chemiczna nr 3, 2011, s. 69‑70.
Izabela Rosiak, Użytkowanie maszyn i urządzeń do wytwarzania i obróbki półproduktów piekarskich 741[02].Z2.02. Poradnik dla ucznia, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007.
Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, red. Tadeusz Trziszka, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław 2009.
Wydawnictwa ciągłe:
„Cukiernictwo i Piekarstwo”, Wydawnictwo Elamed, Katowice.
„Mistrz branży”, Wydawnictwo Grupa 69, Katowice.
„Przegląd Piekarski i Cukierniczy”, Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA‑NOT Sp. z o.o., Warszawa.