Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
E-materiały do kształcenia zawodowego

Przygotowanie surowców i wytwarzanie ciast

SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich - Piekarz 751204 i Technik technologii żywności 314403

Netografia i bibliografia

Netografia

  • N1 Źródło: Blog gastrro.pl - blog gastronomiczny, Jaja w lokalach gastronomicznych, https://www.gastrro.pl/blog/jaja-w-lokalach-gastronomicznych/ [dostęp 30.11.2021 r.].

  • N2 Źródło: Strona czasopisma "Przemysł spożywczy", http://przemyslspozywczy.eu [dostęp 30.11.2021 r.].

  • N3 Źródło: Strona internetowa Almanach cukierniczo-piekarski, Dzielenie i kształtowanie ciast pszennych, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/9.html [dostęp 30.11.2021 r.].

  • N4 Źródło: Strona internetowa Almanach cukierniczo-piekarski, Dzielenie i kształtowanie ciasta chlebowego, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/10.html [dostęp 30.11.2021 r.].

  • N5 Źródło: Strona internetowa czasopisma "Cukiernictwo i piekarstwo", https://cukiernictwoipiekarstwo.pl [dostęp 30.11.2021 r.].

  • N6 Źródło: Strona internetowa czasopisma "Przegląd piekarski i cukierniczy", http://ppic.pl/ [dostęp 30.11.2021 r.].

  • N7 Źródło: Strona internetowa Mistrz branży, http://mistrzbranzy.pl [dostęp 30.11.2021 r.].

  • N8 Źródło: Strona internetowa ProfiPIEK, https://profipiek.pl [dostęp 30.11.2021 r.].

  • N9 Źródło: Szymon Kąkol, Almanach piekarski. Materiały dydaktyczne dla ucznia i nauczyciela, http://www.mamz.pl/almanach/ [dostęp 30.11.2021 r.].

  • N10 Źródło: Serwis internetowy youtube, Wideocast, Szymon Konkol, Produkcja piekarska: czynniki wpływające na jakość ciast, https://www.youtube.com/watch?v=NQqwivtMZvU [dostęp 30.11.2021 r.].

  • N11 Źródło: Serwis internetowy youtube, Wideocast, Szymon Konkol, Produkcja piekarska: przygotowanie surowców do produkcji, https://www.youtube.com/watch?v=nSxTbw6BoI8 [dostęp 30.11.2021 r.].

  • N12 Źródło: Serwis internetowy youtube, Wideocast, Szymon Konkol, Produkcja piekarska: surowce podstawowe, https://www.youtube.com/watch?v=w32WwXAiXpg [dostęp 30.11.2021 r.].

  • N13 Źródło: Serwis internetowy youtube, Wideocast, Szymon Konkol, Surowce cukiernicze: ocena organoleptyczna, https://www.youtube.com/watch?v=M4hpWQmbjYo [dostęp 30.11.2021 r.].

  • N14 Źródło: Serwis internetowy youtube, Wideocast, Szymon Konkol, Technologia ciastkarska. Półprodukty: owoce w syropie, https://www.youtube.com/watch?v=BBF56wK_77Y&list=PLGpxfh9vlbidQlI2PNUDI0YZAKboV2DDG&index=2 [dostęp 30.11.2021 r.].

  • N15 Źródło: Serwis internetowy youtube, Wideocast, Szymon Konkol, Surowce: dodatki i polepszacze, https://www.youtube.com/watch?v=yrX6eysGVEI [dostęp 30.11.2021 r.].

  • N16 Źródło: Serwis internetowy youtube, Wideocast, Szymon Konkol, Technologia ciastkarska. Wyroby cukiernicze trwałe, https://www.youtube.com/watch?v=BBF56wK_77Y&list=PLGpxfh9vlbidQlI2PNUDI0YZAKboV2DDG&index=2 [dostęp 30.11.2021 r.].

Bibliografia

  • Ewa Giemza, Wytwarzanie ciasta oraz kształtowanie wyrobów piekarskich. Podręcznik do nauki zawodu piekarz technik technologii żywności. Szkoła ponadgimnazjalna, tom 3.2, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 2016.

  • Krystyna Flis, Aleksandra Procner, Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, część 2, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 1983.

  • Krystyna Jarosz, Magazynowanie surowców piekarskich. Podręcznik do nauki zawodu piekarz, technik technologii żywienia. Szkoła ponadgimnazjalna, tom 3.1, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 2016.

  • Krystyna Jarosz, Przygotowanie kęsów ciasta do wypieku i wypiek ciasta. Podręcznik do nauki zawodu Piekarz Technik technologii żywności, tom 3.3, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 2016.

  • Magdalena Kaźmierczak, Technologie produkcji cukierniczej. Wyroby cukiernicze, tom 2, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 2013.

  • Piekarstwo i ciastkarstwo, red. Zygmunt Ambroziaka, Wydawnictwo Naukowo‑Techniczne, Warszawa 1998.

  • Sylwia Łaba, Elżbieta Goryńska‑Goldmann, Poradnik dobrych praktyk ograniczania strat i marnotrawstwa żywności w produkcji piekarsko‑cukierniczej, Instytut Ochrony Środowiska i Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa 2020.

  • Szymon Kąkol, Almanach cukierniczo‑piekarski. Produkcja piekarska, tom 5, 2012.