E-materiały do kształcenia zawodowego
Gospodarstwo agroturystyczne – realizacja imprezy
HGT.09. Prowadzenie działalności turystycznej na obszarach wiejskich - Technik turystyki na obszarach wiejskich
Obsługa turystyczna na różnych obszarach gospodarstwa agroturystycznego
WYCIECZKA WIRTUALNA

Zasób interaktywny dostępny pod adresem https://zpe.gov.pl/a/D1HPwvwif
Wycieczka wirtualna, Obsługa turystyczna na różnych obszarach gospodarstwa agroturystycznego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
Ćwiczenie 1
Do pielęgnacji kwiatów w otoczeniu gospodarstwa agroturystycznego należy wykorzystać: 1. segregacja, 2. ręczników, 3. sprzątanie, 4. rezerwację, 5. pielęgnacja, 6. aneksu, 7. dostawców, 8. płatności, 9. ścielenia, 10. nożyce, 11. konewkę, 12. zameldowania, 13. rękawiczek, 14. recepcji, 15. łazienki, 16. klucze, 17. historię, 18. dojarki, 19. życzeń, 20. dokarmiać, 21. posiłku, 22. mieszkalnej, 23. liście, niezbędne do przycięcia roślin oraz 1. segregacja, 2. ręczników, 3. sprzątanie, 4. rezerwację, 5. pielęgnacja, 6. aneksu, 7. dostawców, 8. płatności, 9. ścielenia, 10. nożyce, 11. konewkę, 12. zameldowania, 13. rękawiczek, 14. recepcji, 15. łazienki, 16. klucze, 17. historię, 18. dojarki, 19. życzeń, 20. dokarmiać, 21. posiłku, 22. mieszkalnej, 23. liście, dzięki której podlejemy rośliny. W celu ochrony rąk przed zabrudzeniami lub insektami użyjemy 1. segregacja, 2. ręczników, 3. sprzątanie, 4. rezerwację, 5. pielęgnacja, 6. aneksu, 7. dostawców, 8. płatności, 9. ścielenia, 10. nożyce, 11. konewkę, 12. zameldowania, 13. rękawiczek, 14. recepcji, 15. łazienki, 16. klucze, 17. historię, 18. dojarki, 19. życzeń, 20. dokarmiać, 21. posiłku, 22. mieszkalnej, 23. liście.
Przygotowanie otoczenia całego gospodarstwa
Do zadań mających na celu przygotowanie otoczenia całego gospodarstwa należy również 1. segregacja, 2. ręczników, 3. sprzątanie, 4. rezerwację, 5. pielęgnacja, 6. aneksu, 7. dostawców, 8. płatności, 9. ścielenia, 10. nożyce, 11. konewkę, 12. zameldowania, 13. rękawiczek, 14. recepcji, 15. łazienki, 16. klucze, 17. historię, 18. dojarki, 19. życzeń, 20. dokarmiać, 21. posiłku, 22. mieszkalnej, 23. liście trawnika. Przed rozpoczęciem koszenia trzeba najpierw zgarnąć suche 1. segregacja, 2. ręczników, 3. sprzątanie, 4. rezerwację, 5. pielęgnacja, 6. aneksu, 7. dostawców, 8. płatności, 9. ścielenia, 10. nożyce, 11. konewkę, 12. zameldowania, 13. rękawiczek, 14. recepcji, 15. łazienki, 16. klucze, 17. historię, 18. dojarki, 19. życzeń, 20. dokarmiać, 21. posiłku, 22. mieszkalnej, 23. liście.
Przygotowanie wydawnictw
Właściciel gospodarstwa agroturystycznego może przygotować dla gości różne wydawnictwa, np. foldery, które wykłada w 1. segregacja, 2. ręczników, 3. sprzątanie, 4. rezerwację, 5. pielęgnacja, 6. aneksu, 7. dostawców, 8. płatności, 9. ścielenia, 10. nożyce, 11. konewkę, 12. zameldowania, 13. rękawiczek, 14. recepcji, 15. łazienki, 16. klucze, 17. historię, 18. dojarki, 19. życzeń, 20. dokarmiać, 21. posiłku, 22. mieszkalnej, 23. liście.
