E-materiały do kształcenia zawodowego

Rozrost i wypiek kęsów ciasta oraz dystrybucja wyrobów

SPC.03 Produkcja wyrobów piekarskich - Piekarz 751204 i Technik technologii żywności 314403

Netografia i bibliografia

Netografia

  • Źródło: Strona internetowa Cukiernictwo i piekarstwo, http://cukiernictwoipiekarstwo.pl [dostęp 31.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Mistrz Branży, http://mistrzbranzy.pl [dostęp 31.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Przegląd Piekarski i Cukierniczy, http://ppic.pl [dostęp 31.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Piekarnie i cukiernie, http://www.piekarnie.pl [dostęp 31.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Internetowy System Aktów Prawnych, Umowa o międzynarodowych przewozach szybko psujących się artykułów żywnościowych i o specjalnych środkach transportu przeznaczonych do tych przewozów (ATP), przyjęta w Genewie dnia 1 września 1970 r., https://isap.sejm.gov.pl/ [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Bezpieczeństwo żywności w praktyce. Zmiany w prawie żywnościowym, Katarzyna Kot, Bezpieczny przepływ towarów w magazynie produktów i surowców żywnościowych, https://bezpieczenstwozywnosci.wip.pl/z-praktyki/bezpieczny-przeplyw-towarow-w-magazynie-produktow-i-surowcow-zywnosciowych-3660.html [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Plik PDF, Szymon Konkol, Wyposażenie zakładów piekarsko‑ciastkarskich, http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski/wyposazenie_techniczne_almanach_cukierniczo_piekarski.pdf Plik pdf o rozmiarze 348 KB w języku polskim. [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Ekspedycja pieczywa, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/18.html [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Proces wypieku, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/12.html, [dostęp 31.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Czynniki wpływające na jakość pieczywa, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/17.html [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Zapobieganie powstawaniu wad pieczywa, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/19.html [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Proces rozrostu, https://mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/11.html [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa www.pcez‑bytow.pl, Plik PDF, Obróbka ciasta, http://www.pcez-bytow.pl/download/plk/material7.pdf Plik pdf o rozmiarze 2,38 MB w języku polskim. [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa www.pcez‑bytow.pl, Plik PDF, Rozrost ciasta, http://www.pcez-bytow.pl/download/plk/material2-18.02.21.pdf Plik pdf o rozmiarze 4,63 MB w języku polskim [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa www.pcez‑bytow.pl, Plik PDF, Receptury piekarskie, http://www.pcez-bytow.pl/download/plk/material3-15.02.21.pdf Plik pdf o rozmiarze 1,88 MB w języku polskim [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa http://www.pcez-bytow.pl, Plik PDF, Konfekcjonowanie pieczywa. Urządzenia do konfekcjonowania pieczywa, http://www.pcez-bytow.pl/download/plk/przyg-pie-do-dys-20.11.20.pdf Plik pdf o rozmiarze 4,15 MB w języku polskim [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa http://www.pcez-bytow.pl, Plik PDF, Wymagania jakościowe dotyczące pieczywa, http://www.pcez-bytow.pl/download/plk/pieczywo-1.pdf Plik pdf o rozmiarze 4,29 MB w języku polskim [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa http://www.pcez-bytow.pl, Plik PDF, Magazynowanie gotowych wyrobów piekarskich i przygotowanie do ekspedycji, http://www.pcez-bytow.pl/download/plk/mag-wyr-got.pdf Plik pdf o rozmiarze 1,87 MB w języku polskim [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa https://www.gov.pl, Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) i Dobra Praktyka Higieniczna (GHP), https://www.gov.pl/ [dostęp 31.12.2022 r.].

  • Źródło: Blog BHPEX Blog bezpieczeństwa w pracy, Rafał Wielgus, System HACCP – wyjaśniamy podstawowe pojęcia i definicje, https://www.bhpex.pl/blog/bezpieczenstwo-zywnosci/system-haccp/ [dostęp 31.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Wikipedia.pl, hasło Bezpieczeństwo i higiena pracy, https://pl.wikipedia.org/wiki/Bezpieczeństwo_i_higiena_pracy [dostęp 31.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa MULTIGASTRO. Kompleksowe wyposażenie gastronomii, Dzielarki, Zaokrąglarki, https://multigastro.pl/dzielarki-zaokraglarki [dostęp 31.12.2022 r.].

  • Źródło: Blog Urządzenia piekarnicze, Garowanie – wszystko, co chciałbyś wiedzieć o wyrastaniu ciasta na chleb i fermentacji, https://blog.urzadzeniapiekarnicze.pl/wszystko-co-chcialbys-wiedziec-o-wyrastaniu-ciasta-na-chleb-i-fermentacji/ [dostęp 31.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa HERT Wiemy jak., Maszyny do formowania chleba, https://www.hert.pl/piekarnictwo/formowanie-chleba.html [dostęp 31.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Bagmasz, Wydłużarki do chleba, https://bagmasz.com/maszyny-piekarnicze/wydluzarki-do-chleba/ [dostęp 31.12.2022 r.].

  • Źródło: Kanał YouTube, Firma Hert, Linia do produkcji chleba Crustica w polskiej piekarni.mov, https://www.youtube.com/watch?v=XeMP5UCNJgA [dostęp 31.12.2022 r.].

