BHP
Na stanowisku technika technologii żywienia stosuje się środki ochrony:
osobistej do pracy w laboratorium np. fartuch laboratoryjny, okulary ochronne, rękawice ochronne, maseczka ochronna,
osobistej np. czapka, obuwie profilaktyczne białe, czepek jednorazowe, ochraniacze na obuwie, rękawice nitrylowe, biała bluza, białe spodnie, furażerka,
inne np. apteczka,
Na ilustracji znajduje się dziesięć grafik. Przy każdej z nich jest punkt interaktywny, po którego kliknięciu pojawia się ramka z tekstem. Ilustracja interaktywna przedstawia środki ochrony na stanowisku technika technologii żywności:
Ochraniacze na obuwie. Treść punktu: Dzięki ochraniaczom na obuwie nie roznosimy zarazków mogących przyczynić się do zepsucia żywności.
Czapek ochronny na włosy. Treść punktu: Utrudnia przedostanie się wypadających włosów do żywności.
Apteczka. Treść punktu: Dzięki niej możemy udzielić osobie poszkodowanej pierwszej pomocy.
Okulary ochronne. Treść punktu: Okulary ochronne przeznaczone do ochrony wzroku.
Rękawice ochronne. Treść punktu: Rękawice ochronne dzięki nim bakterie zostają na nich a nie na naszych dłoniach.
Maska ochronna. Treść punktu: Maska ochronna osłaniająca nasze drogi oddechowe przed zarazkami i wirusami.
Fartuch laboratoryjny. Treść punktu: Chroni ubranie przed zabrudzeniami.
Biała bluza. Treść punktu: Zapewnia ciepłotę ciała oraz wygodę.
Białe spodnie. Treść punktu: Zapewniające wygodę i swobodę ruchów.
Obuwie. Treść punktu: Zapewniające stabilizację oraz wygodę.