Plusy i minusy zawodu
Poniżej zostały przedstawione przykładowe plusy i minusy zawodu pracownik pomocniczy gastronomii.
Plusy:
możliwość dostosowania czasu pracy do własnych potrzeb – elastyczne grafiki,
duże zapotrzebowanie na pracowników pomocniczych,
bezpośredni kontakt z ludźmi,
praca pozwala być mobilnym – umiejętności zdobyte w pracy w gastronomii można łatwo wykorzystać po przeprowadzce do innego kraju,
to praca, w której widać natychmiastowy namacalny efekt,
możliwość zdobycia szerokiej wiedzy, którą można wykorzystać również w życiu prywatnym,
możliwość stałego pogłębiania umiejętności – można poznawać ciągle nowe przepisy i zarazem uczyć się różnych technik przyrządzania potraw,
Minusy:
długie zmiany mogą trwać do 12 godzin, praca nieraz do godzin nocnych,
praca 7 dni w tygodniu,
wyczerpująca praca fizyczna i intelektualna,
kontakt z nieuprzejmymi klientami,
praca w ciągłym stresie, spowodowana sumą zachowań klientów, wymagań przełożonych, pośpiechem, presją, nieprzewidzianymi sytuacjami i wiele innych,
narażenie na wypadek – możliwość urazów wskutek pośliźnięcia na mokrych posadzkach, skaleczeń i oparzeń (możliwość poparzenia przez gorące części wyposażenia, gorącą wodę lub parę wodną),
kontakt ze środkami chemicznymi, w tym z alergenami,
przyjmowanie nietypowych i wymagających pozycji ciała w trakcie pracy (np. praca na kolanach w czasie czyszczenia podłóg),
praca w niekorzystnych warunkach klimatycznych (wysoka wilgotność w pomieszczeniach zmywalni naczyń, wysoka temperatura w pomieszczeniach produkcyjnych, niska temperatura w pomieszczeniach magazynowych, zdarza się praca w pomieszczeniach bez dostępu światła dziennego),
praca głównie w pozycji stojącej.