Poniżej zostały przedstawione przykładowe plusy i minusy zawodu przetwórca ryb. Zapoznaj się z nimi.

Plusy

  • zawód deficytowy i poszukiwany,

  • możliwość wykonywania pracy zgodnie z nowymi rozwiązaniami technologicznymi

  • możliwość podejmowania pracy na różnych stanowiskach w przedsiębiorstwie przetwórstwa rybnego,

  • możliwość pracy w zakładzie produkcyjnym lub na statku przetwórni,

  • możliwość rozwoju zawodowego,

  • możliwość założenia własnej działalności gospodarczej w zakresie branży przetwórstwa ryb.

Minusy

  • niekiedy praca wielozmianowa,

  • praca w przedsiębiorstwie przetwórstwa ryb może mieć charakter całoroczny lub sezonowy,

  • praca wykonywana najczęściej w pozycji stojącej i w ruchu,

  • specyfika środowiska miejsca pracy - obniżona temperatura i wysoka wilgotności,

  • zmienność warunków środowiska pracy.