Przygotowanie pokoju
Następnym etapem jest przygotowanie pokoju noclegowego, czyli jego bardzo dokładne 1. segregacja, 2. ręczników, 3. sprzątanie, 4. rezerwację, 5. pielęgnacja, 6. aneksu, 7. dostawców, 8. płatności, 9. ścielenia, 10. nożyce, 11. konewkę, 12. zameldowania, 13. rękawiczek, 14. recepcji, 15. łazienki, 16. klucze, 17. historię, 18. dojarki, 19. życzeń, 20. dokarmiać, 21. posiłku, 22. mieszkalnej, 23. liście. Pracę zaczynamy od 1. segregacja, 2. ręczników, 3. sprzątanie, 4. rezerwację, 5. pielęgnacja, 6. aneksu, 7. dostawców, 8. płatności, 9. ścielenia, 10. nożyce, 11. konewkę, 12. zameldowania, 13. rękawiczek, 14. recepcji, 15. łazienki, 16. klucze, 17. historię, 18. dojarki, 19. życzeń, 20. dokarmiać, 21. posiłku, 22. mieszkalnej, 23. liście łóżka, a następnie sprzątania 1. segregacja, 2. ręczników, 3. sprzątanie, 4. rezerwację, 5. pielęgnacja, 6. aneksu, 7. dostawców, 8. płatności, 9. ścielenia, 10. nożyce, 11. konewkę, 12. zameldowania, 13. rękawiczek, 14. recepcji, 15. łazienki, 16. klucze, 17. historię, 18. dojarki, 19. życzeń, 20. dokarmiać, 21. posiłku, 22. mieszkalnej, 23. liście oraz 1. segregacja, 2. ręczników, 3. sprzątanie, 4. rezerwację, 5. pielęgnacja, 6. aneksu, 7. dostawców, 8. płatności, 9. ścielenia, 10. nożyce, 11. konewkę, 12. zameldowania, 13. rękawiczek, 14. recepcji, 15. łazienki, 16. klucze, 17. historię, 18. dojarki, 19. życzeń, 20. dokarmiać, 21. posiłku, 22. mieszkalnej, 23. liście. Podczas porządków w łazience nie zapomnijmy o zebraniu brudnych 1. segregacja, 2. ręczników, 3. sprzątanie, 4. rezerwację, 5. pielęgnacja, 6. aneksu, 7. dostawców, 8. płatności, 9. ścielenia, 10. nożyce, 11. konewkę, 12. zameldowania, 13. rękawiczek, 14. recepcji, 15. łazienki, 16. klucze, 17. historię, 18. dojarki, 19. życzeń, 20. dokarmiać, 21. posiłku, 22. mieszkalnej, 23. liście.
Powitanie gości
Do gospodarstwa agroturystycznego właśnie przybyli Twoi goście. Należy ich ciepło przywitać, a następnie potwierdzić ich 1. segregacja, 2. ręczników, 3. sprzątanie, 4. rezerwację, 5. pielęgnacja, 6. aneksu, 7. dostawców, 8. płatności, 9. ścielenia, 10. nożyce, 11. konewkę, 12. zameldowania, 13. rękawiczek, 14. recepcji, 15. łazienki, 16. klucze, 17. historię, 18. dojarki, 19. życzeń, 20. dokarmiać, 21. posiłku, 22. mieszkalnej, 23. liście.
Zakwaterowanie gości i zaprowadzenie do pokoju
Zapraszasz gości do recepcji i rozpoczynasz proces ich 1. segregacja, 2. ręczników, 3. sprzątanie, 4. rezerwację, 5. pielęgnacja, 6. aneksu, 7. dostawców, 8. płatności, 9. ścielenia, 10. nożyce, 11. konewkę, 12. zameldowania, 13. rękawiczek, 14. recepcji, 15. łazienki, 16. klucze, 17. historię, 18. dojarki, 19. życzeń, 20. dokarmiać, 21. posiłku, 22. mieszkalnej, 23. liście. W celu uregulowania należności za pobyt, pytasz o formę 1. segregacja, 2. ręczników, 3. sprzątanie, 4. rezerwację, 5. pielęgnacja, 6. aneksu, 7. dostawców, 8. płatności, 9. ścielenia, 10. nożyce, 11. konewkę, 12. zameldowania, 13. rękawiczek, 14. recepcji, 15. łazienki, 16. klucze, 17. historię, 18. dojarki, 19. życzeń, 20. dokarmiać, 21. posiłku, 22. mieszkalnej, 23. liście. Zawsze warto zapytać, czy goście nie mają dodatkowych 1. segregacja, 2. ręczników, 3. sprzątanie, 4. rezerwację, 5. pielęgnacja, 6. aneksu, 7. dostawców, 8. płatności, 9. ścielenia, 10. nożyce, 11. konewkę, 12. zameldowania, 13. rękawiczek, 14. recepcji, 15. łazienki, 16. klucze, 17. historię, 18. dojarki, 19. życzeń, 20. dokarmiać, 21. posiłku, 22. mieszkalnej, 23. liście, dzięki spełnieniu których ich pobyt będzie bardziej satysfakcjonujący. Możesz również przedstawić krótką 1. segregacja, 2. ręczników, 3. sprzątanie, 4. rezerwację, 5. pielęgnacja, 6. aneksu, 7. dostawców, 8. płatności, 9. ścielenia, 10. nożyce, 11. konewkę, 12. zameldowania, 13. rękawiczek, 14. recepcji, 15. łazienki, 16. klucze, 17. historię, 18. dojarki, 19. życzeń, 20. dokarmiać, 21. posiłku, 22. mieszkalnej, 23. liście gospodarstwa. Na koniec wręczasz gościom 1. segregacja, 2. ręczników, 3. sprzątanie, 4. rezerwację, 5. pielęgnacja, 6. aneksu, 7. dostawców, 8. płatności, 9. ścielenia, 10. nożyce, 11. konewkę, 12. zameldowania, 13. rękawiczek, 14. recepcji, 15. łazienki, 16. klucze, 17. historię, 18. dojarki, 19. życzeń, 20. dokarmiać, 21. posiłku, 22. mieszkalnej, 23. liście do pokoju.
