Aktualne zapotrzebowanie na pracowników w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii można sprawdzić w przygotowywanej corocznie prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodach szkolnictwa branżowego na krajowym i wojewódzkim rynku pracy.

RGLs4y4iu43im
Źródło: Annie Spratt, Jadłodalnia, dostępny w internecie: www.unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Pracownik pomocniczy gastronomii może podejmować pracę w różnorodnych miejscach, takich jak:

  • bary szybkiej obsługi,

  • punkty małej gastronomii,

  • zakłady żywieniowe typu zamkniętego, takie jak: szpitale, szkoły, przedszkola, internaty, stołówki, sanatoria, domy opieki społecznej itp.,

  • restauracje i kawiarnie hotelowe,

  • przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych,

  • małe firmy cateringowe organizujące imprezy okolicznościowe, typu chrzciny, wesela, komunie, imieniny, itp.

Ponadto może:

RAvqY7McYqNft

Doskonalić umiejętności:

  • uczestnicząc w branżowych szkoleniach, konferencjach, jak również warsztatach tematycznych dotyczących branży gastronomicznej.

Awansować:

  • na stanowisko młodszego kucharza.

Kształcić się:

  • w zawodzie kucharza.

Rozszerzać:

  • kompetencje zawodowe poprzez kształcenie/szkolenie w zawodach pokrewnych.

Informacje o corocznej prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii na krajowym i wojewódzkim rynku pracy można znaleźć na stronie internetowej MEN.

Informacje o corocznej prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii na krajowym i wojewódzkim rynku pracy można znaleźć na stronie internetowej MEN. Link do strony.