Normowanie i dawkowanie pasz
Składniki pokarmowe zawarte w paszach ulegają przemianom w układzie pokarmowym, a następnie w tkankach. Od jakości tych przemian zależy, osiągany dzięki żywieniu, efekt produkcyjny.
Jakość paszy jest czynnikiem, który bezpośrednio wpływa na zdrowie i wskaźniki produkcyjne zwierząt. W trakcie żywienia powinny one nie tylko otrzymywać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, liczy się również smakowitość i strawność paszy.
Pasze słabej jakości, przeterminowane, popsute nie tylko obniżą wydajność produkcyjną, ale przede wszystkim mogą być przyczyną chorób, a nawet zmniejszenia liczebności stada.
Strawność składników pokarmowych
Poziom strawności poszczególnych składników odżywczych zawartych w paszach decyduje o stopniu ich wchłaniania, a następnie wykorzystania w organizmie w celu realizacji funkcji życiowych. Zwierzęta mogą wykorzystać tylko te składniki pasz, które zostaną strawione i wchłonięte do krwi i limfy (wyjątkiem są niektóre składniki mineralne i woda przenikające do wnętrza organizmu z przewodu pokarmowego). W jakim stopniu trawione są składniki pokarmowe, można określić na podstawie badania ich zawartości w pobieranej paszy i wydalanym kale. Przyjmuje się, że wszystko to, co jest wydalone w kale, nie uległo strawieniu. Współczynnik strawności pasz nie jest wartością stałą.
Na strawność pasz wpływa wiele czynników:
Bilans przemiany materii
Bilans przemiany materii w organizmie to zestawienie przychodów i rozchodów badanego pierwiastka w organizmie zwierzęcym. Wynik bilansu informuje o gromadzeniu lub ubytku badanego składnika w tkankach.