Zawód pracownik pomocniczy gastronomii wymaga określonych predyspozycji fizycznych oraz zdolności i umiejętności. Ważne są także cechy osobowości. Przed wyborem tego kierunku kształcenia należy wykluczyć ewentualne przeciwwskazania zdrowotne.

W zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii preferowane są następujące predyspozycje:

RZVr0hkB35eh2

Wymagania fizyczne

  • wytrzymałość fizyczna i odporność na zmęczenie,

  • sprawność narządów: wzroku, słuchu i równowagi,

  • dobry stan zdrowia (praca wyczerpująca, często w wilgotnym i zadymionym pomieszczeniu).

Sprawność sensomotoryczna

  • podzielność i koncentracja uwagi,

  • szybkie tempo pracy i refleks,

  • umiejętność przechodzenia od jednej czynności do innej,

  • koordynacja wzrokowo‑ruchowa.

Sprawności i zdolności

  • zdolności manualne, zręczność, dobra pamięć, podzielność uwagi.

Cechy osobowości

  • umiejętność podporządkowania się przełożonym,

  • odpowiedzialność,

  • komunikatywność,

  • uczciwość,

  • wytrwałość,

  • dokładność,

  • sumienność,

  • cierpliwość,

  • kreatywność.

Przeciwwskazaniem do pracy w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii mogą być:

  • nosicielstwo chorób zakaźnych,

  • krótkowzroczność,

  • nieprawidłowe widzenie barw,

  • zaburzenia równowagi i świadomości,

  • choroby skóry odkrytych części ciała,

  • boczne skrzywienie kręgosłupa,

  • płaskostopie,

  • żylaki kończyn dolnych,

  • choroby reumatyczne,

  • wady słuchu (głuchota, niedosłuch),

  • zaburzenia równowagi,

  • przewlekłe choroby układu oddechowego,

  • przewlekłe choroby układu krążenia.