Perspektywy zatrudnienia
Aktualne zapotrzebowanie na pracowników w zawodzie kelner można sprawdzić w przygotowywanej corocznie prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodach szkolnictwa branżowego na krajowym i wojewódzkim rynku pracy.
Kelner może podejmować pracę w różnorodnych miejscach, takich jak:
zakłady gastronomiczne typu żywieniowego (restauracje, bary, jadłodajnie, wagony restauracyjne),
zakłady gastronomiczne typu uzupełniającego (kawiarnie, cukiernie, bary rozrywkowe, puby),
zakłady branży hotelarsko‑gastronomiczno‑turystycznej (hotele, statki rejsowe, obiekty SPA),
firmy oferujące organizację imprez okolicznościowych (wesela, urodziny, dyskoteki),
firmy cateringowe.
Ponadto może:
Awansować:
np. na stanowisko kierownika sali lub szefa zmiany po uzyskaniu doświadczenia zawodowego, kompetencji organizacyjnych oraz w zakresie zarządzania małymi zespołami pracowników.
Otworzyć własną firmę:
możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej na rzecz zakładów gastronomicznych i indywidualnych zleceniodawców.
Dalej kształcić się:
np. w branżowej szkole II stopnia celem uzyskania dyplomu w zawodzie technik usług kelnerskich.
Poszerzać kompetencje zawodowe:
np. poprzez kształcenie/szkolenie w zawodach pokrewnych.
Doskonalić umiejętności:
np. uczestnicząc w branżowych szkoleniach, konferencjach i warsztatach tematycznych dotyczących pracy kelnera, serwisu specjalnego, baristyki i barmaństwa.
Informacje o corocznej prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodzie kelner na krajowym i wojewódzkim rynku pracy można znaleźć na stronie internetowej MEN.
Informacje o corocznej prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodzie kelner na krajowym i wojewódzkim rynku pracy można znaleźć na stronie internetowej MEN. Link do strony.