Predyspozycje i przeciwwskazania
Zawód przetwórca ryb wymaga określonych predyspozycji fizycznych oraz zdolności i umiejętności. Ważne są także cechy osobowości. Przed wyborem tego kierunku kształcenia należy wykluczyć ewentualne przeciwwskazania zdrowotne.
W zawodzie przetwórca ryb preferowane są następujące predyspozycje:
Wymagania fizyczne
dobra sprawność fizyczna,
umiejętność pracy na niestabilnym podłożu, z uwagi na możliwość pracy na pokładzie statku przetwórni,
sprawność układu ruchu,
sprawność narządu wzroku,
sprawność narządu słuchu.
Sprawność sensomotoryczna
zmysł równowagi,
koordynacja wzrokowo‑ruchowa,
sprawność manualna, zręczność rąk i palców,
sprawność zmysłu smaku, węchu i dotyku.
Zdolności i umiejętności
zdolność koncentracji uwagi,
zdolność do pracy w szybkim tempie,
umiejętność współpracy w zespole.
Cechy osobowości
gotowość do pracy w zmiennych warunkach środowiskowych,
staranność, precyzyjność, dokładność,
odpowiedzialność, rzetelność,
gotowość do pracy indywidualnej,
gotowość do pracy w warunkach monotonnych,
wytrzymałość na długotrwały wysiłek fizyczny,
samokontrola,
gotowość do ciągłego zdobywania nowych umiejętności.
Przeciwwskazaniem do pracy w zawodzie przetwórcy ryb mogą być:
nosicielstwo chorób zakaźnych, choroby pasożytnicze,
wady wzroku w stopniu uniemożliwiającym korekcję za pomocą szkieł optycznych lub soczewek kontaktowych,
dysfunkcje narządu słuchu znacznego stopnia, które nie mogą być skorygowane aparatem słuchowym,
dysfunkcje kończyn górnych w zakresie precyzyjnego chwytania, sięgania, przenoszenia,
choroby skóry rąk,
alergia kontaktowa i wziewna na stosowane związki chemiczne,
zaburzenia równowagi oraz epilepsja,
niektóre choroby psychiczne.