Perspektywy zatrudnienia
Aktualne zapotrzebowanie na pracowników w zawodzie technik technologii żywienia można sprawdzić w przygotowywanej corocznie prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodach szkolnictwa branżowego na krajowym i wojewódzkim rynku pracy.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik technologii żywienia może podejmować pracę w różnorodnych miejscach, takich jak:
zakładach przemysłu spożywczego
zajmujących się produkcją lub przetwórstwem produktów spożywczych,
zakładach prowadzących handel artykułami spożywczymi
przechowywanie i dystrybucję żywności,
laboratoriach
przemysłu spożywczego.
Ponadto może:
awansować
np. na stanowisko brygadzisty nadzorującego pracę małego zespołu pracowników, po uzyskaniu doświadczenia zawodowego, kompetencji organizacyjnych oraz w zakresie zarządzania małymi zespołami pracowników,
otworzyć własną firmę
możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej w branży technologii żywienia.
Informacje o corocznej prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodzie technik technologii żywienia na krajowym i wojewódzkim rynku pracy można znaleźć na stronie internetowej MEN.
Informacje o corocznej prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodzie technik technologii żywienia na krajowym i wojewódzkim rynku pracy można znaleźć na stronie internetowej MEN. Link do strony.