Predyspozycje i przeciwwskazania
Zawód technik technologii żywienia wymaga określonych predyspozycji fizycznych oraz zdolności i umiejętności. Ważne są także cechy osobowości. Przed wyborem tego kierunku kształcenia należy wykluczyć ewentualne przeciwwskazania zdrowotne.
W zawodzie technik technologii żywienia preferowane są następujące predyspozycje:
Wymagania fizyczne
dobra ogólna sprawność fizyczna,
sprawność narządu wzroku,
sprawność zmysłu dotyku,
sprawność układu kostno‑stawowego,
sprawność układu oddechowego.
Sprawność sensomotoryczna
spostrzegawczość,
ostrość narządów: smaku, węchu, wzroku,
czucie dotykowe,
dobra koordynacja ruchowa,
szybki refleks.
Zdolności i umiejętności
zdolności organizacyjne,
umiejętność zarządzania zespołem ludzi,
dobra pamięć,
umiejętność samodzielnego podejmowania decyzji,
zdolność koncentracji uwagi,
umiejętność szybkiego zapamiętywania i przyswajania wiedzy.
Cechy osobowości
dbałość o higienę osobistą,
otwartość na zmiany,
odpowiedzialność,
gospodarność,
spostrzegawczość,
skrupulatność,
podzielność uwagi,
odporność na stres.
Przeciwwskazaniem do pracy w zawodzie technik technologii żywienia mogą być:
nosicielstwo chorób zakaźnych,
choroby skóry,
alergia na surowce występujące w środowisku pracy, np. na mąkę,
zaburzenia zmysłu węchu lub smaku, daltonizm,
wysoka krótkowzroczność,
reumatyzm,
skrzywienie kręgosłupa.