Poniżej zostały przedstawione przykładowe plusy i minusy zawodu pracownik pomocniczy gastronomii.

Plusy:

  • możliwość dostosowania czasu pracy do własnych potrzeb – elastyczne grafiki,

  • duże zapotrzebowanie na pracowników pomocniczych,

  • bezpośredni kontakt z ludźmi,

  • praca pozwala być mobilnym – umiejętności zdobyte w pracy w gastronomii można łatwo wykorzystać po przeprowadzce do innego kraju,

  • to praca, w której widać natychmiastowy namacalny efekt,

  • możliwość zdobycia szerokiej wiedzy, którą można wykorzystać również w życiu prywatnym,

  • możliwość stałego pogłębiania umiejętności – można poznawać ciągle nowe przepisy i zarazem uczyć się różnych technik przyrządzania potraw,

Minusy:

  • długie zmiany mogą trwać do 12 godzin, praca nieraz do godzin nocnych,

  • praca 7 dni w tygodniu,

  • wyczerpująca praca fizyczna i intelektualna,

  • kontakt z nieuprzejmymi klientami,

  • praca w ciągłym stresie, spowodowana sumą zachowań klientów, wymagań przełożonych, pośpiechem, presją, nieprzewidzianymi sytuacjami i wiele innych,

  • narażenie na wypadek – możliwość urazów wskutek pośliźnięcia na mokrych posadzkach, skaleczeń i oparzeń (możliwość poparzenia przez gorące części wyposażenia, gorącą wodę lub parę wodną),

  • kontakt ze środkami chemicznymi, w tym z alergenami,

  • przyjmowanie nietypowych i wymagających pozycji ciała w trakcie pracy (np. praca na kolanach w czasie czyszczenia podłóg),

  • praca w niekorzystnych warunkach klimatycznych (wysoka wilgotność w pomieszczeniach zmywalni naczyń, wysoka temperatura w pomieszczeniach produkcyjnych, niska temperatura w pomieszczeniach magazynowych, zdarza się praca w pomieszczeniach bez dostępu światła dziennego),

  • praca głównie w pozycji stojącej.