Aktualne zapotrzebowanie na pracowników w zawodzie cukiernik można sprawdzić w przygotowywanej corocznie prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodach szkolnictwa branżowego na krajowym i wojewódzkim rynku pracy.

RDWlnjZGA0Plz
Źródło: Elevate, Pieczenie ciastek, dostępny w internecie: www.unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Cukiernik może podejmować pracę w różnorodnych miejscach, takich jak:

  • rzemieślnicze zakłady cukiernicze i piekarsko‑ciastkarskie,

  • restauracje, kawiarnie, hotele (w działach deserowni),

  • punkty sprzedaży wyrobów cukierniczych,

  • zakłady wytwarzające trwałe wyroby cukiernicze.

Ponadto może:

R1eIHDPO23DFF

Awansować
np. na stanowisko kierownika produkcji, po uzyskaniu doświadczenia zawodowego, kompetencji organizacyjnych oraz w zakresie zarządzania małymi zespołami pracowników.

Doskonalić umiejętności
np. uczestnicząc w branżowych szkoleniach, konferencjach, jak również warsztatach tematycznych dotyczących cukiernictwa, dekoratorstwa cukierniczego oraz lodziarstwa.

Zdobywać nowe
uprawnienia poszerzać kompetencje zawodowe i kwalifikacje cząstkowe poprzez udział w kwalifikacyjnych kursach zawodowych w zawodach pokrewnych.

Otworzyć własną firmę
możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej w branży cukierniczej.

Dalej kształcić się
w branżowej szkole II stopnia lub na kwalifikacyjnym kursie zawodowym w ramach kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych celem uzyskania dyplomu w zawodzie technik technologii żywności.

Informacje o corocznej prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodzie cukiernik na krajowym i wojewódzkim rynku pracy można znaleźć na stronie internetowej MEN.

Informacje o corocznej prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodzie cukiernik na krajowym i wojewódzkim rynku pracy można znaleźć na stronie internetowej MEN. Link do strony.