E-materiały do kształcenia zawodowego

Park maszynowy piekarni

SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich - Piekarz 751204 i Technik technologii żywności 314403

Netografia i bibliografia

Netografia

  • Źródło: Strona internetowa Cukiernictwo i piekarstwo, http://cukiernictwoipiekarstwo.pl [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Mistrz Branży, http://mistrzbranzy.pl [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Przegląd Piekarski i Cukierniczy, http://ppic.pl [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Piekarnie i cukiernie, http://www.piekarnie.pl [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa https://cech-krotoszyn.pl, Plik PDF, Izabela Rosiak, Użytkowanie maszyn i urządzeń do wytwarzania i obróbki półproduktów piekarskich 741[02].Z2.02, https://cech-krotoszyn.pl/wp-content/uploads/2021/02/Uzytkowanie-maszyn-i-urzadzen-do-wytwarzania-i-obrobki.pdf Plik pdf o rozmiarze 706 KB w języku polskim. [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Plik PDF, Szymon Konkol, Wyposażenie zakładów piekarsko‑ciastkarskich, http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski/wyposazenie_techniczne_almanach_cukierniczo_piekarski.pdf Plik pdf o rozmiarze 348 KB w języku polskim. [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Wyposażenie przygotowalni półproduktów, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/9.wyptech/4.html [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Prowadzenie ciast pszennych, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/6.html [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Proces wypieku, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/12.html [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Przygotowanie surowców do produkcji, https://mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/3.html [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa www.pcez‑bytow.pl, Plik PDF, Obróbka ciasta, http://www.pcez-bytow.pl/download/plk/material7.pdf Plik pdf o rozmiarze 2,38 MB w języku polskim. [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa www.pcez‑bytow.pl, Plik PDF, Rozrost ciasta, http://www.pcez-bytow.pl/download/plk/material2-18.02.21.pdf Plik pdf o rozmiarze 4,63 MB w języku polskim [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa www.pcez‑bytow.pl, Plik PDF, Receptury piekarskie, http://www.pcez-bytow.pl/download/plk/material3-15.02.21.pdf Plik pdf o rozmiarze 1,88 MB w języku polskim [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa https://www.masz.gliwice.pl, Przesiewacze do mąki, https://www.masz.gliwice.pl/przesiewacze-do-maki.html [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa https://www.gov.pl, Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) i Dobra Praktyka Higieniczna (GHP), https://www.gov.pl/web/wsse-katowice/gmpghp [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Blog BHPEX Blog bezpieczeństwa w pracy, Rafał Wielgus, System HACCP – wyjaśniamy podstawowe pojęcia i definicje, https://www.bhpex.pl/blog/bezpieczenstwo-zywnosci/system-haccp/ [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Wikipedia.pl, hasło Bezpieczeństwo i higiena pracy, https://pl.wikipedia.org/wiki/Bezpieczeństwo_i_higiena_pracy [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Proces wypieku, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/12.html [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Blog BEZGLUTEN, Chleb bezglutenowy - wszystko co musisz wiedzieć o chlebie bez glutenu, https://bezgluten.pl/blog/chleb-bezglutenowy-wszystko-co-musisz-wiedziec-o-chlebie-bez-glutenu [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa BioStarPlus Naturalna fermentacja, Drożdżowniki, https://biostarplus.pl/drozdzowniki [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Urządzenia piekarnicze Montaż Sklep Serwis, Dlaczego do pieczenia chleba potrzebujemy wagi?, https://urzadzeniapiekarnicze.pl/wagi-piekarnicze-i-gastronomiczne [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa STANDO, Transport mąki, https://stando.eu/blog/31-transport-maki [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa http://www.sp1.elk.edu.pl, Plik PDF, Rodzaje roztworów. Szybkość rozpuszczania się substancji, http://www.sp1.elk.edu.pl/content/public/pdf/cheII_mat.pdf Plik pdf o rozmiarze 1,05 MB w języku polskim. [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa MULTIGASTRO. Kompleksowe wyposażenie gastronomii, Dzielarki, Zaokrąglarki, https://multigastro.pl/dzielarki-zaokraglarki [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa IBIS, Miesiarki do ciasta, https://ibis.net.pl/oferta/miesiarki-do-ciasta/ [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa @prace, Opis ekstruzji, http://ekstruzja.eprace.edu.pl/579,Opis_ekstruzji.html [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Blog Urządzenia piekarnicze, Garowanie – wszystko, co chciałbyś wiedzieć o wyrastaniu ciasta na chleb i fermentacji, https://blog.urzadzeniapiekarnicze.pl/wszystko-co-chcialbys-wiedziec-o-wyrastaniu-ciasta-na-chleb-i-fermentacji/ [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa HERT Wiemy jak., Maszyny do formowania chleba, https://www.hert.pl/piekarnictwo/formowanie-chleba.html [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa MEDONET ŻYWIENIE, Justyna Piechocka, Gluten - czym jest, kiedy szkodzi, kiedy wykluczyć go z diety?, https://zywienie.medonet.pl/skladniki-odzywcze/bialko/gluten-czym-jest-kiedy-szkodzi-kiedy-wykluczyc-go-z-diety/cwv2n8c [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Mech Masz Szczeciński, Leje porcjujące – zapewniają ciągłość pracy linii produkcyjnych, https://mech-masz.com.pl/produkt/leje-porcjujace-zapewniaja-ciaglosc-pracy-linii-produkcyjnych/ [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Mech Masz Szczeciński, Wagodzielarka do chleba, https://mech-masz.com.pl/produkt/wagodzielarka-do-chleba/ [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Bagmasz, Dozowniki mieszacze wody, https://bagmasz.com/maszyny-piekarnicze/dozowniki-mieszacze-wody-usp/ [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Bagmasz, Rogalikarki, https://bagmasz.com/maszyny-piekarnicze/rogalikarki/ [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Bagmasz, Wydłużarki do chleba, https://bagmasz.com/maszyny-piekarnicze/wydluzarki-do-chleba/ [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Kanał YouTube, Firma Hert, Linia do produkcji chleba Crustica w polskiej piekarni.mov, https://www.youtube.com/watch?v=XeMP5UCNJgA [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Kanał YouTube, IBISART Maszyny i urządzenia piekarnicze, {Skrobak dzież piekarniczych na wywrotnicy podnoszącej}, https://www.youtube.com/watch?v=ZNxn3fPkZvk [dostęp 28.12.2022 r.].

