Aktualne zapotrzebowanie na pracowników w zawodzie kelner można sprawdzić w przygotowywanej corocznie prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodach szkolnictwa branżowego na krajowym i wojewódzkim rynku pracy.

RFEfTejaabVPO
Źródło: Jon Chai, Czarna lodówka w kuchni, dostępny w internecie: www.unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Kelner może podejmować pracę w różnorodnych miejscach, takich jak:

  • zakłady gastronomiczne typu żywieniowego (restauracje, bary, jadłodajnie, wagony restauracyjne),

  • zakłady gastronomiczne typu uzupełniającego (kawiarnie, cukiernie, bary rozrywkowe, puby),

  • zakłady branży hotelarsko‑gastronomiczno‑turystycznej (hotele, statki rejsowe, obiekty SPA),

  • firmy oferujące organizację imprez okolicznościowych (wesela, urodziny, dyskoteki),

  • firmy cateringowe.

Ponadto może:

R10H0jtxnQERO

Awansować:

  • np. na stanowisko kierownika sali lub szefa zmiany po uzyskaniu doświadczenia zawodowego, kompetencji organizacyjnych oraz w zakresie zarządzania małymi zespołami pracowników.

Otworzyć własną firmę:

  • możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej na rzecz zakładów gastronomicznych i indywidualnych zleceniodawców.

Dalej kształcić się:

  • np. w branżowej szkole II stopnia celem uzyskania dyplomu w zawodzie technik usług kelnerskich.

Poszerzać kompetencje zawodowe:

  • np. poprzez kształcenie/szkolenie w zawodach pokrewnych.

Doskonalić umiejętności:

  • np. uczestnicząc w branżowych szkoleniach, konferencjach i warsztatach tematycznych dotyczących pracy kelnera, serwisu specjalnego, baristyki i barmaństwa.

Informacje o corocznej prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodzie kelner na krajowym i wojewódzkim rynku pracy można znaleźć na stronie internetowej MEN.

Informacje o corocznej prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodzie kelner na krajowym i wojewódzkim rynku pracy można znaleźć na stronie internetowej MEN. Link do strony.