Perspektywy zatrudnienia
Aktualne zapotrzebowanie na pracowników w zawodzie przetwórca ryb można sprawdzić w przygotowywanej corocznie prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodach szkolnictwa branżowego na krajowym i wojewódzkim rynku pracy.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie przetwórca ryb może podejmować pracę w różnorodnych miejscach, takich jak:
przedsiębiorstwa zajmujące się przetwórstwem ryb, zarówno małe, jak i działające na dużą skalę,
działy produkcyjne, na statkach przetwórniach lub statkach zamrażalniach,
magazyny rybne,
sklepy rybne,
zakłady gastronomiczne.
Ponadto może:
Otworzyć własną firmę: możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej w branży przetwórstwa ryb
Doskonalić umiejętności: uczestnicząc w branżowych szkoleniach, konferencjach, jak również warsztatach tematycznych dotyczących przetwórstwa ryb, np.: przetwarzanie ryb i owoców morza - produkcja bezodpadowa, warsztaty kulinarne - Ryby i owoce morza, wiarygodność i gwarancja pochodzenia ryb i owoców morza ze zrównoważonych połowów, psychologiczne aspekty sprzedaży
Kontynuować naukę w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego oraz w późniejszym czasie podjąć studia na uczelni wyższej, która prowadzi kształcenie w tym obszarze
Zdobywać dodatkowe uprawnienia: poprzez kształcenie/szkolenie w zawodach pokrewnych, np.: technik technologii żywności, kucharz; ukończyć szkolenia dotyczące wprowadzania systemów zapewnienia jakości w produkcji żywności
Awansować: np.: na stanowisko brygadzisty, a po uzyskaniu doświadczenia zawodowego, kompetencji organizacyjnych oraz w zakresie zarządzania małymi zespołami pracowników, na kierownika danego wydziału produkcyjnego
Pracować fizycznie: realizując zadania związane z wstępną obróbką oraz przetwarzaniem ryb i jadalnych bezkręgowców morskich, produkcją przetworów oraz magazynowaniem i przygotowaniem ich do dystrybucji
Informacje o corocznej prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodzie przetwórca ryb na krajowym i wojewódzkim rynku pracy można znaleźć na stronie internetowej MEN.
Informacje o corocznej prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodzie przetwórca ryb na krajowym i wojewódzkim rynku pracy można znaleźć na stronie internetowej MEN. Link do strony.