  • Źródło: Kanał internetowy Youtube, Natalia Strzępek, Automatyczny rozładunek chleba. System załadunkowo‑rozładunkowy do pieca SARGO, #BakeRes.pl, https://www.youtube.com/watch?v=E7vaz8OZ5zk [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Kanał internetowy Youtube, E‑kolo.pl Portal Miejski, Jak powstaje chleb? Wizyta z kamerą w piekarni, https://www.youtube.com/watch?v=kPhS_7ZgvoA [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa gov.pl, Wymagania dotyczące oznakowania pieczywa, https://www.gov.pl/ [dostęp 31.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa MechMasz Szczeciński, Komory garownicze i agregaty klimatotwórcze. Garownia do ciasta przygotowana według potrzeb, https://mech-masz.com.pl/oferta/komory-garownicze-i-agregaty/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=Komory%20Garownicze&gclid=EAIaIQobChMIxKvWpOag_AIVBuh3Ch0Ldg1OEAAYASAAEgKD3fD_BwE [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Mistrz branży, Piekarnia od środka - pomieszczenia techniczne, produkcyjne i socjalne (cz. IV), http://mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/Piekarnia-odsrodka-pomieszczenia-techniczne-produkcyjne-i-socjalne-cz-IV-1984.html [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Mistrz branży, Chleb „na rurce” czy w „cyklotermiku”?, http://mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/Chleb-na-rurce-czy-w-cyklotermiku-2453.html [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa http://www.pcez-bytow.pl, Plik PDF, Rodzaje pieców do wypieku pieczywa, http://www.pcez-bytow.pl/download/plk/wypiek4-22.02.21.pdf Plik pdf o rozmiarze 4,38 MB w języku polskim [dostęp 28.12.2022 r.]

  • Źródło: Strona internetowa bboned, Analiza fizycznych i chemicznych wskaźników jakości pieczywa. Badanie wskaźników organoleptycznych jakości pieczywa. Ocena organoleptyczna pieczywa pszennego, https://boned.ru/pl/pasta-pasta-dumplings/analiz-fiziko-himicheskih-pokazatelei-kachestva-hleba.html [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Blog Pieczywa i Wypieki, Metody prowadzenia ciasta pszennego, http://smacznepieczywo.blogspot.com/p/metody-prowadzeniaciasta-pszennego.html [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Polmarkus, Wózki piekarnicze, https://sklep.polmarkus.com.pl/wozki-piekarnicze [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa GETH Piece, maszyny i urządzenia piekarnicze, MIWE ATMO JET, technologia zaparowani, https://geth.pl/lisearticle/miwe_atmo_jet_technologia_zaparowania/86.html [dostęp 28.12.2022 r.].

Bibliografia

Książki:

  • Zygmunt Ambroziak, Produkcja piekarsko‑ciastkarska, cz. 2, WSiP, Warszawa 2012.

  • Ewa Giemza, Wytwarzanie ciasta oraz kształtowanie wyrobów piekarskich. Podręcznik do nauki zawodu piekarz technik technologii żywności. Szkoła ponadgimnazjalna, tom 3.2, WSiP, Warszawa 2016.

  • Krystyna Jarosz, Magazynowanie surowców piekarskich. Podręcznik do nauki zawodu piekarz, technik technologii żywienia. Szkoła ponadgimnazjalna, tom 3.1, WSiP, Warszawa 2016.

  • Krystyna Jarosz, Przygotowanie kęsów ciasta do wypieku i wypiek ciasta. Podręcznik do nauki zawodu Piekarz Technik technologii żywności, tom 3.3, WSiP, Warszawa 2016.

  • Szymon Konkol, Almanach. Technologia żywności. Produkcja piekarsko‑ciastkarska. Surowce i materiały, tom 6, Warszawa 2012.

  • Szymon Konkol, Almanach. Technologia żywności. Produkcja piekarsko‑ciastkarska. Wyposażenie zakładów piekarsko‑ciastkarskich, tom 3, Warszawa 2012.

  • Szymon Konkol, Almanach cukierniczo‑piekarski. Produkcja piekarska, tom 5, Warszawa 2012.

  • Joanna Kośka, Formowanie i prowadzenie rozrostu ciasta 741[02].Z3.04. Poradnik dla ucznia, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007.

  • Sylwia Łaba, Elżbieta Goryńska‑Goldmann, Poradnik dobrych praktyk ograniczania strat i marnotrawstwa żywności w produkcji piekarsko‑cukierniczej, Instytut Ochrony Środowiska i Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa 2020.

  • Piekarstwo i ciastkarstwo, red. Zygmunt Ambroziaka, Wydawnictwo Naukowo‑Techniczne, Warszawa 1998.

  • Aleksandra Raczkowska, Tomasz Rydzkowski, Analiza technik dzielenia i formowania kęsów ciasta chlebowego, Inżynieria i aparatura chemiczna nr 3, 2011, s. 69‑70.

  • Izabela Rosiak, Użytkowanie maszyn i urządzeń do wytwarzania i obróbki półproduktów piekarskich 741[02].Z2.02. Poradnik dla ucznia, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007.

  • Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, red. Tadeusz Trziszka, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław 2009.

Wydawnictwa ciągłe:

  • „Cukiernictwo i Piekarstwo”, Wydawnictwo Elamed, Katowice.

  • „Mistrz branży”, Wydawnictwo Grupa 69, Katowice.

  • „Przegląd Piekarski i Cukierniczy”, Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA‑NOT Sp. z o.o., Warszawa.