Aktualne zapotrzebowanie na pracowników w zawodzie kucharz można sprawdzić w przygotowywanej corocznie prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodach szkolnictwa branżowego na krajowym i wojewódzkim rynku pracy.

RQXb7vnEyMB1M
Źródło: RestaurantAnticaRoma, Kucharz, dostępny w internecie: pixabay.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz może podejmować pracę w różnorodnych miejscach, takich jak:

  • zakładach gastronomicznych typu żywieniowego: restauracjach, gospodach i karczmach regionalnych, wagonach restauracyjnych i restauracjach, stołówkach szkolnych, przedszkolnych, akademickich, szpitalnych, domów opieki społecznej, domów dziecka,

  • zakładach gastronomicznych typu uzupełniającego: kawiarniach, cukierniach, piwiarniach, pubach, barach szybkiej obsługi, aperitif, przekąskowych, bistro, sieciowych,

  • zakładach branży turystycznej i wypoczynkowej: hotelach, statkach rejsowych, obiektach SPA, ośrodkach wypoczynkowych, pensjonatach,

  • punktach gastronomicznych: bufetach turystycznych, żeglugowych, wagonowych, smażalniach, pierogarniach, pizzeriach,

  • firmach oferujących organizację imprez okolicznościowych (wesela, urodziny, dyskoteki),

  • firmach cateringowych,

  • produkcyjnych zakładach zajmujących się produkcją wyrobów, półproduktów kulinarnych i spożywczych.

Ponadto może:

R1DT54eVYV2RU

Pracować fizycznie:

  • realizując zadania związane z przygotowaniem i wydawaniem dań.

Awansować:

  • na stanowisko szefa kuchni nadzorującego pracę małego zespołu pracowników po uzyskaniu doświadczenia zawodowego, kompetencji organizacyjnych oraz w zakresie zarządzania małymi zespołami pracowników.

Dalej kształcić się:

  • w branżowej szkole II stopnia lub średniej i po zdaniu matury (i ewentualnym ukończeniu uczelni wyższej na kierunku technologii żywności i żywienia człowieka) awansować na stanowisko kierownicze.

Rozszerzać kompetencje zawodowe:

  • poprzez kształcenie/szkolenie w zawodach pokrewnych kelnera, baristy, barmana, cukiernika.

Doskonalić umiejętności:

  • uczestnicząc w branżowych szkoleniach, konferencjach, jak również warsztatach tematycznych dotyczących nowoczesnych technik kulinarnych, carvingu, kuchni regionalnych i różnych narodów, kuchni myśliwskiej, potraw finger food, kuchni fusion, „show kulinarny”, komponowania karty menu, plating.

Założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą:

  • świadcząc usługi gastronomiczne lub szkoleniowe.

Informacje o corocznej prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodzie kucharz na krajowym i wojewódzkim rynku pracy można znaleźć na stronie internetowej MEN.

Informacje o corocznej prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodzie kucharz na krajowym i wojewódzkim rynku pracy można znaleźć na stronie internetowej MEN. Link do strony.