Zawód technik technologii żywienia wymaga określonych predyspozycji fizycznych oraz zdolności i umiejętności. Ważne są także cechy osobowości. Przed wyborem tego kierunku kształcenia należy wykluczyć ewentualne przeciwwskazania zdrowotne.

W zawodzie technik technologii żywienia preferowane są następujące predyspozycje:

R10RhcjAmUMLC

Wymagania fizyczne

  • dobra ogólna sprawność fizyczna,

  • sprawność narządu wzroku,

  • sprawność zmysłu dotyku,

  • sprawność układu kostno‑stawowego,

  • sprawność układu oddechowego.

Sprawność sensomotoryczna

  • spostrzegawczość,

  • ostrość narządów: smaku, węchu, wzroku,

  • czucie dotykowe,

  • dobra koordynacja ruchowa,

  • szybki refleks.

Zdolności i umiejętności

  • zdolności organizacyjne,

  • umiejętność zarządzania zespołem ludzi,

  • dobra pamięć,

  • umiejętność samodzielnego podejmowania decyzji,

  • zdolność koncentracji uwagi,

  • umiejętność szybkiego zapamiętywania i przyswajania wiedzy.

Cechy osobowości

  • dbałość o higienę osobistą,

  • otwartość na zmiany,

  • odpowiedzialność,

  • gospodarność,

  • spostrzegawczość,

  • skrupulatność,

  • podzielność uwagi,

  • odporność na stres.

Przeciwwskazaniem do pracy w zawodzie technik technologii żywienia mogą być:

  • nosicielstwo chorób zakaźnych,

  • choroby skóry,

  • alergia na surowce występujące w środowisku pracy, np. na mąkę,

  • zaburzenia zmysłu węchu lub smaku, daltonizm,

  • wysoka krótkowzroczność,

  • reumatyzm,

  • skrzywienie kręgosłupa.