Perspektywy zatrudnienia
Aktualne zapotrzebowanie na pracowników w zawodzie kucharz można sprawdzić w przygotowywanej corocznie prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodach szkolnictwa branżowego na krajowym i wojewódzkim rynku pracy.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz może podejmować pracę w różnorodnych miejscach, takich jak:
zakładach gastronomicznych typu żywieniowego: restauracjach, gospodach i karczmach regionalnych, wagonach restauracyjnych i restauracjach, stołówkach szkolnych, przedszkolnych, akademickich, szpitalnych, domów opieki społecznej, domów dziecka,
zakładach gastronomicznych typu uzupełniającego: kawiarniach, cukierniach, piwiarniach, pubach, barach szybkiej obsługi, aperitif, przekąskowych, bistro, sieciowych,
zakładach branży turystycznej i wypoczynkowej: hotelach, statkach rejsowych, obiektach SPA, ośrodkach wypoczynkowych, pensjonatach,
punktach gastronomicznych: bufetach turystycznych, żeglugowych, wagonowych, smażalniach, pierogarniach, pizzeriach,
firmach oferujących organizację imprez okolicznościowych (wesela, urodziny, dyskoteki),
firmach cateringowych,
produkcyjnych zakładach zajmujących się produkcją wyrobów, półproduktów kulinarnych i spożywczych.
Ponadto może:
Pracować fizycznie:
realizując zadania związane z przygotowaniem i wydawaniem dań.
Awansować:
na stanowisko szefa kuchni nadzorującego pracę małego zespołu pracowników po uzyskaniu doświadczenia zawodowego, kompetencji organizacyjnych oraz w zakresie zarządzania małymi zespołami pracowników.
Dalej kształcić się:
w branżowej szkole II stopnia lub średniej i po zdaniu matury (i ewentualnym ukończeniu uczelni wyższej na kierunku technologii żywności i żywienia człowieka) awansować na stanowisko kierownicze.
Rozszerzać kompetencje zawodowe:
poprzez kształcenie/szkolenie w zawodach pokrewnych kelnera, baristy, barmana, cukiernika.
Doskonalić umiejętności:
uczestnicząc w branżowych szkoleniach, konferencjach, jak również warsztatach tematycznych dotyczących nowoczesnych technik kulinarnych, carvingu, kuchni regionalnych i różnych narodów, kuchni myśliwskiej, potraw finger food, kuchni fusion, „show kulinarny”, komponowania karty menu, plating.
Założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą:
świadcząc usługi gastronomiczne lub szkoleniowe.
Informacje o corocznej prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodzie kucharz na krajowym i wojewódzkim rynku pracy można znaleźć na stronie internetowej MEN.
Informacje o corocznej prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodzie kucharz na krajowym i wojewódzkim rynku pracy można znaleźć na stronie internetowej MEN. Link do strony.