Poniżej zostały przedstawione przykładowe plusy i minusy zawodu kucharz.

Plusy

  • stałe zapotrzebowanie rynku pracy na kucharzy, a zwiększone w okresie wakacyjnym, urlopowym, świątecznym,

  • możliwość ciągłego doskonalenia zawodowego poprzez poznawanie nowcyh technologii oraz urządzeń produkcyjnych

  • możliwość udziału w branżowych szkoleniach organizowanych m.in. przez producentów żywności, urządzeń,

  • bezpośredni kontakt z nowoczesnym procesem produkcyjnym i nowymi technologiami,

  • możliwość korzystania z nowoczesnych sprzętów najwyższej jakości,

  • wykonywanie pracy na różnorodnych surowcach,

  • wykonywanie zamówień dla klientów indywidualnych,

  • możliwość podjęcia pracy za granicą,

  • możliwość założenia własnej działalności gospodarczej w zakresie usług gastronomicznych.

Minusy

  • praca wymagająca ciągłego stania lub chodzenia, wykonywania wielu czynności manualnych,

  • praca w pomieszczeniach zamkniętych o wysokiej temperaturze i wilgotności powietrza,

  • praca pod presją czasu,

  • często praca w systemie zmianowym, w godzinach popołudniowych i nocnych, w weekendy i dni świąteczne,

  • często praca po 10‑12 godzin,

  • kontakt z ostrymi krawędziami i nożami,

  • kontakt z gorącymi powierzchniami i produktami,

  • roszczeniowi klienci.

Gra edukacyjna

W grze znajdują się stwierdzenia dotyczące pracy w zawodzie kucharz. Do wyboru są dwie odpowiedzi: plus lub minus. Zaznacz właściwą odpowiedź.

1
R1e0EH84p2eec1
Gra edukacyjna
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Kucharz, licencja: CC BY-SA 3.0.

Ćwiczenia

W grze znajdują się stwierdzenia dotyczące pracy w zawodzie kucharz. Do wyboru są dwie odpowiedzi: prawda lub fałsz. Zaznacz właściwą odpowiedź.

R72etTw6Vwp9h2
Ćwiczenie 1
Na rynku pracy jest stałe zapotrzebowanie na pracowników w zawodzie kucharz.
R1e4exNJgKR0P2
Ćwiczenie 2
Dzięki ciągłemu doskonaleniu zawodowemu kucharz poznaje nowe technologie i trendy żywieniowe.
R1DunWjdtY2fE2
Ćwiczenie 3
Praca stojąca w środowisku narażonym na hałas nie ma szkodliwego wpływu na zdrowie pracownika.
R1LT51zIcLebW2
Ćwiczenie 4
Praca w kontakcie z ostrymi krawędziami i nożami jest realnym zagrożeniem dla zdrowia kucharza.
R6jcZ8WsRbupg2
Ćwiczenie 5
Praca pod presją czasu oraz roszczeniowi klienci to plusy w zawodzie kucharz.
RtTTS4UQ4cT5o2
Ćwiczenie 6
Możliwość udziału w branżowych szkoleniach, konferencjach, jak również warsztatach tematycznych dotyczących nowoczesnych technik kulinarnych pozwala nawiązywać nowe kontakty i pozyskać korzystne zlecenia.