Segregacja odpadów
Jedną z ważnych czynności podczas prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego jest 1. segregacja, 2. ręczników, 3. sprzątanie, 4. rezerwację, 5. pielęgnacja, 6. aneksu, 7. dostawców, 8. płatności, 9. ścielenia, 10. nożyce, 11. konewkę, 12. zameldowania, 13. rękawiczek, 14. recepcji, 15. łazienki, 16. klucze, 17. historię, 18. dojarki, 19. życzeń, 20. dokarmiać, 21. posiłku, 22. mieszkalnej, 23. liście odpadów. Składowanie odpadów, zgodne z zasadami sanitarno-epidemiologicznymi, powinno być oddalone od strefy 1. segregacja, 2. ręczników, 3. sprzątanie, 4. rezerwację, 5. pielęgnacja, 6. aneksu, 7. dostawców, 8. płatności, 9. ścielenia, 10. nożyce, 11. konewkę, 12. zameldowania, 13. rękawiczek, 14. recepcji, 15. łazienki, 16. klucze, 17. historię, 18. dojarki, 19. życzeń, 20. dokarmiać, 21. posiłku, 22. mieszkalnej, 23. liście i odpowiednio zabezpieczone.
Przygotowanie posiłku
Warto zadbać również o przygotowanie 1. segregacja, 2. ręczników, 3. sprzątanie, 4. rezerwację, 5. pielęgnacja, 6. aneksu, 7. dostawców, 8. płatności, 9. ścielenia, 10. nożyce, 11. konewkę, 12. zameldowania, 13. rękawiczek, 14. recepcji, 15. łazienki, 16. klucze, 17. historię, 18. dojarki, 19. życzeń, 20. dokarmiać, 21. posiłku, 22. mieszkalnej, 23. liście dla Twoich gości. Postaraj się, aby zaoferować również produkty z własnego gospodarstwa, np. warzywa, miody, sery czy chleb, albo od lokalnych 1. segregacja, 2. ręczników, 3. sprzątanie, 4. rezerwację, 5. pielęgnacja, 6. aneksu, 7. dostawców, 8. płatności, 9. ścielenia, 10. nożyce, 11. konewkę, 12. zameldowania, 13. rękawiczek, 14. recepcji, 15. łazienki, 16. klucze, 17. historię, 18. dojarki, 19. życzeń, 20. dokarmiać, 21. posiłku, 22. mieszkalnej, 23. liście.
Dojenie kozy
W swoim gospodarstwie agroturystycznym posiadasz zagrodę z kozami. Twoi goście mogą Ci pomóc i 1. segregacja, 2. ręczników, 3. sprzątanie, 4. rezerwację, 5. pielęgnacja, 6. aneksu, 7. dostawców, 8. płatności, 9. ścielenia, 10. nożyce, 11. konewkę, 12. zameldowania, 13. rękawiczek, 14. recepcji, 15. łazienki, 16. klucze, 17. historię, 18. dojarki, 19. życzeń, 20. dokarmiać, 21. posiłku, 22. mieszkalnej, 23. liście zwierzęta, ale Ty musisz kozę wydoić. Do tego celu użyjesz 1. segregacja, 2. ręczników, 3. sprzątanie, 4. rezerwację, 5. pielęgnacja, 6. aneksu, 7. dostawców, 8. płatności, 9. ścielenia, 10. nożyce, 11. konewkę, 12. zameldowania, 13. rękawiczek, 14. recepcji, 15. łazienki, 16. klucze, 17. historię, 18. dojarki, 19. życzeń, 20. dokarmiać, 21. posiłku, 22. mieszkalnej, 23. liście ręcznej.
Obsługa turystyczna na różnych obszarach gospodarstwa agroturystycznego - opis aplikacji edukacyjnej w formule wirtualnej wycieczki