Poniżej zostały przedstawione przykładowe plusy i minusy zawodu technik technologii żywienia. Zapoznaj się z nimi, a następnie przejdź do gry i wskaż, co dla Ciebie jest plusem, a co minusem.

Plusy

  • ciągłe zapotrzebowanie na rynku pracy na specjalistów z branży spożywczej,

  • możliwość ciągłego doskonalenia technologii i receptur,

  • brak monotonii pracy,

  • praca zespołowa,

  • praca w czystych i higienicznych warunkach,

  • możliwość ciągłego doskonalenia zawodowego i podnoszenia swoich kwalifikacji,

  • możliwość szybkiego awansu zawodowego,

  • możliwość założenia własnej firmy.

Minusy

  • praca z systemie zmianowym, możliwość sezonowego zwiększenia obowiązków i sezonowego wydłużenia czasu pracy,

  • praca w pozycji stojącej,

  • wysoka lub bardzo niska temperatura w miejscu pracy,

  • śliskie, mokre podłogi w miejscu pracy,

  • hałas w środowisku pracy,

  • konieczność przestrzegania procedur i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy.

Gra edukacyjna

Przejdź do gry edukacyjnej, rozwiąż zadania i sprawdź, czy dobrze znasz wszystkie plusy i minusy pracy technika technologii żywności.

RVckWXrRmMOD4
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Gra edukacyjna, licencja: CC BY-SA 3.0.