Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Obliczanie procentu danej liczby

1. Cele lekcji

a) Wiadomości

Uczeń:

-rozumie pojęcie procentu liczby,

-zna zasadę obliczania procentu liczby,

-zna sposób zamiany procentu na ułamek.

b) Umiejętności

Uczeń:

-wyraża procent w postaci ułamka,

-oblicza procent liczby,

-oblicza procent różnych wielkości,

-stosuje obliczanie procentu liczby w zadaniach tekstowych.

2. Metoda i forma pracy

Wykład, pogadanka, praca z całą klasą.

3. Środki dydaktyczne

Karta pracy

4. Przebieg lekcji

a) Faza przygotowawcza

Omówienie pracy domowej, przypomnienie, co to jest procent.

b) Faza realizacyjna

1. Wykład nauczyciela, pogadanka, wyjaśnienie zasad obliczania procentu danej liczby.

2. Praca z całą klasą – obliczanie procentu liczby.

3. Obliczanie procentu różnych wielkości, zadania tekstowe ( załącznik 1).

c) Faza podsumowująca

Zebranie podstawowych wiadomości z lekcji, zadanie pracy domowej ( załącznik 2).

5. Bibliografia

Pomysł własny

6. Załączniki

a)Karta pracy ucznia ( załącznik 1)

Zadanie 1. Pan Marek zarabia 2300 zł. Musi od tej kwoty zapłacić 19% podatku. Jaką kwotę uzyska pan Marek po opłaceniu podatku?

Zadanie 2. Bluzka kosztowała 70 zł. W czasie promocji jej cenę obniżono o 20%. Jaka jest cena promocyjna bluzki?

Zadanie 3. Rachunek telefoniczny netto wynosi 85 zł. Ile trzeba zapłacić za telefon po doliczeniu 22% VAT‑u?

Zadanie 4. Masło extra zawiera 82,5% tłuszczu. Ile jest tłuszczu w jednej kostce masła (200g)?

b) Zadanie domowe ( załącznik 2 )

„Obliczanie procentu liczby” – zeszyt ćwiczeń.

7. Czas trwania lekcji

45 minut

8. Uwagi do scenariusza

brak

RfXip86fqhf6r

Pobierz załącznik

Plik PDF o rozmiarze 92.43 KB w języku polskim
RVkC59NDWMACb

Pobierz załącznik

Plik DOC o rozmiarze 14.00 KB w języku polskim