Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
E-materiały do kształcenia zawodowego

E‑book – Zasady sporządzania bilansu paszowego

ROL.10. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej – technik rolnik 314207

bg‑yellow

Normowanie i dawkowanie pasz

Składniki pokarmowe zawarte w paszach ulegają przemianom w układzie pokarmowym, a następnie w tkankach. Od jakości tych przemian zależy, osiągany dzięki żywieniu, efekt produkcyjny.

Jakość paszy jest czynnikiem, który bezpośrednio wpływa na zdrowie i wskaźniki produkcyjne zwierząt. W trakcie żywienia powinny one nie tylko otrzymywać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, liczy się również smakowitość i strawność paszy.

Pasze słabej jakości, przeterminowane, popsute nie tylko obniżą wydajność produkcyjną, ale przede wszystkim mogą być przyczyną chorób, a nawet zmniejszenia liczebności stada.

bg‑yellow

Strawność składników pokarmowych

Poziom strawności poszczególnych składników odżywczych zawartych w paszach decyduje o stopniu ich wchłaniania, a następnie wykorzystania w organizmie w celu realizacji funkcji życiowych. Zwierzęta mogą wykorzystać tylko te składniki pasz, które zostaną strawione i wchłonięte do krwi i limfy (wyjątkiem są niektóre składniki mineralne i woda przenikające do wnętrza organizmu z przewodu pokarmowego). W jakim stopniu trawione są składniki pokarmowe, można określić na podstawie badania ich zawartości w pobieranej paszy i wydalanym kale. Przyjmuje się, że wszystko to, co jest wydalone w kale, nie uległo strawieniu. Współczynnik strawności pasz nie jest wartością stałą.

Na strawność pasz wpływa wiele czynników:

R1SUBUrBismwb1
bg‑yellow

Bilans przemiany materii

Bilans przemiany materii w organizmie to zestawienie przychodów i rozchodów badanego pierwiastka w organizmie zwierzęcym. Wynik bilansu informuje o gromadzeniu lub ubytku badanego składnika w tkankach.

RGroAmLarXMNf1

Miejsce na notatki

R5R0OhPeikTR1
(Uzupełnij).