Produkcja ciasta i wyrobów z ciasta drożdżowego
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych - Cukiernik 751201, Technik technologii żywności 344403
Netografia i bibliografia
Netografia:
Źródło: Strona internetowa Mistrz Branży, http://mistrzbranzy.pl [dostęp 14.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa Przegląd Piekarski i Cukierniczy, http://ppic.pl [dostęp 14.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa Cukiernictwo i piekarstwo, http://cukiernictwoipiekarstwo.pl [dostęp 14.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa Piekarnie i cukiernie, http://www.piekarnie.pl [dostęp 14.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa https://www.gov.pl, Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) i Dobra Praktyka Higieniczna (GHP), https://www.gov.pl/ [dostęp 14.02.2023 r.].
Źródło: Blog BHPEX Blog bezpieczeństwa w pracy, Rafał Wielgus, System HACCP – wyjaśniamy podstawowe pojęcia i definicje, https://www.bhpex.pl/blog/bezpieczenstwo-zywnosci/system-haccp/ [dostęp 14.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa Centralnej Biblioteki Rolniczej, Słownik Bezpieczeństwa Zdrowotnego Żywności, hasło Krytyczny Punkt Kontrolny, https://www.cbr.gov.pl/ [dostęp 14.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa MEDISTORE, Gluten – co to takiego, komu szkodzi i gdzie występuje, https://www.medistore.com.pl/a/zdrowie/gluten [dostęp 14.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa IBIS, Miesiarki do ciasta, https://ibis.net.pl/oferta/miesiarki-do-ciasta/ [dostęp 14.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa ZOSIU, Typy mąki pszennej - wg zawartości popiołu. Porównanie Polska - Francja - Włochy - USA i Bahamas, https://luksusowakuradomowa.com/typy-maki-pszennej/ [dostęp 14.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Proces wypieku, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/12.html [dostęp 14.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa www.mamz.pl, Prowadzenie ciast pszennych, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/6.html [dostęp 14.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa www.mamz.pl, Ciasta drożdżowe, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/1.techciastkarska/3.htm [dostęp 14.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa Medonet, Marta Pawlak, Drożdże - zastosowanie, składniki odżywcze, rodzaje, https://www.medonet.pl/zdrowie,drozdze–zastosowanie--skladniki-odzywcze--rodzaje,artykul,1733073.html [dostęp 14.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa HERT Wiemy jak., Maszyny do formowania chleba, https://www.hert.pl/piekarnictwo/formowanie-chleba.html [dostęp 14.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa https://www.masz.gliwice.pl, Przesiewacze do mąki, https://www.masz.gliwice.pl/przesiewacze-do-maki.html [dostęp 14.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Wyposażenie przygotowalni półproduktów, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/9.wyptech/4.html [dostęp 14.02.2023 r.].
Bibliografia:
Zygmunt Ambroziak, Produkcja piekarsko ciastkarska, cz. 2, WSiP, Warszawa 2012.
Magdalena Kaźmierczak, Technologie produkcji cukierniczej, cz. 1, WSiP, Warszawa 2013.
Magdalena Kaźmierczak, Technologie produkcji cukierniczej, cz. 2, WSiP, Warszawa 2013.
Magdalena Kaźmierczak, Pracownia produkcji cukierniczej. Kwalifikacja T. 4, WSiP, Warszawa 2016.
Anna Kmiołek‑Gizera, Podstawy gastronomii i technologii żywności, cz. 2, WSiP, Warszawa 2017.
Katarzyna Kocierz, Technika w produkcji cukierniczej, tom 1, WSiP, Warszawa 2017.
Wydawnictwa ciągłe:
„Cukiernictwo i Piekarstwo”, Wydawnictwo Elamed, Katowice.
„Mistrz branży”, Wydawnictwo Grupa 69, Katowice.
„Przegląd Piekarski i Cukierniczy”, Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA NOT Sp. z o.o., Warszawa.