Obsługa oraz konserwacja maszyn i urządzeń metalurgicznych
E‑BOOK
Spis treści
WprowadzenieWprowadzenie
Obsługa maszyn
Urządzenia na składowisku rudUrządzenia na składowisku rud
Wielki piecWielki piec
Maszyny przeładunkoweMaszyny przeładunkowe
Stalownia konwertorowaStalownia konwertorowa
Elektryczny piec łukowyElektryczny piec łukowy
PiecokadźPiecokadź
Ciągłe odlewanie staliCiągłe odlewanie stali
Piec do nagrzewania wsadu przed walcowaniemPiec do nagrzewania wsadu przed walcowaniem
WalcowanieWalcowanie
Słownik pojęćSłownik pojęć
Netografia i bibliografiaNetografia i bibliografia
Obsługa maszyn
Obsługa codzienna maszyn
Do czyszczenia maszyn i urządzeń używa się czyściw i szczotek (z włosiem oraz stalowych). Do mycia części maszyn oraz urządzeń używa się oleju napędowego lub benzyny.
W zakresie obsługi codziennej pracownik obsługujący maszynę powinien, oprócz czyszczenia, nasmarować te punkty, które wymagają codziennego smarowania, oraz wyregulować maszynę i sprawdzić, czy nie ma ona usterek lub uszkodzeń. O wszystkich zauważonych usterkach i uszkodzeniach maszyny pracownik obsługujący powinien zawiadomić bezpośredniego przełożonego. Niektóre drobne usterki w maszynach usuwają brygadziści lub dyżurni monterzy.
Zabezpieczenie przed korozją
Bardzo istotnym zagadnieniem, związanym z obsługą oraz konserwacją maszyn i urządzeń, jest ich właściwe zabezpieczenie przed korozją. Zewnętrzne powierzchnie maszyn i urządzeń są malowane. Powierzchnie współpracujące maszyn i urządzeń konserwuje się przez pokrycie ich olejem lub smarem konserwacyjnym. Powierzchnie części metalowych maszyn i urządzeń konserwuje się także na czas dłuższego postoju maszyny, jej magazynowania oraz transportu.
Do smarowania maszyn i urządzeń używa się różnych gatunków olejów maszynowych oraz smarów stałych, podanych w instrukcji smarowania danej maszyny lub urządzenia. Wszystkie maszyny oraz urządzenia muszą być wyposażone w instrukcję smarowania, która określa wszystkie punkty smarowania, częstotliwość, rodzaj smaru/oleju oraz sposób smarowania. W instrukcji smarowania oznacza się punkty, które muszą być smarowane pod ciśnieniem, punkty do ręcznego smarowania (przy użyciu olejarki oraz oleju stałego).
W większości dużych zakładów smarowanie maszyn i urządzeń wykonują specjalnie przeszkoleni smarownicy. W przypadku dużej liczby maszyn konieczne jest prowadzenie tzw. harmonogramu smarowania. W takich harmonogramach wyszczególnione są wszystkie maszyny i urządzenia, terminy zmiany olejów, terminy smarowania poszczególnych punktów, rodzaje olejów i ilość olejów podlegających uzupełnieniu lub wymianie.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
Powiązane materiały multimedialne
Film instruktażowy: Konserwacja maszyn i urządzeń przemysłu metalurgicznegoKonserwacja maszyn i urządzeń przemysłu metalurgicznego