  • Źródło: Kanał YouTube, IBIS Szubin, Lej pośredni, lej porcjujący + wywrotnica dzież ze skrobakiem / feeding hooper with bowl lifter, https://www.youtube.com/watch?v=_bXHhCMbqbI [dostęp 28.12.2022 r.].

Bibliografia

Książki:

  • Zygmunt Ambroziak, Produkcja piekarsko‑ciastkarska, cz. 2, WSiP, Warszawa 2012.

  • Ewa Giemza, Wytwarzanie ciasta oraz kształtowanie wyrobów piekarskich. Podręcznik do nauki zawodu piekarz technik technologii żywności. Szkoła ponadgimnazjalna, tom 3.2, WSiP, Warszawa 2016.

  • Krystyna Jarosz, Magazynowanie surowców piekarskich. Podręcznik do nauki zawodu piekarz, technik technologii żywienia. Szkoła ponadgimnazjalna, tom 3.1, WSiP, Warszawa 2016.

  • Krystyna Jarosz, Przygotowanie kęsów ciasta do wypieku i wypiek ciasta. Podręcznik do nauki zawodu Piekarz Technik technologii żywności, tom 3.3, WSiP, Warszawa 2016.

  • Szymon Konkol, Almanach. Technologia żywności. Produkcja piekarsko‑ciastkarska. Surowce i materiały, tom 6, Warszawa 2012.

  • Szymon Konkol, Almanach. Technologia żywności. Produkcja piekarsko‑ciastkarska. Wyposażenie zakładów piekarsko‑ciastkarskich, tom 3, Warszawa 2012.

  • Szymon Konkol, Almanach cukierniczo‑piekarski. Produkcja piekarska, tom 5, Warszawa 2012.

  • Joanna Kośka, Formowanie i prowadzenie rozrostu ciasta 741[02].Z3.04. Poradnik dla ucznia, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007.

  • Sylwia Łaba, Elżbieta Goryńska‑Goldmann, Poradnik dobrych praktyk ograniczania strat i marnotrawstwa żywności w produkcji piekarsko‑cukierniczej, Instytut Ochrony Środowiska i Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa 2020.

  • Piekarstwo i ciastkarstwo, red. Zygmunt Ambroziaka, Wydawnictwo Naukowo‑Techniczne, Warszawa 1998.

  • Aleksandra Raczkowska, Tomasz Rydzkowski, Analiza technik dzielenia i formowania kęsów ciasta chlebowego, Inżynieria i aparatura chemiczna nr 3, 2011, s. 69‑70.

  • Izabela Rosiak, Użytkowanie maszyn i urządzeń do wytwarzania i obróbki półproduktów piekarskich 741[02].Z2.02. Poradnik dla ucznia, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007.

  • Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, red. Tadeusz Trziszka, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław 2009.

Wydawnictwa ciągłe:

  • „Cukiernictwo i Piekarstwo”, Wydawnictwo Elamed, Katowice.

  • „Mistrz branży”, Wydawnictwo Grupa 69, Katowice.

  • „Przegląd Piekarski i Cukierniczy”, Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA‑NOT Sp. z o.o., Warszawa.